Παρασκευή 25 Μαρτίου 2022

Τι γιορτάζουμε την 25η Μαρτίου Ο μύθος και η αλήθεια για την Εθνική Επέτειο

 

Η 25η Μαρτίου γιορτάζεται κάθε χρόνο με λαμπρότητα από όλο τον ελληνισμό, ενώ στην Ελλάδα πραγματοποιείται μαθητική και στρατιωτική παρέλαση. Μάλιστα, την προηγούμενη χρονιά υπήρξε επίσημα ειδικός εορτασμός, καθώς συμπληρώθηκαν 200 χρόνια από την έναρξη της επανάστασης του 1821. Παρόλα αυτά, αρκετοί αναρωτιούνται τι γιορτάζουμε εκείνη την ημέρα και πώς καθιερώθηκε.

Η Εθνική Επέτειος της 25ης Μαρτίου σηματοδοτεί την έναρξη του ξεσηκωμού των Ελλήνων κατά της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και όχι την επιτυχία της, δηλαδή την εγκαθίδρυση του ελληνικού κράτους. Ταυτόχρονα, συνδέεται με τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου, αναδεικνύοντας την θρησκευτική διάσταση.

Παρόλα αυτά, με βάση τους ιστορικούς στις 25 Μαρτίου του 1821 δεν σημειώθηκε κανένα αξιομνημόνευτο γεγονός για την πορεία του αγώνα, ενώ το περιστατικό της Αγίας Λαύρας με τον Παλαιών Πατρών Γερμανό είναι ένας εθνικός μύθος, που δημιουργήθηκε από τον γάλλο περιηγητή και ιστορικό Φρανσουά Πουκεβίλ. Αντιθέτως, εκείνη την ημέρα πράγματι ορκίστηκαν οι επαναστάτες από τον Παλαιών Πατρών Γερμανό, αλλά είναι κάτι που έγινε στη Πάτρα.

Με βάση τα ιστορικά στοιχεία, η επανάσταση ξεκίνησε λίγες μέρες νωρίτερα, με χαρακτηριστικές ημερομηνίες την 21η Μαρτίου με την πολιορκία των Καλαβρύτων από τον Σωτήρη Χαραλάμπη και τους Πετμεζαίους και την 23η Μαρτίου με την πολιορκία της Καλαμάτας από τους Μανιάτες και τον Κολοκοτρώνη.


Πώς καθιερώθηκε ο εορτασμός

Μέχρι την εγκαθίδρυση του ελληνικού κράτους, δεν εορτάζονταν η έναρξη της επανάστασης και μάλιστα σε συγκεκριμένη ημερομηνία. Αντιθέτως, καθιερώθηκε με νόμο, μετά την δολοφονία του Καποδίστρια και συγκεκριμένα το 1838 επί βασιλείας Όθωνος, όταν εκδόθηκε Βασιλικό Διάταγμα της Κυβέρνησης του Γεώργιου Γλαράκη, γραμματέα της Επικρατείας επί των Εκκλησιαστικών, Δημοσίας Εκπαιδεύσεως και Εσωτερικών.

Ο πρώτος εορτασμός έγινε στην Αθήνα με συμμετοχή του Όθωνα και της βασίλισσας Αμαλίας, ενώ η πρώτη στρατιωτική παρέλαση για την 25η Μαρτίου πραγματοποιήθηκε το 1875, με απόφαση των βασιλικών ανακτόρων, που ήθελαν να μεταφέρουν τα ήθη των γαλλικών και γερμανικών δημόσιων εκδηλώσεων της εποχής.

Παρόλα αυτά, η πρώτη μαθητική παρέλαση έγινε το 1899, ενώ τα σχολεία παρατάχθηκαν για την Εθνική Επέτειο το 1924, όταν ανακηρύχθηκε η Δημοκρατία στην Ελλάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου