Τετάρτη 30 Μαρτίου 2022

Συναγερμός από τις δημοσκοπήσεις...


Το Μέγαρο Μαξίμου εστιάζει σε ένα πρώτο πακέτο οικονομικής στήριξης των πολιτών προκειμένου να «φρενάρει» όσο το δυνατόν το κύμα θυμού και ανασφάλειας που επικρατεί στην κοινωνία εξαιτίας... της ακρίβειας που επιφέρουν στην αγορά οι διεθνείς εξελίξεις. 

Η κυβέρνηση τηρεί στάση αναμονής καθώς το οικονομικό επιτελείο δεν μπορεί να κάνει καμία ασφαλή πρόβλεψη για την πορεία της οικονομίας καθώς είναι άγνωστο το πόσο θα διαρκέσει ο πόλεμος στην Ουκρανία.

«Ο πόλεμος στην Ουκρανία μπορεί να τελειώσει σε μια εβδομάδα μπορεί όμως να διαρκέσει και δύο χρόνια» δήλωσε χθες ο πρωθυπουργός αφήνοντας ανοικτό παράθυρο για την λήψη νέων μέτρων και ενδεχόμενη μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα.

Την ίδια στιγμή η χθεσινή δημοσκόπηση της εταιρίας Alco που παρουσιάστηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Open επιβεβαιώνει πως η ακρίβεια αποτελεί  δαμόκλειο σπάθη για την κυβέρνηση.

Με βάση την δημοσκόπηση, η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών αντιμετωπίζει μεγάλη δυσκολία στην κάλυψη των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος, πετρελαίου και φυσικού αερίου. Τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση των ανατιμήσεων δεν βοήθησαν καθόλου λέει το 46%.

«Λίγο» απαντά το 29%, αρκετά το 17%. Με μεγάλη δυσκολία καλύπτει τους λογαριασμούς ρεύματος, πετρελαίου και φυσικού αερίου το 55%, το 29% δηλώνει ότι έχει μικρή δυσκολία, ενώ το 10% δηλώνει ότι δεν μπορεί να αντεπεξέλθει.

Κυβερνητικά στελέχη εκφράζουν συγκρατημένη αισιοδοξία όσον αφορά στα μηνύματα της κοινωνίας εκτιμώντας πως το κλίμα θα αλλάξει μέχρι τον Μάιο, όταν οι πολίτες δούνε στο πορτοφόλι την έκτακτη οικονομική ενίσχυση και ανακοινωθεί η αύξηση του κατώτατου μισθού. 

«Στόχος της κυβέρνησης είναι να στηρίξει ακόμη περισσότερο τους εργαζόμενους και να εντείνει τις δράσεις που ήδη αναπτύσσει για την αύξηση της απασχόλησης» τονίζουν υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές και υπογραμμίζουν πως εκτός από τη νέα σημαντική αύξηση του κατώτατου μισθού που θα ανακοινωθεί τον Μάιο υπάρχει μια σειρά μέτρων που υπηρετεί αυτό το σκοπό, όπως είναι η αύξηση των προγραμμάτων για επιδότηση πρόσληψης ανέργων, το πρόγραμμα «πρώτο ένσημο» για τους νέους έως 29 ετών  χωρίς προϋπηρεσία, η κάλυψη ασφαλιστικών εισφορών για 50.000 επιχειρήσεις όταν προσλαμβάνουν ανέργους και η σταδιακή εισαγωγή της ψηφιακής κάρτας εργασίας για το σεβασμό του ωραρίου και των υπερωριών των εργαζομένων...

Αννα Καραβοκύρη

libre.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου