Δευτέρα 28 Μαρτίου 2022

Φακές αραντιστές: μια παραδοσιακή συνταγή της Αστυπάλαιας

 


Υλικά

  • 250 γρ. φακές
  • 50 ml ε.π. ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 3 σκελίδες σκόρδο
  • 1/2 κουτ. γλυκού κύμινο
  • 1 δαφνόφυλλο
  • 250 γρ. ώριμες ντομάτες, τριμμένες
  • αλάτι, μαύρο πιπέρι
  • Για τα αραντιστά

  • 100 γρ. αλεύρι
  • 1/4 κουτ. γλυκού αλάτι
  • 100 γρ. ζυμαρικό πεπονάκι ή αστεράκι

ΠΑΤΗΣΤΕ ΓΙΑ ΥΛΙΚΑ

Διαδικασία

Σε μια βαθιά κατσαρόλα βάζουμε τις φακές σε μπόλικο νερό να πάρουν μια-δυο βράσεις και τις σουρώνουμε. Στην ίδια στεγνή κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο για 1΄-2΄ μέχρι να βγάλουν τα αρώματά τους. Προσθέτουμε τις φακές, το κύμινο, το δαφνόφυλλο, τις ντομάτες, αλάτι, πιπέρι και 500 ml καυτό νερό ή παραπάνω μέχρι να βράσουν.

Αραντιστά: : Βάζουμε το αλεύρι με το αλάτι σε ένα πιάτο και βρέχοντας με νερό τα δάχτυλά μας ραντίζουμε το αλεύρι, τρίβουμε το αλεύρι με τα ακροδάχτυλα και τα μικρά ζυμαράκια που προκύπτουν τα αφήνουμε να στεγνώσουν. Προσθέτουμε τα αραντιστά ζυμαρικά στις φακές 2΄ προτού αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά. Αν χρησιμοποιήσουμε πεπονάκι, το προσθέτουμε 6΄-7΄ προτού αποσύρουμε το φαγητό από τη φωτιά. Σερβίρουμε τις φακές με δυόσμο ψιλοκομμένο.

Φωτογραφία: Εύα Μονοχάρη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου