Πέμπτη 24 Μαρτίου 2022

Πόλεμος στην Ουκρανία: Δημοσίευμα προαναγγέλλει συμφωνία «μαμούθ» ΗΠΑ - ΕΕ για φυσικό αέριο

 https://www.ethnos.gr/



Οι ΗΠΑ φαίνεται πως βρίσκονται στην τελική ευθεία για να προμηθεύσουν την Ευρωπαϊκή Ένωση με έως και 15 δισεκ. επιπλέον κυβικά μέτρα υγροποιημένου φυσικού αερίου έως και το τέλος του έτους, σύμφωνα με τρεις πηγές που έχουν γνώση του ζητήματος.

Η συμφωνία, σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times, έχει ως στόχο να βοηθήσει την ΕΕ στο να μειώσει την εξάρτησή της από το ρωσικό φυσικό αέριο, καθώς το «μπλοκ» της Ένωσης προσπαθεί να μειώσει τις ρωσικές εισαγωγές κατά 2/3 φέτος.

Όπως υπογραμμίζεται, οι προμήθειες υγροποιημένου φυσικού αερίου από τις ΗΠΑ θα βοηθήσουν σημαντικά στο να πλησιάσει η ΕΕ τον παραπάνω στόχο.

Η συμφωνία - «μαμούθ» μεταξύ ΗΠΑ και ΕΕ αναμένεται να ανακοινωθεί το πρωί της Παρασκευής από τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν και την πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σύμφωνα πάντα με όσα γράφει το ίδιο μέσο.

«Πρόκειται για περισσότερο υγροποιημένο φυσικό αέριο από τις ΗΠΑ για την Ευρωπαϊκή Ένωση, αντικαθιστώντας έτσι το ρωσικό που είχαμε έως τώρα» δήλωσε σχετικά η φον ντερ Λάιεν.

Πάντως, ο Λευκός Οίκος αρνήθηκε να προχωρήσει σε κάποιο σχόλιο.

Σημειώνεται πως η ΕΕ βρίσκεται υπό πίεση ώστε να περιορίσει τις ρωσικές εισαγωγές στον τομέα της Ενέργειας, ωστόσο, ο Όλαφ Σολτς έχει προειδοποιήσει ενάντια σε μία άμεση απαγόρευση των ορυκτών καυσίμων της χώρας, λέγοντας πως μια τέτοια απόφαση θα μπορούσε να «φέρει» οικονομική ύφεση.

Κοινό ανακοινωθέν των G7 για τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία

Κοινή ανακοίνωση εξέδωσαν σήμερα οι ηγέτες των G7 που συναντήθηκαν στις Βρυξέλλες την Πέμπτη, 24 Μαρτίου, για τη Σύνοδο Κορυφής σχετικά με τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Οι ηγέτες των 7 πιο αναπτυγμένων χωρών, στην ανακοίνωσή τους μετά τη Σύνοδο αναφέρουν πως «θα καταβάλλουν κάθε προσπάθεια» να φέρουν τον πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, καθώς και τον πρόεδρο της ΛευκορωσίαςΑλεξάντερ Λουκασένκο, «προ των ευθυνών τους».

Ειδικότερα, οι ηγέτες των G7 αναφέρουν πως:

  • Παραμένουν ενωμένοι στις προσπάθειες για αποκατάσταση της ειρήνης και της σταθερότητας και διατήρηση του διεθνούς δικαίου.
  • Δηλώνουν συγκλονισμένοι και καταδικάζουν τις καταστροφικές επιθέσεις στην Ουκρανία
  • Ζητούν από τις ρωσικές δυνάμεις να παράσχουν αμέσως «ασφαλείς οδούς» για την Ουκρανία ώστε να παρασχεθεί ανθρωπιστική βοήθεια στη Μαριούπολη και σε άλλες πολιορκημένες πόλεις
  • Απαιτούν από τις «αρχές της Λευκορωσίας να αποφύγουν περαιτέρω κλιμάκωση και να απέχουν από τη χρήση των στρατιωτικών τους δυνάμεων εναντίον της Ουκρανίας»
  • Δηλώνουν έτοιμοι να εφαρμόσουν πρόσθετες κυρώσεις κατά της Ρωσίας εάν κριθεί απαραίτητο
  • Εκφράζουν την ανησυχία τους καθώς η Ρωσία με την επίθεσή της, έχει ήδη «θέσει σε κίνδυνο την ασφάλεια και την προστασία των πυρηνικών εγκαταστάσεων» στην Ουκρανία
  • Προειδοποιούν τη Ρωσία κατά «οποιασδήποτε απειλής ή χρήσης χημικών βιολογικών και πυρηνικών όπλων ή σχετικών υλικών»
  • Δηλώνουν ότι θα συνεχίσουν να βοηθούν την Ουκρανία να αμυνθεί κατά των κυβερνοεπιθέσεων
  • Ανακοινώνουν τη λήψη περαιτέρω μέτρων για τη «διεύρυνση» της στήριξης των προσφύγων της Ουκρανάις
  • Κινούνται προς τη μείωση της εξάρτησης από τη ρωσική ενέργεια
  • Επιθυμούν να αποφύγουν τις απαγορεύσεις στις εξαγωγές τροφίμων και καλούν και άλλες χώρες να πράξουν το ίδιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου