Τετάρτη 30 Μαρτίου 2022

ΕΛΤΑ: Καθυστερήσεις στις συντάξεις λόγω τεχνικού προβλήματος στο Παρακαταθηκών

 

Η ανακοίνωση των ΕΛΤΑ για πιθανές καθυστερήσεις στην καταβολή συντάξεων σε 15 περιοχές της χώρας λόγω τεχνικού προβλήματος στο Ταμείο Παρακαταθηκών και  Δανείων - Δεκάδες τα  σχόλια στο twitter για την μεγάλη κυβερνοεπίθεση στα Ταχυδρομεία

 Λίγες ημέρες μετά την κυβερνοεπίθεση που δέχθηκαν τα ΕΛΤΑ γίνεται λόγος για προβλήματα στις παραδόσεις των δεμάτων, ενώ όπως προέκυψε και από σχετική ανακοίνωση, είναι υπαρκτός είναι ο κίνδυνος να μην καταβληθούν εγκαίρως οι συντάξεις σε 15 περιοχές της χώρας.

Μια τεχνική βλάβη στο περιβάλλον υποστήριξης των μηχανογραφικών εφαρμογών γραφείων παρακαταθηκών ήταν αυτή που δημιουργούσε πρόβλημα στα Ελληνικά Ταχυδρομεία. 

Από την πλευρά τους, τα ΕΛΤΑ ενημέρωσαν ότι κατόπιν ειδοποίησης που έλαβαν από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, αναφορικά με τεχνική βλάβη στο περιβάλλον υποστήριξης των μηχανογραφικών εφαρμογών γραφείων παρακαταθηκών στην περιφέρεια, σημειώθηκε καθυστέρηση στην προώθηση προς τα ΕΛΤΑ των αιτηθέντων χρηματικών ποσών συντάξεων για 15 περιοχές της χώρας η οποία καθυστέρηση ενδέχεται να έχει ως επίπτωση την χρονική καθυστέρηση στην καταβολή των συντάξεων.

Οι περιοχές που πιθανόν να επηρεαστούν είναι: 'Αρτα, Έδεσσα, Καβάλα, Καλαμάτα, Καρδίτσα, Καρπενήσι, Κιλκίς, Κοζάνη, Κόρινθος, Λάρισα, Μεσολόγγι, Πρέβεζα, Σύρος, Τρίκαλα και Χαλκίδα.

Η κυβερνοεπίθεση στα ΕΛΤΑ

Η «ταλαιπωρία» φαίνεται πως δεν σταματά περίπου 10 ημέρες μετά τη μεγάλη κυβερνοεπίθεση που δέχθηκαν τα ΕΛΤΑ με ακόμα μια βλάβη να επηρεάζει τα συστήματά της.

Οι χάκερ που οργάνωσαν μάλιστα την επίθεση ζητούσαν λύτρα για να «απελευθερώσουν» τις υπηρεσίες που είχαν ουσιαστικά δεσμεύσει. Η κυβερνοεπίθεση είχε στόχο τις θυρίδες και το σύστημα μεταφοράς πακέτων των ΕΛΤΑ, ωστόσο η διοίκηση του οργανισμού δεν μπήκε ποτέ σε διάλογο με εκείνους για την καταβολή λύτρων.

Κερκόπορτα για την «εισβολή» των χάκερ στα συστήματα των ΕΛΤΑ αποτέλεσε ο απαρχαιωμένος πληροφοριακός εξοπλισμός που τους επέτρεψε να κινηθούν με μεγαλύτερη ευκολία.

Τα ΕΛΤΑ ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους ότι: «Προσδιορίστηκε ότι η στοχευμένη κυβερνοεπίθεση, που είχε στόχο την κρυπτογράφηση των κρίσιμων συστημάτων για την επιχειρησιακή λειτουργία των ΕΛΤΑ, ξεκίνησε από κακόβουλο λογισμικό μηδενικού χρόνου, το οποίο εγκαταστάθηκε σε σταθμό εργασίας και με την τεχνική https reverse shell συνδέθηκε σε υπολογιστικό σύστημα, το οποίο ελεγχόταν από ομάδα κυβερνοεγκληματιών.

Για την επίλυση του τεχνικά δύσκολου αυτού έργου εξετάζονται ένα προς ένα περισσότερα από 2.500 τερματικά συστήματα για λόγους ΙΤ ασφαλείας, ενώ ταυτόχρονα εγκαθίστανται και προγράμματα agents. Στόχος, η άμεση επαναλειτουργία του εμπορικού πληροφοριακού συστήματος, η ασφάλεια όλων των δεδομένων και η ταχύτερη εξομάλυνση στη λειτουργία των καταστημάτων».

Πλήθος σχολίων στο Twitter

Τα προβλήματα που υπάρχουν εδώ και αρκετές ημέρες σε διάφορες υπηρεσίες των Ελληνικών Ταχυδρομείων, έχουν ως αποτέλεσμα πολλά σχόλια στο twitter με τους χρήστες να καταγγέλλουν πως αντιμετωπίζουν προβλήματα τόσο στην παρακολούθηση της πορείας των δεμάτων τους όσο και με την επικοινωνία τους με τα ΕΛΤΑ

Μερικές από τις αντιδράσεις:
2
3
4
5
8
9
10
11
12
13
14
15
https://www.protothema.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου