Υλικά για 4-6 άτομα
Για τις κροκέτες
500 γρ. φιλέτο μπακαλιάρου
200 γρ. πατάτες, βρασμένες
1 κρεμμύδι ξερό, ψιλοκομμένο
2 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
3 κουτ. σούπας άνηθο
½ κουτ. γλυκού ρίγανη ξερή
1 αυγό
50 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 κουτ. σούπας ξίδι λευκό
¾ κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
σπορέλαιο για το τηγάνισμα
αλάτι, μαύρο φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για την ταραμοσαλάτα
100 γρ. ταραμά λευκό
50 ml νερό
1 ξερό κρεμμύδι, τριμμένο
250 ml έ.π. ελαιόλαδο
2 μέτρια λεμόνια
Για τη σκορδαλιά με καρύδια
50 γρ. καρυδόψιχα
150 γρ. ψίχα ψωμιού μπαγιάτικο, μουλιασμένο σε νερό και καλά στραγγισμένο
2 σκελίδες σκόρδο, πολτοποιημένο
120 ml έ.π. ελαιόλαδο
20 ml ξίδι λευκό
αλάτι
Για τη σκορδαλιά με ψητές πιπεριές Φλωρίνης
100 γρ. ψητές πιπεριές Φλωρίνης
200 γρ. ψίχα ψωμιού μπαγιάτικο, μουλιασμένο σε νερό και καλά στραγγισμένο
2-3 σκελίδες σκόρδο, πολτοποιημένο
80 ml έ.π. ελαιόλαδο
20 ml ξίδι λευκό
αλάτι
Διαδικασία
Βράζουμε τον μπακαλιάρο για 10΄, τον μαδάμε και τον στύβουμε καλά με τα χέρια μας ώστε να φύγουν τα περιττά υγρά. Σε ένα μπολ βάζουμε τις πατάτες και τις λιώνουμε με πιρούνι, προσθέτουμε τον μπακαλιάρο και όλα τα υλικά, ανακατεύουμε πολύ καλά και αφήνουμε το μείγμα για 30 λεπτά στο ψυγείο. Σε βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε αρκετό λάδι. Παίρνουμε κουταλιές από το μείγμα και τις ρίχνουμε στο καυτό λάδι. Τηγανίζουμε τις κροκέτες μέχρι να πάρουν χρυσό χρώμα. Τις ακουμπάμε σε απορροφητικό χαρτί μα στραγγίξουν από το περιττό λάδι. Τις σερβίρουμε με όποιο ντιπ θέλουμε.
Ταραμοσαλάτα: Στο μπλέντερ χτυπάμε το κρεμμύδι με το νερό και τον χυμό λεμονιού, προσθέτουμε τον ταραμά και σταδιακά το ελαιόλαδο και χτυπάμε μέχρι να έχουμε μια λεία ταραμοσαλάτα.
Σκορδαλιά με καρύδια: Στο μπλέντερ χτυπάμε το ψωμί, το σκόρδο, τα καρύδια, αλάτι, το ξίδι, και το μισό ελαιόλαδο για μερικά λεπτά. Προσθέτουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο, χτυπάμε ξανά, δοκιμάζουμε για αλάτι και αν χρειαστείπροσθέτουμε.
Σκορδαλιά με ψητές πιπεριές Φλωρίνης: Στο μπλέντερ χτυπάμε το ψωμί, το σκόρδο, το αλάτι, το ξίδι, και το μισό ελαιόλαδο για μερικά λεπτά. Προσθέτουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και τις πιπεριές, δοκιμάζουμε για αλάτι και αν χρειαστεί προσθέτουμε. Χτυπάμε ξανά να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου