Δευτέρα 28 Μαρτίου 2022

Από τις ΗΠΑ πρέπει να απεξαρτηθεί η Ευρώπη για να γλιτώσει τα χειρότερα

 Η στρατιωτική συνεργασία Κίνας-Νήσων Σολομώντα ανησυχεί,, την Αυστραλία και τη Ν. Ζηλανδία, όπως μεταδίδει τo Reuters.

Το ενδεχόμενο της στρατιωτικής συνεργασίας προέκυψε από τη διαρροή ενός επίσημου εγγράφου, ωστόσο, η Κίνα ούτε το επιβεβαιώνει ούτε το διαψεύδει.

Το κινέζικο υπουργείο Εξωτερικών απλά ανακοίνωσε ότι στηρίζει τη δημόσια τάξη και ασφάλεια στα Νησιά του Σολομώντα.

Όλα αυτά είναι, βέβαια, πταίσματα μπροστά στην προειδοποίηση της Ρωσίας προς τη Δύση ότι είναι θέμα ημερών να πληρώνει για το φυσικό αέριο σε ρούβλια, όπως μεταδίδει το Reuters.

Πρόκειται για τη σκληρότερη απάντηση της Μόσχας στις κυρώσεις που της έχουν επιβληθεί από τους δυτικούς, με τον Putin να τους κατηγορεί ότι έχουν κηρύξει οικονομικό πόλεμο στη χώρα του.

Μάλιστα, ο Ρώσος πρόεδρος έδωσε την Παρασκευή 25/3 εντολή στην Gazprom, από την οποία η Ευρώπη προμηθεύεται το 40% του φυσικού αερίου να δέχεται πληρωμές σε ρούβλια και να βρει εντός τεσσάρων ημερών τον τρόπο που θα γίνεται αυτό.

Οι αγοραστές φυσικού αερίου θα πρέπει να ψάξουν τώρα πώς θα βρουν ρούβλια, με τον Jonathan Stern, ερευνητή στο Ινστιτούτο Ενεργειακών Σπουδών της Οξφόρδης να θεωρεί ότι για τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες αυτό θα είναι πολύ δύσκολο ως απίθανο.

Οι πληρωμές σε ρούβλια αναμένεται να ενισχύσουν το εθνικό νόμισμα της Ρωσίας, που ήδη καταγράφει κέρδη 9% έναντι του δολαρίου.

Οι τιμές του φυσικού αερίου αυξήθηκαν ήδη στην Ολλανδία, καθώς υπάρχει διάχυτη ανησυχία για το αν οι ευρωπαϊκές χώρες θα καταφέρουν τελικά να πληρώσουν σε ρούβλια.

Η κίνηση του Putin, που ανακοινώθηκε τη στιγμή που στην ΕΕ συζητούν για πρόσθετες κυρώσεις στη Ρωσία, συνιστά την πιο δραστική αλλαγή ενεργειακής πολιτικής από τις αρχές του 1970, όταν οι Σοβιετικοί κατασκεύασαν τους πρώτους αγωγούς για να προμηθεύουν την Ευρώπη με φυσικό αέριο από τη Σιβηρία.

Ο πρόεδρος (από το 1999) της Ρωσίας έχει ταχθεί ανοιχτά εδώ και πολύ καιρό κατά της κυριαρχίας του δολαρίου, το οποίο θεωρεί όργανο για την αυτοκρατορία ψέματος των ΗΠΑ, που έχει σκοπό να καταστρέψει τη χώρα του, σύμφωνα με τον ίδιο.

Δεν έχει βρεθεί, εξάλλου, ο μηχανισμός με τον οποίο οι εξαγωγές της Ρωσίας, ύψους 320 δισ. δολ. τον χρόνο, θα πληρώνονται πλέον σε ρούβλια.

Η Gazprom πληρώνεται για το 58% των εξαγωγών της σε ευρώ, για το 39% σε δολάρια και για το 3% σε στερλίνες.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Christian Lidner συμβούλεψε τους παρόχους ενέργειας της χώρας του να μην πληρώνουν σε ρούβλια το φυσικό αέριο, παρά το αίτημα της Μόσχας.

Ακόμα και η Σοβιετική Ένωση δεχόταν πληρωμές σε ξένα νομίσματα για τις ενεργειακές εξαγωγές της και δεν είναι ξεκάθαρο αν η απαίτηση για ρούβλια συνιστά παραβίαση των όρων σύμβασης, όπως υποστηρίζουν πολλοί εισαγωγείς που έχουν συμβόλαια με την Gazprom σε ευρώ ή δολάρια.

Kαι η κατάσταση θα γίνει ακόμα χειρότερη για την Ευρώπη τώρα που θα υποχρεωθεί να αγοράζει υγροποιημένο φυσικό αέριο από τις ΗΠΑ, το οποίο θα έρχεται με καράβια, που θα δένουν σε ειδικές εγκαταστάσεις για την αποθήκευση του LNG.

Η Ελλάδα διαθέτει τέτοιες εγκαταστάσεις στη Ρεβυθούσα, ένα νησάκι δυτικά της Σαλαμίνας, αλλά οι περισσότερες χώρες όχι, συμπεριλαμβανομένης και της Γερμανίας.

Σε κάθε περίπτωση το κόστος θα είναι υπέρογκο για την Ευρώπη, που λέγεται ότι θα πληρώνει έξι φορές πάνω το φυσικό αέριο των ΗΠΑ σε σύγκριση με αυτό που παίρνει από τη Ρωσία.

Δηλαδή, τι έπρεπε να κάνει η Ευρώπη να συνεχίζει να αγοράζει από τη Ρωσία, η οποία διεξάγει πόλεμο και μάλιστα και σε ρούβλια;

Όχι, η Ευρώπη έπρεπε να κάνει τα πάντα για να σταματήσει αυτός ο πόλεμος, που άσχετα αν τον κάνει ο Putin, εξυπηρετεί κυρίως τους Αμερικάνους, που θα τα κονομήσουν από τις πωλήσεις όπλων και φυσικού αερίου.

Οι ΗΠΑ δεν έχουν κανέναν λόγο να θέλουν να τελειώσει ο πόλεμος και δεν πρόκειται να κάνουν καμία προσπάθεια προς αυτή την κατεύθυνση. Αν δεν κάνουν κιόλας προς την αντίθετη.

Για την Ευρώπη είναι ζωτικής σημασίας να σταματήσει ο πόλεμος και έπρεπε να κάνει τα πάντα για την ειρήνη.

Δυστυχώς, όμως, η ΕΕ (τι έγινε παιδιά εκεί στις Βρυξέλλες, την καταργήσατε την αλλαγή ώρας, όπως λέτε από το 2018;) είναι και ανύπαρκτη και θλιβερό προτεκτοράτο των ΗΠΑ.

Δεν υπάρχει ούτε ένας ηγέτης στην ΕΕ, που να μην είναι μία αξιολύπητη μαριονέτα και αυτό θα το πληρώσουν με φτώχεια, ίσως και πείνα οι πολίτες της.

Γιατί μια του κλέφτη (οικονομική κρίση), δυο του κλέφτη (πανδημία), τρεις (ο πόλεμος στην Ουκρανία) και θα το πληρώσουν οι Ευρωπαίοι το βαρύ τίμημα της φτώχειας και της πείνας.

Η πλάκα είναι ότι γράφεται και λέγεται πως η Ευρώπη θα πρέπει να απεξαρτηθεί από το ρώσικο φυσικό αέριο.

Από τις ΗΠΑ είναι, όμως, που πρέπει να απεξαρτηθεί γενικότερα η Ευρώπη, μήπως και γλιτώσει τα χειρότερα, αλλά δυστυχώς έχει καταντήσει μία ανατολική επαρχία των Αμερικάνων, με εξαίρεση λίγο τους Γερμανούς.

Παρεμπιπτόντως, είναι όλο και πιο έντονοι οι φόβοι πως η γερμανική οικονομία θα διολισθήσει σε ύφεση, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, όπως μεταδίδει το Reuters.

Ο δείκτης μέτρησης του ηθικού στις γερμανικές επιχειρήσεις υποχώρησε στο 90,8 τον Μάρτιο από 98,5 τον Φεβρουάριο του 2022, εξαιτίας της ανησυχίας για τις αυξημένες τιμές ενέργειας και των ελλείψεων στην εφοδιαστική αλυσίδα.

Αρχικά, υπήρχε η ελπίδα ότι η γερμανική οικονομία θα κατάφερνε να απορροφήσει τις συνέπειες του πολέμου, αλλά ανάμεσα στις εκτιμήσεις και την πραγματικότητα υπάρχει διαφορά.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η αβεβαιότητα, που πηγαίνει ακόμα πιο μακριά και από τον πόλεμο στην Ουκρανία, δημιουργώντας αμφισβήτηση και για τη βιωσιμότητα του γερμανικού επιχειρηματικού μοντέλου.

Οι εταιρίες φοβούνται για το ενδεχόμενο ενός μποϋκοτάζ στο ρώσικο πετρέλαιο, που θα προκαλούσε μεγάλες ελλείψεις στην ενεργειακή αγορά και θα ωθούσε στα ύψη τις τιμές.

Ο δείκτης για τις προσδοκίες των επιχειρήσεων υποχώρησε επίσης σε 85,1 από 98,4 μεταξύ Φεβρουαρίου και Μαρτίου 2022.

Στην παρούσα φάση τα 2/3 των βιομηχανιών θέλουν να αυξήσουν τις τιμές περισσότερο από κάθε άλλη φορά στο παρελθόν και οι επιχειρήσεις λιανικής είναι έτοιμες να ακολουθήσουν.

Και θα είναι ένα ντόμινο, διότι και ο κλάδος των υπηρεσιών που πήγαινε να ανακάμψει από την πανδημία, βλέπει νέα προβλήματα στον ορίζοντα, καθώς οικογένειες δεν έχουν χρήματα ούτε για να γεμίσουν με βενζίνη το αμάξι τους και μοιραία προχωρούν σε περικοπές δραστηριοτήτων αναψυχής.

Την ίδια στιγμή, το πακέτο ανακούφισης που ανακοίνωσε τις προάλλες η γερμανική κυβέρνηση δεν φτάνει για να καλύψει τα αυξημένα κόστη για τα νοικοκυριά.

Τουλάχιστον, ο ήλιος έλαμπε και το Σάββατο 26/3 στη δαντελένια ακρογιαλιά, κόντρα στις προβλέψεις για συννεφιά.

Και μετά από τόσες μέρες με βοριά τα νερά ήταν και καθαρά και φωτεινά.

Ξεχώρισε μία πρασινοχειλού.




Βαγγέλης Σπανός

(Αγαπητέ φίλε, η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι μια χαμένη υπόθεση. Γελοίες μαριονέτες το παίζουν ηγέτες. Ας κάνουμε μπάνια λοιπόν. Καλές βουτιές. Την αγάπη μου.)



Read more: https://pitsirikos.net/2022/03

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου