Υλικά
- 1 λίτρο ζωμό λαχανικών, σπιτικό ή ψυγείου
- 50 γρ. αποξηραμένα μανιτάρια shiitake
- 5 κουτ. σούπας ε.π. ελαιόλαδο
- 450 γρ. λευκά μανιτάρια πορτομπέλο
- 2 μέτρια κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
- 4 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
- 3 φύλλα δάφνης
- 1 ποτηράκι του κρασιού γλυκό κρασί
- 2 κουτ. σούπας φρέσκο θυμάρι, τα φυλλαράκια
- 4 μεγάλες φέτες από χωριάτικο ψωμί
- 1/2 μικρό ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
- ½ μικρό ματσάκι σχοινόπρασο, ψιλοκομμένο
- χυμό και ξύσμα από 1/2 λεμόνι
- 100 γρ. γραβιέρα, φρεσκοτριμμένη
- αλάτι, μαύρο πιπέρι
ΠΑΤΗΣΤΕ ΓΙΑ ΥΛΙΚΑ
Διαδικασία
Σε ένα μπολ ρίχνουμε τον ζωμό καυτό και μουλιάζουμε μέσα τα μανιτάρια shiitake για 5΄6΄. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε 3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε τα λευκά πορτομπέλο περίπου για 6΄-7΄ ή μέχρι να ροδίσουν καλά. Προσθέτουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο, τα δαφνόφυλλα και αλατοπιπερώνουμε. Τα σοτάρουμε όλα για 2΄-3΄. Σβήνουμε με το γλυκό κρασί και ανακατεύουμε καλά να εξατμιστεί το αλκοόλ.Σουρώνουμε τα αποξηραμένα μανιτάρια, κόβουμε στη μέση όσα είναι μεγάλα και τα ρίχνουμε στη σούπα. Περνάμε τον ζωμό από λεπτό σουρωτήρι και τον προσθέτουμε κι αυτόν στη σούπα. Ρίχνουμε και 2 ποτήρια καυτό νερό, το θυμάρι και υλικά σιγοβράζουμε σε χαμηλή φωτιά για 10΄.
Δοκιμάζουμε για αλάτι και πιπέρι. Ζεσταίνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο σε ένα ευρύχωρο αντικολλητικό τηγάνι και όταν κάψει περνάμε τις φέτες ψωμιού και από τις δύο πλευρές μέχρι να χρυσίσουν και να γίνουν τραγανές. Πριν αποσύρουμε τη σούπα από τη φωτιά ρίχνουμε χυμό και το ξύσμα λεμονιού και πασπαλίζουμε με τον μαϊντανό και το σχοινόπρασο.
Σε κάθε βαθύ πιάτο ή μπολ βάζουμε πρώτα μια φέτα ψωμί, πάνω της τριμμένη γραβιέρα και από πάνω τη σούπα. Σερβίρουμε αμέσως.
Styling: K. Λυκουρέση- Food Styling: Μάκης Γεωργιάδης - Φωτογραφία: STUDIO M
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου