Δευτέρα 27 Μαρτίου 2023

Εκλογές 2023: Βήμα-βήμα η αίτηση ετεροδημότη...


Δείτε αναλυτικά τη διαδικασία της αίτησης ετεροδημότη στο gov.gr
Χρονιά εκλογών είναι το 2023 και δεν είναι λίγοι οι πολίτες που δεν ψηφίζουν στον τόπο της τωρινής τους κατοικίας παρά είτε στον τόπο καταγωγής τους είτε σε τόπο προηγούμενης κατοικίας τους. 


Εάν...ωστόσο, κάποιος επιθυμεί να μεταφέρει τα εκλογικά του δικαιώματα στον τόπο όπου κατοικεί έχει δύο επιλογές, να γίνει ετεροδημότης, να ψηφίζει δηλαδή για τον τόπο που ψήφιζε τόσα χρόνια, αλλά από τον τόπο κατοικίας του, είτε να γίνει μεταδημότης. 

Με ένα απλό παράδειγμα, η διαφορά μεταξύ των δύο διαδικασιών είναι η εξής: αν κάποιος πολίτης είναι, για παράδειγμα, από τον νομό Αιτωλοακαρνανίας και κατοικεί σε κάποιον δήμο της Αττικής, με τη διαδικασία μεταδημότευσης, μεταφέρει τα εκλογικά του δικαιώματα στον δήμο κατοικίας του, επομένως για τις βουλευτικές εκλογές ψηφίζει για τον αντίστοιχο Τομέα που ανήκει ο δήμος, ενώ ψηφίζει κανονικά και για Περιφέρεια και για Δήμο στις αυτοδιοικητικές εκλογές. Με τη διαδικασία ετεροδημότευσης, όμως, παραμένει εγγεγραμμένος με τα εκλογικά του δικαιώματα στην Αιτωλοακαρνανία και ψηφίζει στα κέντρα ετεροδημοτών που στήνονται στις μεγάλες πόλεις κατά τις εκλογές. Έτσι, στις βουλευτικές εκλογές θα ψηφίσει στην Αττική, αλλά με ψηφοδέλτια της Αιτωλοακαρνανίας, ενώ ως ετεροδημότης στις αυτοδιοικητικές εκλογές δεν μπορεί να ψηφίσει από τα κέντρα ετεροδημοτών, παρά πρέπει να μεταβεί στην Αιτωλοακαρνανία για να ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα. 

Για να γίνει η αίτηση μεταδημότευσης θα χρειαστεί να κλείσετε ραντεβού στο ΚΕΠ της περιοχής σας. Για να δείτε τα δικαιολογητικά που θα χρειαστείτε και τη διαδικασία που θα πρέπει να ακολουθήσετε πατήστε ΕΔΩ

Σημειώνεται ωστόσο ότι, η αίτηση της μεταδημότευσης απαιτεί περισσότερο χρόνο για να εγκριθεί και επομένως υπάρχει η πιθανότητα να μην προλαβαίνετε να ολοκληρώσετε εγκαίρως τη διαδικασία για τις εκλογές 2023.

Πώς κάνω αίτηση ετεροδημότη βήμα – βήμα
Η αίτηση ετεροδημότη γίνεται στην κρατική ιστοσελίδα «gov.gr». Θα χρειαστείτε τους κωδικούς Taxisnet, καθώς και τον Αριθμό Φορολογικού Μητρώου (Α.Φ.Μ.) σας.
Για να πάτε κατευθείαν στην σελίδα όπου πραγματοποιείται η αίτηση, πατήστε ΕΔΩ.
Στη συνέχεια, θα κάνετε κλικ πάνω στο κουμπί «Σύνδεση ως πολίτης, με στοιχεία TaxisNet».
Έπειτα, θα συμπληρώσετε το όνομα χρήστη και ακριβώς από κάτω τον κωδικό που έχετε ορίσει στο TaxisNet.
Πατήστε «ΣΥΝΔΕΣΗ».
Θα οδηγηθείτε στη σελίδα αυθεντικοποίησης χρήστη. Κάντε κλικ στην επιλογή «Αποστολή».
Θα επιλέξετε το κουμπί που γράφει «Νέα Αίτηση» και θα κάνετε κλικ στην επιλογή «Νέα Εγγραφή», που βρίσκεται στο πάνω μέρος δεξιά της οθόνης.
Συμπληρώστε τα στοιχεία που θα σας ζητηθούν.
Κάντε κλικ στο κουτάκι «Αποδοχή» που βρίσκεται κάτω αριστερά στην οθόνη σας και πατήστε «Υποβολή αίτησης» (πράσινο κουμπί).
Συνήθως, η διαδικασία της έγκρισης διαρκεί μερικές ημέρες. Μπορείτε να ελέγχετε την κατάσταση της αίτησής σας στην ίδια σελίδα όπου κάνατε την αίτηση, μπαίνοντας με τους κωδικούς του Taxisnet.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου