Διαδικασία
Ζύμη
- Για να φτιάξουμε τη ζύμη της πίτσας, στον κάδο του μίξερ βάζουμε όλα τα υλικά και ζυμώνουμε με τον γάντζο για περίπου 10 λεπτά, μέχρι να σχηματιστεί μια μαλακή και εύπλαστη ζύμη.
- Σκεπάζουμε τον κάδο με καθαρή πετσέτα και αφήνουμε κατά μέρος για περίπου 45 λεπτά, μέχρι η ζύμη να φουσκώσει.
Επικάλυψη
- Βάζουμε όλα τα λαχανικά σε ένα σουρωτήρι, προσθέτουμε τη ρίγανη, τον κόλιανδρο και το αλάτι, ανακατεύουμε και αφήνουμε στην άκρη για τουλάχιστον 20 λεπτά, μέχρι τα υλικά να αποβάλουν τα περιττά υγρά τους.
Σάλτσα
- Σε μια μικρή κατσαρόλα βάζουμε όλα τα υλικά της σάλτσας μαζί και αφήνουμε να πάρουν μία βράση.
- Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγομαγειρεύουμε για περίπου 20 λεπτά, ανακατεύοντας τακτικά, μέχρι να σωθούν τα υγρά και να μείνει μια δεμένη, παχύρρευστη σάλτσα.
Πίτσα
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 220°C.
- Στρώνουμε με λαδόκολλα το μεγάλο ταψί του φούρνου ή τη λαμαρίνα.
- Βάζουμε τη ζύμη σε αλευρωμένη επιφάνεια και την ανοίγουμε με τον πλάστη ή με τις παλάμες μας σε χοντρό φύλλο πάχους 1,5 εκ.
- Το στρώνουμε στο ταψί.
- Αναμειγνύουμε τη σάλτσα με τα καλά στραγγισμένα υλικά της επικάλυψης και απλώνουμε το μείγμα στην επιφάνεια.
- Φουρνίζουμε την πίτσα στο πιο χαμηλό ράφι του φούρνου και ψήνουμε για περίπου 20-25 λεπτά, μέχρι να ροδίσει ωραία η ζύμη.
- Τη νηστίσιμη πίτσα τη σερβίρουμε ζεστή.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 191.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου