Δευτέρα 27 Μαρτίου 2023

Αν δεν μπορείς να εξηγήσεις κάτι...


Ειλικρινά νιώθω να συμπάσχω κάποιες φορές με τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ στα τηλεπάνελ. Αυτή η ατελέσφορη προσπάθεια τους να... υποστηρίξουν απόψεις που δεν στηρίζονται από πουθενά, τους κάνει συμπαθείς. Αλλά είναι προφανές πως δεν μπορούν να κάνουν και αλλιώς, ακόμη και αν ήθελαν. Όταν η επιδίωξή σου είναι να εκλεγείς βουλευτής αν χρειαστεί θα κάνεις και το άσπρο μαύρο. Ο σκοπός αγιάζει τα μέσα!

Ο Νίκος Ανδρουλάκης έστρεψε τα φώτα της δημοσιότητας επάνω του, για λάθος λόγους και έβαλε δύσκολα σε όσους πρέπει να υποστηρίξουν και να ερμηνεύσουν τις θέσεις του. Σε περίπτωση κυβέρνησης συνεργασίας, λέει ο κ. Ανδρουλάκης να μην είναι Πρωθυπουργός ούτε ο κ. Μητσοτάκης ούτε ο κ. Τσίπρας και να προτείνει ο ίδιος για Πρωθυπουργό πολιτικό πρόσωπο, που θα προέρχεται από πολιτικό χώρο που θα αποφασίσει με τη ψήφο του ο ελληνικός λαός!

Και όσο προσπαθεί να το εξηγήσει τι εννοεί τόσο πιο σύνθετο και ακατανόητο το κάνει. «Δεν υπάρχει πρωθυπουργός- άγνωστος Χ»,  είπε χθες σε ομιλία του, υποστηρίζοντας ότι «θα ήταν ασέβεια προς τον ελληνικό λαό να προτείνουμε από τώρα πρόσωπο, χωρίς να έχει εκφράσει την επιθυμία του στην κάλπη. Αν λέγαμε όνομα δεν θα σεβόμασταν το Σύνταγμα». Και στο μεταξύ διάφορα πρόσωπα που θεωρητικά θα μπορούσαν να περιλαμβάνονται στην πρόταση Ανδρουλάκη, το ένα μετά το άλλο καίγονται!

«Αν δεν μπορείς να εξηγήσεις κάτι με απλά λόγια, ούτε εσύ ο ίδιος το έχεις καταλάβει», είχε πει ο Αλβέρτος Αϊνστάιν και ο Νίκος Ανδρουλάκης τον δικαιώνει.!

Κάποιοι λένε ότι ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ πιθανόν επιδιώκει με τον τρόπο του να κάψει κάθε σενάριο συνεργασίας. Αν το ΠΑΣΟΚ πάει σε κυβέρνηση συνεργασίας, είτε με τον ΣΥΡΙΖΑ, είτε με την ΝΔ, θα πάει το μισό ΠΑΣΟΚ. Το άλλο μισό θα αποχωρήσει, κοινώς το κόμμα θα διασπαστεί, ίσως και να τριχοτομηθεί. Και από την άλλη γιατί ο ψηφοφόρος να μην ψηφίσει εξ’ αρχής ΣΥΡΙΖΑ ή ΝΔ αντί να ψηφίσει ΠΑΣΟΚ –ΣΥΡΙΖΑ ή ΠΑΣΟΚ- ΝΔ,;

Για το ότι δεν εκφράζονται δημόσια διαφωνίες από τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ σε όσα ανέφικτα προτείνει ο κ. Ανδρουλάκης, υπάρχει λόγος. Θέλουν να εκλεγούν βουλευτές, και μετά βλέπουμε! Δείτε την περίπτωση του Ανδρέα Λοβέρδου και την ταχύτητα με την οποία δήλωσε μετάνοια, προκειμένου να μην βρεθεί εκτός. Φαντάζεστε μεθαύριο τον Ανδρέα Λοβέρδο να συναινεί σε συγκυβέρνηση με τον ΣΥΡΙΖΑ, ή τον ΓΑΠ να συμφωνεί σε συγκυβέρνηση με την ΝΔ; Ούτε για αστείο. Όπως βέβαια δεν υπάρχει καμία περίπτωση θετικής ανταπόκρισης σε ένα τέτοιο σενάριο, ούτε από τον ΣΥΡΙΖΑ ούτε από την ΝΔ.

Είναι αρκετά έμπειρος στα πολιτικά παιγνίδια ο κ. Ανδρουλάκης για να πιαστεί αδιάβαστος! Παρόλα αυτά, επειδή δεν προκύπτει από πουθενά κέρδος για το ΠΑΣΟΚ και για τον ίδιο, το ερώτημα παραμένει. Να πρόκειται άραγε για λάθος; Να το είπε σε μια έκρηξη υπεροψίας; Να ήθελε να κάψει κάθε σενάριο συγκυβέρνησης; Άγνωστο για την ώρα.

Μόνο ζημιά προκαλεί για την ώρα, καθώς προσθέτει περισσότερη θολούρα στο ήδη θολό τοπίο του ΠΑΣΟΚ. Πριν συζητούσαμε σχεδόν αποκλειστικά για τις υποκλοπές, σήμερα μόνο για τις ιδέες του Νίκου Ανδρουλάκη. Που παραμένει ευρωβουλευτής, κάτοικος Βρυξελλών. Άλλη παραδοξότητα αυτή...

Τάκης Σπηλιόπουλος 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου