Πέμπτη 30 Μαρτίου 2023

Φάβα από μπιζέλια

 


Υλικά

Μερίδες: 4

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε τη φάβα από μπιζέλια, ξεκινάμε ξεπλένοντας καλά τα μπιζέλια, τα κοπανίζουμε μέσα σε μια λεκάνη με γουδοχέρι ή με σφυράκι κρέατος μέχρι να σπάσουν οι καρποί και να βγουν τα φλούδια τους και ξεπλένουμε και σουρώνουμε, μέχρι να απομακρυνθούν εντελώς τα φλούδια.
  2. Βάζουμε τα μπιζέλια σε κατσαρόλα με 400-500 ml κρύο νερό και ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά, ξαφρίζοντας σχολαστικά μέχρι να πάρει βράση.
  3. Παράλληλα καθαρίζουμε 2 μέτρια κρεμμύδια, τα κόβουμε στα τέσσερα και τα χωρίζουμε στα φύλλα τους.
  4. Βάζουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι να κάψει καλά, σκέτο, χωρίς λάδι, σε δυνατή φωτιά και ρίχνουμε τα κρεμμύδια. Τα ψήνουμε για 1 λεπτό από τη μία πλευρά, χωρίς να ανακατέψουμε. Τα γυρίζουμε και τα ψήνουμε και από την άλλη. Αποσύρουμε, ρίχνουμε 30 ml ελαιόλαδο, ανακατεύουμε καλά και τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα με τα μπιζέλια που βράζουν.
  5. Προσθέτουμε και 50-100 ml ελαιόλαδο και σιγοβράζουμε σε πολύ χαμηλή φωτιά για περίπου 1 ώρα ή και περισσότερο, μέχρι τα μπιζέλια να μαλακώσουν καλά.
  6. Περνάμε όλο το περιεχόμενο της κατσαρόλας από σήτα, πιέζοντας με ένα κουτάλι, ή το πολτοποιούμε στον πολυκόφτη, προσθέτοντας αργά λίγο ελαιόλαδο επιπλέον, για να επιτύχουμε εντελώς βελούδινη υφή. Αλατίζουμε κατά βούληση.
  7. Αν το επιθυμούμε, σερβίρουμε με σιγοκαρβουρδισμένα κρεμμύδια σε λάδι, μέχρι να μαλακώσουν καλά και να πάρουν σκούρο ξανθό χρώμα.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 179.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου