Παρασκευή 24 Μαΐου 2013

"Θύματα" των ΚΕΚ, χιλιάδες νέοι άνεργοι

 
Ομηρία των ανέργων από Κέντρα Επαγγελματικής Κατάρτισης, τα οποία επιχειρούν την χειραγώγησή τους καταγγέλλει ο Σύλλογος Τεχνικών Υπαλλήλων Ελλάδας.
Σε ανακοίνωσή του καταδικάζει τις γενικευμένες πρακτικές αθέμιτου ανταγωνισμού που αναπτύχθηκαν από παρόχους κατάρτισης στο πλαίσιο του προγράμματος του υπουργείου Εργασίας «Επιταγή Εισόδου στην Αγορά Εργασίας για ανέργους έως 29 ετών»,  με συνέπεια τη «στρέβλωση» των όρων υλοποίησής της και «θύματα» χιλιάδες άνεργους νέους.

Ο Σύλλογος υπογραμμίζει ότι "μεγάλη μερίδα των παρόχων κατάρτισης επιδόθηκε στη συστηματική παραπληροφόρηση των ανέργων υποστηρίζοντας ότι μόνο μέσω αυτών μπορούν να αιτηθούν τη σχετική συμμετοχή τους, ενώ παρουσιάστηκαν ως δήθεν «μεσολαβητές» για την επιτυχή έκβαση της υποψηφιότητάς τους. Στη συνέχεια χρησιμοποιώντας τα προσωπικά δεδομένα των ανέργων υπέβαλαν ηλεκτρονικά την αίτηση για λογαριασμό τους και σκόπιμα παρέλειψαν να τους γνωστοποιήσουν τον Κωδικό Αριθμού Υποβολής Αίτησης Συμμετοχής".
Στη συνέχεια υπενθυμίζει πως "η ΓΣΕΕ τονίζει προς τους ανέργους που θα ενταχθούν τελικά στο πρόγραμμα, ότι μπορούν να χρησιμοποιήσουν το «κουπόνι κατάρτισης» σε όποιο Κέντρο Επαγγελματικής Κατάρτισης επιθυμούν που είναι φυσικά πάροχος κατάρτισης, ανεξάρτητα από τον πάροχο που ενδεχομένως «μεσολάβησε» για τη συμμετοχή τους".
"Είναι τουλάχιστον απαράδεκτο", θεωρεί ο Σύλλογος Τεχνικών Υπαλλήλων Ελλάδας, "να μετατρέπεται η αγωνία των ανέργων σε πεδίο κερδοσκοπικής παραπλάνησης από επιχειρήσεις της ιδιωτικής αγοράς επαγγελματικής κατάρτισης. Η θεωρητική κατάρτιση επιβάλλεται να έχει ξεκάθαρη στόχευση, που δεν πρέπει να είναι άλλη από την ουσιαστική αναβάθμιση των δεξιοτήτων των ανέργων και σε καμία περίπτωση να μην λειτουργεί ως μανδύας για την καταχρηστική κάλυψη θέσεων μισθωτής εργασίας από Προγράμματα Πρακτικής Άσκησης".
Ολοκληρώνοντας την ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Τεχνικών Υπαλλήλων Ελλάδας καλεί τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Εργασίας και του ΟΑΕΔ να προβούν σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, ώστε αφενός μεν να ενημερώσουν τους ανέργους για τα δικαιώματά τους και αφετέρου να διαφυλάξουν την αντικειμενικότητα της διαδικασίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου