Τετάρτη 22 Μαΐου 2013

ΣΤΟΧΟΣ ΤΟΥΣ ΠΑΝΤΑ Η ΕΥΡΩΠΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΟΜΩΣ ΚΑΝΟΥΝ ΤΟΝ ΚΙΝΕΖΟ...

Η ΠΓΔΜ, σήμερα, είναι περισσότερο έτοιμη να ξεκινήσει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) παρά πριν από τέσσερα χρόνια, όταν για πρώτη φορά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απηύθυνε σχετική σύσταση προς το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Νίκολα Πόποσκι, σε συνέντευξή του...
στην εφημερίδα των Σκοπίων «Βέτσερ».

«Εκπληρώσαμε επιπρόσθετα πολλά κριτήρια και ενισχύσαμε τις δυνατότητες. Για τη λήψη της σχετικής απόφασης, όμως, χρειαζόμαστε τη στήριξη όλων των χωρών - μελών, αλλά η Ελλάδα σήμερα βρίσκεται σε τόσο άνετη θέση να μας παρεμποδίζει όσο και το 2009. Κανείς δεν είναι πεπεισμένος ότι στην Αθήνα υπάρχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για εποικοδομητικότητα» πρόσθεσε ο κ. Πόποσκι.

Υπενθυμίζεται ότι η ΠΓΔΜ έλαβε καθεστώς υποψήφιας χώρας προς ένταξη στην ΕΕ το 2005, ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απηύθυνε πρώτη φορά σύσταση για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΠΓΔΜ στην έκθεσή της το 2009. Η ίδια σύσταση επαναλήφθηκε και στις εκθέσεις του 2010, του 2011 και του 2012.

Ωστόσο, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο δεν έχει υιοθετήσει τις συστάσεις της Επιτροπής για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΠΓΔΜ, κυρίως λόγω της έλλειψης προόδου στο ζήτημα της ονομασίας. Ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ ανέφερε ότι κανείς υποστηρικτής της ευρωπαϊκής ιδέας δεν συμφωνεί με τις παρεμποδίσεις.

«Κάθε παρεμπόδιση συνιστά πρωτίστως πλήγμα στο όραμα για ειρηνική και ευημερούσα Ευρώπη. Πολλοί στην ΕΕ ανησυχούν γι' αυτού του είδους τη συμπεριφορά και από εδώ προκύπτουν οι δεσμεύσεις για ώθηση που διατυπώθηκαν πέρυσι τον Δεκέμβριο από αρκετές χώρες - μέλη της ΕΕ. Στο πλαίσιο αυτό, οι τελευταίες ιδέες του κ. Νίμιτς προσφέρουν καλή δυνατότητα και βάση για συζήτηση. Ωστόσο, για κάτι τέτοιο θα πρέπει να υπάρχει αξιόπιστος συνομιλητής, προσηλωμένος στο σεβασμό του διεθνούς δικαίου, και όχι κάποιος που καθημερινά μεταφέρει την μπάλα από τις Βρυξέλλες στη Νέα Υόρκη και αντίστροφα, με στόχο να παρελκύσει. Το σημαντικότερο για εμάς είναι να βασιζόμαστε σε αρχές και να μην υποβαθμίζονται τα εμπεδωμένα κριτήρια της ευρωπαϊκής διεύρυνσης», πρόσθεσε ο κ. Πόποσκι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου