Τετάρτη 22 Μαΐου 2013

Η Διεύθυνση Δασών παρουσίασε τους 4 πρώτους δασικούς χάρτες

ΜΕΣΑ ΣΤΟΥΣ 7 ΝΟΜΟΥΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟ ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΧΑΡΤΟΓΡΑΦΗΣΗ Η ΠΙΕΡΙΑ



ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ-                                       ΚΑΛΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΕΝΟΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΛΘΟΥΝ ΕΓΚΑΙΡΩΣ
Μετά την ανάρτηση των 4 πρώτων δασικών χαρτών, χθες η Διεύθυνση Δασών Πιερίας προχώρησε στην παρουσίαση του έργου, τη σημασία του για τον τόπο και την προσοχή  που πρέπει να δείξουν οι κάτοχοι γαιών, καθώς και των βημάτων που θα ακολουθήσουν φέτος και το 2014 σε αυτή την κατεύθυνση. Έτσι, πραγματοποιήθηκε συνέντευξη τύπου στο χώρο του Δασαρχείου, όπου ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Γιώργος Μαυρίδης και ο προϊστάμενος του Τμήματος Χαρτογράφησης Πέτρος Παπαπέτρου εξήγησαν τη διαδικασία, παρουσία και υπαλλήλων του τμήματος.


Ξεκινώντας ο κ. Μαυρίδης τόνισε ότι έγινε κοπιώδης προσπάθεια από την υπηρεσία, ειδικά στο τμήμα χαρτογράφησης. Πλέον, πρέπει να ενημερωθούν όσοι ενδιαφερόμενοι και να υποβάλλουν τις αντιρρήσεις τους, αν έχουν. Οι χάρτες αναρτήθηκαν στην Υπηρεσία και στους δυο δήμους που αφορούν. Οι δημότες δικαιούνται να εκφράσουν τις διαφωνίες τους, τα έγγραφα για να τις διατυπώσουν υπάρχουν στο Δασαρχείο, αλλά και στις διαδικτυακές διευθύνσεις των αρμόδιων υπηρεσιών.
Ο ΠΕΤΡΟΣ ΠΑΠΑΠΕΤΡΟΥ
Ακολούθως, το λόγο πήρε ο προϊστάμενος του Τμήματος Χαρτογράφησης εξηγώντας ότι αυτό που έγινε ουσιαστικά είναι ο χαρακτηρισμός των εκτάσεων, με βάση το πώς ήταν το 1945 και σήμερα. Οπότε, κάλεσε όλους όσους έχουν ιδιοκτησίες να δουν τι κωδικό έχουν λάβει, όπου ΔΔ σημαίνει ότι ήταν δάσος ή δασική έκταση και παραμένει, ΔΑ ότι ήταν δάσος και πλέον έχει άλλη χρήση και ΑΔ το αντίστροφο. Όσοι έχουν αντίρρηση με τα όσα ορίζονται στους χάρτες, πρέπει να ακολουθήσουν τη νόμιμη διαδικασία.
Η προθεσμία που έχουν για να το πράξουν αυτό είναι 2 μήνες μετά την τελευταία σχετική ανάρτηση. Η Διεύθυνση Δασών θα προχωρήσει σε αυτήν γύρω στα τέλη Ιουνίου, ώστε να δώσει χρόνο και στους κατοίκους εξωτερικού. Αυτό γίνεται επειδή είναι η πρώτη φορά που εφαρμόζεται αυτή η διαδικασία.
Το ουσιαστικό στην υπόθεση είναι ότι θα μειωθεί ο χρόνος της πράξης χαρακτηρισμού για όσους προχωρήσουν σε κάτι τέτοιο, αφού η δημοσίευση των χαρτών ισοδυναμεί με μια πρώτη πράξη χαρακτηρισμού σε μεγάλη κλίμακα. Οπότε, ο ενδιαφερόμενος θα παίρνει άμεσα την βεβαίωση, η οποία θα του φανεί πολύ χρήσιμη.
Ειδικότερα, ο κ. Παπαπέτρου είπε ότι η Κατερίνη προέρχεται από διανομή, οπότε η πλειοψηφία των περιπτώσεων δεν αναμένεται να χρειαστούν αλλαγές, με πιθανές εξαιρέσεις την Παλιά Χράνη όπου έγιναν εκχερσώσεις και παραλιακές εκτάσεις. Οι τέσσερις πρώτοι χάρτες ολοκληρώθηκαν από την Διεύθυνση Δασών μέσα σε 1,5 χρόνο, καθώς είχαν αρχικά συμπεριληφθεί σε ένα πρόγραμμα το οποίο δεν προχώρησε, εκτός από την περιοχή της Κατερίνης που έγινε από ιδιωτική εταιρεία.
Τώρα, τις επόμενες ημέρες θα έρθουν και τα πρώτα παραδοτέα από τις υπόλοιπες 36 ΟΤΑ βόρειας και κεντρικής Πιερίας, από την εταιρεία που τα ανέλαβε. Μάλιστα, η Πιερία είναι μέσα στους εφτά νομούς της χώρας που είναι στο σύνολό τους υπό χαρτογράφηση. Ακολούθως, το Νοέμβριο αναμένονται τα πρώτα παραδοτέα από την νότια Πιερία.
Σε μια γενική εκτίμηση, το 47% των εδαφών του νομού είναι δάσος ή δασική έκταση. Όσο για την δημοσίευση των επόμενων αποτελεσμάτων, οι χάρτες των 36 που προαναφέρθηκαν πρόκειται να αναρτηθούν μέσα στο 2014. Πριν την δημοσίευση, γίνεται ο έλεγχος στα γραφεία και σε αρκετές περιπτώσεις πραγματοποιούνται και αυτοψίες.
Η υπηρεσία έχει στη διάθεσή της ορθοφωτογραφήσεις, καθώς και αεροφωτογραφίες του 1960. Όπου φαίνεται ότι έγιναν εκχερσώσεις οι ιδιοκτήτες οφείλουν να προσκομίζουν έγγραφα που θα αποδεικνύουν τη νομιμότητά τους. Καταλήγοντας, ο κ. Παπαπέτρου είπε ότι ο χαρακτηρισμός που δίνει η υπηρεσία είναι το πρώτο επίπεδο για να λυθεί το θέμα ιδιοκτησίας και ότι το συμβόλαιο δεν είναι τίτλος ιδιοκτησίας αλλά μεταβίβασης. Έτσι, καλούνται όλοι να ασχοληθούν σοβαρά με το ζήτημα, γιατί μετά την λήξη της προθεσμίας θα χρειάζεται δικαστήριο και μεγαλύτερες δαπάνες για μια αλλαγή χαρακτηρισμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου