Πέμπτη 30 Μαΐου 2013

Ποικίλες οπτικές της Πιερίας στις τρεις εκθέσεις που φιλοξενούνται στην Αστική Σχολή Κατερίνης

ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΩΝ «ΕΑΡΙΝΩΝ ΗΜΕΡΩΝ ΜΟΥΣΩΝ»

Με πλήθος εκθέσεων και άλλων εκδηλώσεων οδεύει προς την ολοκλήρωσή του φετινό πρόγραμμα των Εαρινών Ημερών Μουσών που διοργάνωσε και φέτος η Εστία Πιερίδων Μουσών. Μάλιστα, αύριο ολοκληρώνονται τρεις εκθέσεις που φιλοξενούνται στην Αστική Σχολή Κατερίνης διαφορετικές αλλά και με κοινούς τόπους μεταξύ τους, ενώ το πρόγραμμα ολοκληρώνεται με δυο εκδηλώσεις τα δυο επόμενα σαββατοκύριακα.
Πλούσια τα εκθέματα που παρουσιάζει η Εστία Πιερίδων Μουσών, στις εκθέσεις αυτές που ξεκίνησαν την προηγούμενη εβδομάδα και παρουσιάζουν έργα φωτογραφίας, ζωγραφικής καθώς και παραδοσιακές φορεσιές. Οι καλλιτέχνες που συστεγάστηκαν αυτές τις μέρες, πρόσφεραν την τέχνη και την οπτική τους και ήρθαν σε επικοινωνία με το κοινό της Κατερίνης, με εκθέσεις που είχαν άλλωστε έντονο το τοπικό στοιχείο.

Αναλυτικότερα, να αναφέρουμε ότι στην Αστική Σχολή μέχρι και σήμερα φιλοξενούνται οι ομαδικές εκθέσεις της Εφορείας Φωτογραφίας «Ίριδα» της Ε.Π.Μ. «Η Πιερία Σήμερα» και «Καφενείο», η έκθεση ζωγραφικής «Ανάβασις» της Ειρήνης Γάβρη και η έκθεση κούκλας με παραδοσιακή ελληνική φορεσιά των Νίτσα και Λίζα Ξανθοπούλου, με τίτλο «με το αντί, το βελόνι, το όνειρο και το μεράκι».
ΕΦΟΡΕΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ «ΙΡΙΔΑ»
Δυο είναι οι θεματικές που παρουσιάζονται στην ομαδική έκθεση της «Ίριδας», η μια αφορά το παραδοσιακό καφενείο και η άλλη την Πιερία σήμερα. Σε ό,τι αφορά την πρώτη, στις λήψεις που εκτίθενται απεικονίζονται η συνάθροιση ανθρώπων για συζήτηση, ψυχαγωγία, ανάπαυλα από την καθημερινότητα με σκάκι, τάβλι και χαρτιά. Η άποψη του φωτογράφου μέσα από τις εικόνες ταυτίζεται με την πραγματικότητα του καφενείου, όμως οι δημιουργοί καλούν τον θεατή να αποφασίσει κατά πόσον αυτό αληθεύει.
Όσο για τις εικόνες της Πιερίας, παραθέτουν την επικαιρότητα των τόπων που καθημερινά περιδιαβαίνουμε, εργαζόμαστε, κατοικούμε και σπάνια θαυμάζουμε. Μέσα από τις φωτογραφίες της έκθεσης απεικονίζονται συναισθήματα των ανθρώπων, το περιβάλλον τους και αποτελούν μια προσπάθεια ανάδειξης της πραγματικής ταυτότητας του τόπου.
ΕΙΡΗΝΗ ΓΑΒΡΗ
Πρόκειται για έργα εμπνευσμένα στην συμπλήρωση 100 χρόνων από την ανάβαση στην κορυφή του Ολύμπου. Με αυτό το σκεπτικό και αναφορές σε πραγματική ή πνευματική ανάβαση επιλέχθηκαν τα έργα που απαρτίζουν την έκθεση. Όπως ήταν φυσικό η καλλιτέχνης εστιάζει και στο Λιτόχωρο, ενώ παρουσιάζονται και τα πορτρέτα δυο εκ των τριών που πρώτοι ανέβηκαν στο Μύτικα.
Η τεχνοτροπία είναι λάδι σε μουσαμά και σε ξύλο, καθώς και κατασκευές από ανακυκλώσιμα υλικά. Η κα Γάβρη ασχολείται με την ζωγραφική γύρω στα δέκα χρόνια, ως αυτοδίδακτη, έχει κάνει άλλες δυο ατομικές εκθέσεις και έχει πάρει μέρος σε αρκετές ομαδικές εκθέσεις ζωγραφικής.
ΕΚΘΕΣΗ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗΣ ΦΟΡΕΣΙΑΣ
Μιλώντας με την κα Ξανθοπούλου, μας εξήγησε ότι οι φορεσιές που εκτίθενται είναι από διάφορα μέρη της Ελλάδας, κατασκευασμένες έπειτα από προσεκτική μελέτη σχετικών βιβλίων και παρατήρηση όποιων σχετικών ιστορικών στοιχείων μπόρεσαν να βρεθούν. Η καθεμία απαιτεί πολύ χρόνο κατασκευής, ενώ σε φυσικό μέγεθος έχουν φτιαχτεί πολλές για τοπικούς πολιτιστικούς συλλόγους.
Πρόκειται για μια ενασχόληση που ξεκίνησε πριν από 30 χρόνια, πρώτα με ποντιακές φορεσιές και στη συνέχεια προχωρώντας και σε φορεσιές άλλων τόπων. Βασικό συστατικό σε αυτή τη δουλειά είναι η αγάπη, όπως είπε η κα Ξανθοπούλου. Είναι κάτι που γίνεται κομμάτι –κομμάτι και είναι όλα κεντητά, χωρίς σιρίτια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου