Τρίτη 21 Μαΐου 2013

Στην Ελλάδα η έκτη μεγαλύτερη παραοικονομία της ΕΕ



Picture 0 for Στην Ελλάδα η έκτη μεγαλύτερη παραοικονομία της ΕΕ
Στην έκτη θέση της κατάταξης των χωρών Ευρωπαϊκής Ένωσης για την παραοικονομία ως ποσοστό του ΑΕΠ βρίσκεται η Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία μελέτης που πραγματοποίησε ο ανεξάρτητος  βρετανικός φορέας Tax Research LLP για λογαριασμό της ομάδας των Σοσιαλιστών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία, το 27,5% του συνόλου της οικονομικής δραστηριότητας της χώρας μας ανήκει στο πεδίο της παραοικονομίας, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα να χάνονται ετησίως φόροι ύψους 19, 165 δισ. ευρώ. Το συνολικό φορολογικό βάρος στην Ελλάδα ανέρχεται στο 30,3% του ΑΕΠ
Τα μεγαλύτερα ποσοστά μαύρης οικονομίας παρουσιάζουν η Βουλγαρία (35,3%), η Ρουμανία (32,6%), η Εσθονία (31,2%),  η Λετονία (29,2%) και η Κύπρος (28%).

Στον αντίποδα, τα χαμηλότερα ποσοστά παραοικονομίας στην ΕΕ παρουσιάζουν το Λουξεμβούργο και η Αυστρία, με ποσοστό 9,7%. Από τις μεγαλύτερες χώρες της ΕΕ, αξίζει να σημειωθεί το μικρό ποσοστό, ήτοι 12,5%, της Μεγάλη Βρετανίας, ενώ επίσης μικρό μέγεθος σκιώδους οικονομίας, αναλογικά με το ΑΕΠ, εμφανίζουν Γερμανία και Γαλλία, με 16% και 15% αντίστοιχα.
Αντίθετα, το μεγάλο μέγεθος της παραοικονομίας, σύμφωνα πάντα με τη μελέτη, φαίνεται να είναι σύμπτωμα όλων των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου: Στην Ιταλία το σχετικό ποσοστό πλησιάζει αυτό της Ελλάδας φθάνοντας το 27%, στην Πορτογαλία το 23% και στην Ισπανία το 22,5%.
Να σημειωθεί πως τα στοιχεία αφορούν το 2009, πριν δηλαδή η χώρα μας εισέλθει στο μνημόνιο.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου