Τρίτη 28 Μαΐου 2013

Η κρίση έφερε την αύξηση στους εμπορικούς και οικονομικούς δεσμούς Ελλάδας - Τουρκίας


 
Η κρίση έφερε την αύξηση στους εμπορικούς και οικονομικούς δεσμούς Ελλάδας - ΤουρκίαςΟι εμπορικοί δεσμοί Ελλάδας - Τουρκίας αυξάνονται σημαντικά εν μέσω της κρίσης στη χώρα μας καθώς πλήθος ελληνικών εταιρειών έχει στραφεί στη γειτονική αγορά.
Σύμφωνα με το δελτίο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της Πρεσβείας της Ελλάδος στην Άγκυρα, που επικαλείται την Turkstat, οι εξαγωγές της Ελλάδας στην Τουρκία έφθασαν στο α' τρίμηνο τα 793,47 εκατ. ευρώ από 514,69 εκατ. που ήταν στο αντίστοιχο τρίμηνο του 2012..
. Πρόκειται για αύξησης της τάξης του 54,16%!

Τη μερίδα του λέοντος των ελληνικών εξαγωγών είχαν ορυκτά καύσιμα και ορυκτέλαια ενώ ακολούθησαν πλαστικά, αλουμίνιο, βαμβάκι, σιτηρά και χαλκός. Από την άλλη οι εισαγωγές μας απ' την Τουρκία στο α' τρίμηνο παρουσίασαν μικρή αύξηση 2,07% σε σχέση με πέρυσι, φθάνοντας τα 244,54 εκατ. ευρώ. Οι ελληνοτουρκικές εμπορικές σχέσεις έχουν ενισχυθεί σημαντικά την τελευταία δεκαετία, με τις εξαγωγές της Ελλάδας από 369 εκατ. ευρώ το 2002 να φτάνουν πέρσι τα 2,6 δισ. ευρώ, ενώ φέτος υπάρχει προοπτική για περαιτέρω διεύρυνσή τους.
Οπως επισήμανε χθες από τη Θεσσαλονίκη ο γενικός σύμβουλος Οικονομικών-Εμπορικών Υποθέσεων της πρεσβείας μας στην Αγκυρα, Χ. Κουναλάκης, όσον αφορά στον επενδυτικό τομέα, οι ελληνικές επενδύσεις στην Τουρκία υπερβαίνουν σήμερα τα 6,5 δισ. δολάρια. Σύμφωνα με στοιχεία του τουρκικού υπουργείου Οικονομικών, περίπου 500 επιχειρήσεις ελληνικών συμφερόντων δραστηριοποιούνται στην Τουρκία σε κλάδους όπως ο τραπεζικός, τα τρόφιμα, η ενέργεια κ.ά. Από αυτές πολλές παραμένουν ανενεργές και είναι απλώς εγγεγραμμένες στα μητρώα των Επιμελητηρίων, ενώ οι εξήντα από αυτές θεωρούνται οι πιο σημαντικές. Οι τουρκικές επενδύσεις στη χώρα μας περιορίζονται σε περίπου οκτώ εταιρείες, οι οποίες έχουν δράση στον τραπεζικό κλάδο, στις μαρίνες, στα έπιπλα, στην ένδυση και στη χαρτοβιομηχανία, με συνολικό επενδυμένο κεφάλαιο περίπου 70 εκατ. ευρώ. Η σημαντικότερη τουρκική επένδυση είναι αυτή της τράπεζας Ziraat με περίπου 17 εκατ. ευρώ και υποκαταστήματα σε Αθήνα, Κομοτηνή, Ξάνθη και Ρόδο.
Εν τω μεταξύ φέτος αναμένεται και μεγαλύτερη ροή τουριστικού συναλλάγματος απ' την Τουρκία με δεδομένη μάλιστα τη μεγαλύτερη διευκόλυνση στις χορηγήσεις θεωρήσεων σε Τούρκους τουρίστες ως το τέλος Οκτωβρίου σε έξι νησιά: Χίο, Λέσβο, Σάμο, Ρόδο, Κω και Καστελόριζο.Πηγή: newmoney.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου