Πέμπτη 30 Μαΐου 2013

Άσπρα ροδάκινα και κατακόκκινα βερίκοκα σε χωράφια της Ημαθίας


Άσπρα ροδάκινα και κατακόκκινα βερίκοκα άρχισαν να κρέμονται στα κλαδιά δέντρων στο νομό Ημαθίας και μπορεί για τους περισσότερους να φαίνονται "ξένα", καθώς έχουμε συνηθίσει τα συγκεκριμένα φρούτα σε άλλο χρώμα, όμως οι διαφορετικοί αυτοί καρποί φιλοδοξούν να κατακτήσουν σύντομα μια θέση σε εκλεκτά μανάβικα της χώρας.
Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, στα χωράφια του 37χρονου Κωνσταντίνου Μαρκοβίτη, στο χωριό Άγιος Γεώργιος, τα πρώτα από αυτά τα “παράξενα” φρούτα έκαναν φέτος την εμφάνιση τους. Πρόκειται για νέες ποικιλίες, που προέρχονται από την Ιταλία και επιθυμούν να κατακτήσουν το δικό τους μερίδιο στην αγορά απέναντι στα συνηθισμένα ροδάκινα, νεκταρίνια και βερίκοκα.
Τα άσπρα ροδάκινα είναι λευκά τόσο από μέσα, στην “ψίχα” τους, όσο και στη φλούδα. Ο αγρότης έχει ήδη από πέρσι φυτέψει 1200 δέντρα και οι πρώτοι καρποί είναι γεγονός. “Βγήκε μια μικρή ποσότητα, την οποία θα ελέγξουμε. Θα δούμε, δηλαδή, πόσο εύκολα μαλακώνουν τα φρούτα και αν χτυπιούνται και κάνουν σημάδια. Του χρόνου θα έχουμε μια ικανοποιητική ποσότητα, ενώ από τα επόμενα έτη θα δώσουν πλήρη παραγωγή” δήλωσε ο κ. Μαρκοβίτης.
Σε άλλα 800 δέντρα άρχισαν να κρέμονται τα πρώτα κατακόκκινα βερίκοκα.
Κόκκινα από έξω, όσο και από μέσα. “Είναι και αυτά καινούρια και πιστεύω ότι θα πάνε πολύ καλά στην αγορά, δίνοντας ικανοποιητική τιμή για τον παραγωγό. Επειδή τα πρώτα σημάδια είναι θετικά, θα φυτέψω και άλλα δέντρα από αυτή την ποικιλία των βερίκοκων” προσθέτει ο κ. Μαρκοβίτης.
Ο 37χρονος γεωργός προσπαθεί να φέρει στην Ελλάδα νέες ποικιλίες που υπάρχουν στο εξωτερικό και είναι από τους πρώτους που καλλιεργεί τα ροδάκινα – πλακέ, το σχήμα των οποίων θυμίζει περισσότερο ντόνατς. Είναι ροδάκινα με χνούδι και χωρίς, με μικρότερο κουκούτσι και γλυκιά γεύση, τα οποία πωλούνται σε ιδιαίτερα υψηλές τιμές στην αγορά.
“Τα επίπεδα ροδάκινα, που ξεχωρίζουν για το σχήμα τους, ακολουθούν μια πολύ ικανοποιητική πορεία φέτος. Είχαμε μια καλή παραγωγή και η τιμή πώλησης είναι αρκετά ικανοποιητική σε σχέση με τα υπόλοιπα ροδάκινα, αφού είναι το λιγότερο διπλάσια. Ξεκινούν να πωλούνται από 0,80 λεπτά και φτάνουν έως 2,30 το κιλό” καταλήγει ο κ. Μαρκοβίτης.
Η διάθεση των ξεχωριστών αυτών προϊόντων γίνεται με τη συμπαράσταση του αγροτικού συνεταιρισμού “Venus Growers”, με έδρα τη Βέροια, που αναλαμβάνει τη διακίνηση της παραγωγής σε εκλεκτά μανάβικα της χώρας και στο εξωτερικό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου