Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2019

Κώστας Γαβράς :«Τους ενδιέφερε να σωθούν μνημόνιο και τράπεζες»...


«Ο ελληνικός λαός υπέφερε φοβερά και η Ευρώπη έπαιξε αρνητικό ρόλο. Το μόνο που τους ενδιέφερε όλους ήταν να σωθούν το MOU (Μνημόνιο) και οι τράπεζες. Να σωθεί η οικονομία της Ευρώπης. Αυτό που με ενδιέφερε ήταν ο κακός ο ρόλος που έπαιξε η Ευρώπη».

Αυτό δήλωσε ο Κώστας Γαβράς στη συνέντευξη τύπου που έδωσε σήμερα μαζί με όλους τους συντελεστές της ταινίας του «Ενήλικοι στην αίθουσα» στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών.

Ο διεθνούς φήμης σκηνοθέτης ήταν ξεκάθαρος για την οπτική της πολυσυζητημένης νέας ταινίας του, που μεταφέρει στον κινηματογράφο τα γεγονότα της κρίσιμης διαπραγμάτευσης της ελληνικής κυβέρνησης με τους Ευρωπαίους δανειστές της κατά τους πρώτες μήνες του 2015, με βάση το βιβλίο του Γιάνη Βαρουφάκη, «Adults In the Room».

«Κανείς δεν λέει ποιος έφερε την Ελλάδα σε αυτή την κατάσταση, τα κόμματα, δηλαδή, που κυβέρνησαν την Ελλάδα 30 – 20 χρόνια πριν και άφησαν το χρέος να γίνει τεράστιο. Δεν μιλάω για τον ηθικό αυτουργό της κατάστασης, η οποία είναι σίγουρο ότι θα τραβήξει για τα επόμενα χρόνια, γιατί τίποτα δεν έχει τελειώσει ακόμα και το χρέος παραμένει», συνέχισε όταν ρωτήθηκε πώς εμπιστευόμαστε την εκδοχή των γεγονότων με τόσο μεγάλη ιστορική σημασία για την χώρα μας όταν αυτά τα γεγονότα εκφράζονται από έναν άνθρωπο που τα έχει βιώσει κεκλεισμένων των θυρών.

«Τώρα να ζητήσω τη γνώμη του καθενός, τουλάχιστον 30 ανθρώπων – μιλήσατε για τον Τσίπρα – εγώ ήθελα τη δική μου γνώμη από ότι είχα μαζέψει όλα αυτά τα χρόνια», υπογράμμισε.

«Με ενδιέφερε η δική μου ιδέα και η δική μου ιδέα ολοκληρώθηκε με το βιβλίου του Βαρουφάκη. Δεν με ενδιέφερε να ζητήσω τη γνώμη άλλων. Ο Βαρουφάκης με άφησε να ακούσω τους διαλόγους, τι γινόταν μέσα. Ο Σαρτζετάκης έγραψε ένα καταπληκτικό βιβλίο για τις πιέσεις που δέχτηκε επί χούντας για τη δουλειά που έκανε εναντίον των στρατιωτικών. Βλέπει κανείς σε εκείνο το βιβλίο μια Ελλάδα τρομερή. Στο «Ζ» μ’ ενδιέφερε η ιδέα τότε του Σαρτζετάκη μέσα από το βιβλίο του Βασιλικού όπως τώρα με ενδιέφερε η ιδέα του Βαρουφάκη. Φυσικά έχουμε βιβλία των Ντάισεμπλουμ, του Μοσκοβισί, δεν με ενδιέφεραν όμως καθόλου. Πως να έχεις την παραμικρή εκτίμηση για κάποιον που είπε ότι τα δισεκατομμύρια οι Έλληνες τα έφαγαν σε γυναίκες και ποτά; Δεν έχω σεβασμό για τον άνθρωπο που διευθύνει το Eurogroup το οποίο είναι η οικονομική κυβέρνηση της Ευρώπης; Φαίνεται καθαρά αυτό στην ταινία από τα λεγόμενα του Γερμανού Υπουργού Οικονομικών. Δεν έχω κανένα σεβασμό»...

Πηγή: altsantiri.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου