Σάββατο 24 Αυγούστου 2013

Έως και 100% η φοροδιαφυγή στις τουριστικές περιοχές

www.makthes.gr


ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΧΕΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΙΕΡΙΑ

Στο 46,65% υπολογίζεται η μέση παραβατικότητα των επιχειρηματιών στα νησιά και στους τουριστικούς προορισμούς της χώρας, με κυριότερες παραβάσεις τη μη έκδοση αποδείξεων και τη λειτουργία παράνομων ταμειακών μηχανών. Η Χαλκιδική με ποσοστό 34% συγκαταλέγεται στις δέκα περιοχές με την υψηλότερη παραβατικότητα, ενώ “νησιά παραβατών” μπορούν να χαρακτηριστούν η Αμοργός, οι Παξοί και η Σύμη, καθώς το ποσοστό αγγίζει το 100% των επιχειρήσεων. Τα παραπάνω συμπεράσματα προκύπτουν από τους 1.256 ελέγχους που έχει διενεργήσει το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος σε νησιά και τουριστικούς προορισμούς το δεκαπενθήμερο 6 με 18 Αυγούστου στο πλαίσιο της επιχείρησης “Θέρος 2013” για την πάταξη της φοροδιαφυγής, του λαθρεμπορίου ποτών και του παραεμπορίου.
Για την πραγματοποίηση των ελέγχων ενεργοποιήθηκαν περισσότερα από 100 συνεργεία ελέγχου του ΣΔΟΕ, τα οποία καταλόγισαν 5.668 παραβάσεις σε 586 επιχειρήσεις κυρίως για μη έκδοση αποδείξεων και λειτουργία παράνομων ταμειακών μηχανών.
Οι δέκα περιοχές με την υψηλότερη παραβατικότητα εiναι: 1. Αμοργός - Παξοί - Σύμη 100%. 2. Σαντορίνη 96,43%. 3. Εύβοια 85%. 4. Ρόδος 81%. 5. Μύκονος - Άνδρος 80%. 6. Πάρος - Αντίπαρος 77,80%. 7. Κρήτη 62,90%. 8. Τήνος 60%. 9. Αττική 54%. 10. Χαλκιδική 34%.
Το ΣΔΟΕ με ειδικές εντολές του ειδικού γραμματέα του προέβη σε εφαρμογή του νόμου 2523/97, αριθμ.13, παρ. 1 σφραγίζοντας δεκατρείς επιχειρήσεις και αναστέλλοντας τη λειτουργία τους για 48 ώρες. Πρόκειται για τρία κέντρα διασκέδασης, τέσσερα καφέ beach bar και έξι επιχειρήσεις εστίασης. Επιπλέον στην περιοχή της Φθιώτιδας σε μία περίπτωση το ΣΔΟΕ διαπίστωσε ότι κέντρο διασκέδασης δεν είχε καταχωρίσει στα επίσημα βιβλία τις εισπράξεις, με αποτέλεσμα να μην αποδίδεται ο εισπραττόμενος από τους πελάτες ΦΠΑ. Καταλογίστηκαν παραβάσεις και θα υποβληθεί προς τούτο σχετική δικογραφία στον αρμόδιο εισαγγελέα Λαμίας.
Το ΣΔΟΕ αναφέρει σε ανακοίνωσή του ότι είχε άριστη συνεργασία με το Λιμενικό σώμα αλλά και την ΕΛ.ΑΣ. σε όσες περιπτώσεις κρίθηκε αναγκαία η συνδρομή τους.

ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΧΕΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΙΕΡΙΑ
Εκτός από το ΣΔΟΕ στη μάχη για την πάταξη της φοροδιαφυγής και κυρίως κατά του παράνομου στάσιμου και υπαίθριου εμπορίου έχει ριχτεί και η Αστυνομική Διεύθυνση Πιερίας, η οποία διενεργεί ελέγχους στην παραθαλάσσια ζώνη της Κατερίνης και της Λεπτοκαρυάς, όπου παρατηρείται έξαρση του φαινομένου τους καλοκαιρινούς μήνες.
Κατά τη χθεσινή επιχείρηση στις περιοχές της Ολυμπιακής Ακτής και της Παραλίας Κατερίνης, καθώς και στη Λεπτοκαρυά προσήχθησαν 48 αλλοδαποί, εκ των οποίων 29 υπήκοοι Μπαγκλαντές και δεκαεννέα υπήκοοι Σενεγάλης για έλεγχο της νομιμότητας της παραμονής τους στην ελληνική επικράτεια. Ένας εκ των προαναφερομένων υπηκόων Μπαγκλαντές συνελήφθη, καθώς, όπως διαπιστώθηκε, παρέμενε παράνομα στη χώρα.
Στο πλαίσιο των αστυνομικών ελέγχων κατασχέθηκαν διάφορα προϊόντα παραεμπορίου και ειδικότερα: 1.853 φο μπιζού, 1.200 ζεύγη γυαλιών ηλίου, 420 ρολόγια χειρός, 64 πορτοφόλια, 151 γυναικείες τσάντες, 1.060 παιδικά παιχνίδια, 512 αυτοκόλλητα τατουάζ, 207 ζεύγη αθλητικά υποδήματα, 191 εντομοαπωθητικές συσκευές, 162 ραδιόφωνα, 80 σελίδες αυτοκόλλητα τατουάζ, 12 γυναικεία καπέλα, 25 μικρές μπαταρίες, 15 γυναικείες ζώνες, 80 καρούλια κλωστής, 10 ραπτομηχανές χειρός, 25 κολιέ λαιμού και 205 βραχιόλια.
Τα κατασχεθέντα σε συνεργασία με τους δήμους Δίου-Ολύμπου και Κατερίνης καταστράφηκαν άμεσα σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία.
“Οι αστυνομικές αυτές επιχειρήσεις έχουν ως κύρια χαρακτηριστικά τη διενέργεια συστηματικών ελέγχων και ερευνών, την αυξημένη αστυνομική παρουσία και τη συνδυασμένη επιχειρησιακά ανταπόκριση και δράση ιδιαίτερα στις τουριστικές περιοχές. Παράγουν σημαντικά αποτελέσματα, που έχουν θετικό αντίκτυπο τόσο στο περιβάλλον ασφάλειας όσο και στην καθημερινή ζωή των πολιτών. Παρόμοιες δράσεις θα συνεχιστούν και στο μέλλον”, δηλώνει η Αστυνομική Διεύθυνση Πιερίας.
Η προηγούμενη επιχείρηση στην Πιερία έγινε το Σαββατοκύριακο. Προσήχθησαν δεκατέσσερις αλλοδαποί, εκ των οποίων έξι υπήκοοι Μπαγκλαντές, ένας υπήκοος Αλβανίας, ένας υπήκοος Σενεγάλης και έξι υπήκοοι Πακιστάν, για έλεγχο της νομιμότητας της παραμονής τους στην ελληνική επικράτεια. Ο υπήκοος Αλβανίας συνελήφθη, καθώς διαπιστώθηκε ότι παρέμενε παράνομα στη χώρα. Στο πλαίσιο των αστυνομικών ελέγχων κατασχέθηκαν 430 ζεύγη γυαλιών ηλίου, 43 γυναικείες τσάντες, 35 κολόνιες, 31 πορτοφόλια, 80 μεταλλικές καδένες χειρός, 90 βραχιόλια χειρός, 2 ραδιόφωνα και 110 παιδικά παιχνίδια. Τα κατασχεθέντα καταστράφηκαν άμεσα.

ΠΑΡΑΒΑΣΕΙΣ ΣΤΗ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ
Με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζονται οι αστυνομικοί έλεγχοι και σε επιχειρήσεις και καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος στη Χαλκιδική για τον εντοπισμό παραβατικών συμπεριφορών. Προχθές βεβαιώθηκαν συνολικά πέντε παραβάσεις, εκ των οποίων δύο για στέρηση άδειας μουσικών οργάνων και τρεις για στέρηση άδειας λειτουργίας καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος. Επιπλέον συνελήφθησαν συνολικά πέντε άτομα και ειδικότερα τρία για παραβίαση σφράγισης καταστήματος, ένα για τροποποίηση των ουσιωδών όρων λειτουργίας καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος και ένα για στέρηση άδειας λειτουργίας. “Παρόμοιες δράσεις θα συνεχιστούν και στο μέλλον”, αναφέρει η Αστυνομική Διεύθυνση περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.
Στην προηγούμενη επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ. στη Χαλκιδική, η οποία είχε πραγματοποιηθεί το Δεκαπενταύγουστο, βεβαιώθηκαν 52 παραβάσεις. Οι παραβάσεις που βεβαιώθηκαν αφορούσαν: 20 στέρηση άδειας μουσικών οργάνων, δύο στέρηση άδειας λειτουργίας καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος, μία τροποποίηση των ουσιωδών όρων λειτουργίας καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος, τέσσερις παραβίαση του ωραρίου λειτουργίας μουσικών οργάνων, μία τροποποίηση των όρων άδειας λειτουργίας μουσικών οργάνων, πέντε απλή χρήση αιγιαλού άνευ αδείας, έξι παράνομη ελεύθερη κατασκήνωση, μία διοικητική παράβαση για στέρηση άδειας πλανόδιου εμπορίου, μία διοικητική παράβαση για στέρηση αδείας στάσιμου εμπορίου και έντεκα παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (ΚΟΚ).
Κατά τη διάρκεια των ελέγχων συνελήφθησαν συνολικά επτά άτομα: ένα για στέρηση άδειας λειτουργίας καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος, ένα για τροποποίηση των ουσιωδών όρων λειτουργίας καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος και για κατάληψη αιγιαλού, δύο διατάραξη κοινής ησυχίας κατόπιν ηχομέτρησης, ένα για παραβίαση ωραρίου λειτουργίας, ένα για οδήγηση οχήματος υπό την επήρεια μέθης και ένα για κατοχή ναρκωτικών ουσιών. Στο πλαίσιο της αστυνομικής επιχείρησης ελέγχθηκαν 282 άτομα και 157 οχήματα.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου