Δευτέρα 19 Αυγούστου 2013

Οι διακοπές «ωφελούν σοβαρά» την υγεία


Ενισχύουν την άμυνα του οργανισμού μας

Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι διακοπές είναι απαραίτητες όχι μόνο για να «γεμίσουμε τις μπαταρίες μας», αλλά και για να ενισχύσουμε την άμυνα του οργανισμού μας. Μάλιστα έρευνες έχουν δείξει ότι ο ανθρώπινος οργανισμός χρειάζεται το ελάχιστο δύο βδομάδες συνεχόμενων διακοπών για να μπορέσει να αποβάλει από το σύστημά του τις ψυχικές τοξίνες και να γεμίσει τις μπαταρίες του οργανισμού του.

Οι διακοπές τονίζουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα: η ξεκούραση, η επαφή με την φύση, με την οικογένεια, το γέλιο, οι γευστικές απολαύσεις αυξάνουν την άμυνα του οργανισμού και μπορούμε να ανταπεξέλθουμε καλύτερα σε στρεσογόνες καταστάσεις αλλά και οργανικά προβλήματα. Δεν έχουμε λεφτά για διακοπές; Μπορούμε να ήμαστε καλά παντού αν έχουμε θετική διάθεση και φροντίζουμε τον εαυτό μας!»

Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Συγκεντρώσαμε επτά ζωτικής σημασίας λόγους, για τους οποίου πρέπει να κάνουμε διακοπές και να τις χαρούμε, ωφελώντας παράλληλα τον οργανισμό μας.

1. Η καρδιά λειτουργεί καλύτερα
Οι διακοπές ακόμα και αν δεν φύγουμε βοηθάνε έμμεσα την λειτουργία της καρδιάς: Η κατάσταση ηρεμίας και απραγίας εκτός εργασίας ρίχνουν την πίεση μειώνοντας την έκκριση ορμονών του στρες όπως η κορτιζόλη. Οι στατιστικές δείχνουν ότι οι γυναίκες που παίρνουν τουλάχιστον 2 εβδομάδες άδεια διακοπών τον χρόνο έχουν 8 φορές λιγότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν στεφανιαία νόσο. Αντίθετα, οι άντρες που αρνούνται να πάνε διακοπές, έχουν 32% περισσότερες πιθανότητες να πάθουν καρδιακά νοσήματα. Τα νούμερα μιλούν από μόνα τους.

2. Βελτίωση της ποιότητας του ύπνου
Συνήθως, οι περισσότεροι περιμένουμε μόλις λίγα δευτερόλεπτα πριν ξαπλώσουμε στο κρεβάτι για να αποχωριστούμε, ή καλύτερα να «ξεκολλήσουμε» από το χέρι μας το κινητό, τον υπολογιστή, το τηλεκοντρόλ και ό,τι άλλο τεχνολογικό gadget χρησιμοποιούμε μανιωδώς καθημερινά. Η ρουτίνα του τύπου «σπίτι-δουλειά, δουλειά-σπίτι» έχει κάνει το άγχος να αγγίζει τα υψηλότερα ποσοστά, γεγονός που σαφέστατα δεν μας αφήνει να ξεκουραστούμε φυσιολογικά όταν κοιμόμαστε. Ωστόσο, με τις διακοπές και μακριά από τα άγχη της δουλειάς, ο οργανισμός αλλάζει την καθημερινότητά του και χαλαρώνει χωρίς να περιμένει το πρωί το ξυπνητήρι. Ύπνος στις διακοπές σημαίνει ύπνος χωρίς άγχος, θόρυβο και καταναγκαστικό πρωινό ξύπνημα με κατεβατό εκκρεμοτήτων και υποχρεώσεων. Όταν κοιμόμαστε καλά σε όποιο μέρος της Γης και να βρισκόμαστε οργανισμός αποβάλει το άγχος και δεν το σωματοποιεί συνεπώς ψυχοσωματικά συμπτώματα όπως ημικρανίες, γαστρεντερικά συμπτώματα, αίσθημα κόπωσης κλπ.

3. Βελτίωση του αναπνευστικού και αύξηση της ενέργειας
Η κίνηση, η δραστηριότητες που μας ευχαριστούν κολύμπι, ποδήλατο, περπάτημα, το να ήμαστε κοντά στην φύση μας βοηθάει στην φυσική μας κατάσταση, βελτιώνει το καρδιο-αναπνευστικό μας σύστημα με αποτέλεσμα να έ χουμε περισσότερη ενέργεια και διάθεση να κάνουμε πράγματα. Μονοήμερες αποδράσεις είναι μια καλή λύση για να έχουμε όλα αυτά τα οφέλη και … από το σπίτι μας! Τα ενδιαφέροντα μας που έχουν αερόβια κίνηση αυξάνουν την έκκριση των ορμονών της χαράς και της θετικής διάθεσης, της σεροτονίνης και της ενδορφίνης με αποτέλεσμα να γινόμαστε πιο χαρούμενοι!

4. Έλεγχος του σωματικού βάρους
Το άγχος παχαίνει. Λογικότατο, αν σκεφτεί κανείς ότι ο μέσος άνθρωπος αφιερώνει 8-10 ώρες καθηλωμένος σε μία καρέκλα, μπροστά από έναν υπολογιστή, ή σε άλλη καθιστική εργασία, την ίδια ώρα που μάλλον θα μπορούσε να τρέξει προς οποιαδήποτε κατεύθυνση. Και δεν εννοούμε προς το σπίτι, γιατί εκεί αρχίζει η… δεύτερη βάρδια «καθιστικής» περιπέτειας μπροστά από την τηλεόραση ή πάλι τον υπολογιστή. Και όλο αυτό, φυσικά, συνοδεύεται από τα αντίστοιχα snacks, που κάνουν τη λαιμαργία να μοιάζει ο ιδανικός μας «σύντροφος». Αντίθετα στις διακοπές, οι όποιες δραστηριότητες γίνονται εκτός κλειστού χώρου, άρα καίμε θερμίδες και παράλληλα δεν σκεφτόμαστε το φαγητό, καθώς προφανώς υπάρχουν άλλα πράγματα να κάνουμε. Κι όμως είναι αλήθεια, οι διακοπές μπορούν να μας κάνουν εξυπνότερους. Το «αιώνιο» στρες και άγχος της δουλειάς που κουβαλάμε όλο τον χρόνο στους ώμους μας, μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις στην ικανότητά μας να παίρνουμε σωστές αποφάσεις. Η ξεκούραση των διακοπών, διώχνοντας μακριά το άγχος, κάνει τις ικανότητές μας να αναδιοργανωθούν, να χτυπήσουν πάλι «κόκκινο» και να πάρουμε τελικά τις σωστές αποφάσεις για εμάς και τους γύρω μας.

6. Μικρές απολαύσεις
Το να έχουμε χρόνο για τον εαυτό μας είναι πολυτέλεια. Η σημαντικότερη έννοια των διακοπών είναι να κάνω στον εαυτό μου το δώρο του χρόνου. Να σταματήσω να κάνω πράγματα που με πιέζουν και να κάνω πράγματα που μ ευχαριστούν. Να διαβάσω ένα βιβλίο , να δω μια ταινία να γελάσω, να δω φίλους που έχω να δω καιρό, να πάω βόλτα στην φύση, να φροντίσω το σώμα μου, να φάω τα αγαπημένα μου φαγητά, να πιω ένα ωραίο κρασί, να φλερτάρω ξανά τον/την σύντροφο σας, να ζωντανέψετε τον ερωτισμό στην σχέση σας επενδύοντας χρόνο και συναίσθημα. Φτάνουν δύο ώρες λένε οι ειδικοί από αυτές τις μικρές απολαύσεις και δραστηριότητες για να βελτιωθεί το ανοσοποιητικό μας και να νιώσουμε ευεξία. Δεν είναι τυχαίο ότι μετά από δύο βδομάδες διακοπών μειώνεται κατά 30% η πιθανότητα ν’ αρρωστήσει κανείς μέσα στο χειμώνα!

7. Η σωτηρία της πνευματικής υγείας
Όταν περιμένει κάποιος κάτι στη ζωή του, αυτόματα βλέπει τα πράγματα γύρω του λιγότερο αρνητικά. Είτε αυτό είναι μία παραλία είτε ένας περίπατος, είτε πάλι ο ύπνος, που αναφέραμε πριν, τα επίπεδα της ευτυχίας αυξάνονται κάθε φορά, που σκεφτόμαστε τις διακοπές μας. Τα μελλοντικά σχέδια και οι αναμνήσεις παλαιότερων διακοπών αυτόματα μας κάνουν πιο ευτυχισμένους και περισσότερο αισιόδοξους.


Πηγή: noikokyra.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου