Πέμπτη 22 Αυγούστου 2013

Βρέθηκε ο τάφος του Μεγάλου Αλεξάνδρου;


Έναν μεγαλοπρεπή τάφο διαμέτρου 498 μέτρων έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη στην Αμφίπολη των Σερρών, σε μία περιοχή όπου θεωρείται πως βρίσκονται οι βασιλικοί τάφοι της συζύγου του Μεγάλου Αλεξάνδρου, Ρωξάνης και του γιου τους. Υπάρχουν αναφορές ότι ίσως εκεί είναι θαμμένος και ο ίδιος ο Αλέξανδρος, οι οποίες όμως μέχρι στιγμής δεν επιβεβαιώνονται, ενώ οι έρευνες συνεχίζονται.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο τάφος χρονολογείται από τα τέλη του 4ου αιώνα π.Χ. και είναι καλυμμένος εξωτερικά με μάρμαρο σκαλισμένο περίτεχνα, ενώ στην κορυφή του έφερε ένα λιοντάρι, που είχε βρεθεί από στρατιώτες το 1912 και ονομάστηκε "Το λιοντάρι της Αμφίπολης". Η περιοχή έχει ανασκαφεί στη δεκαετία του 70 και του 90, ωστόσο πρώτη φορά ανακαλύπτεται εκεί ένα τόσο σημαντικό εύρημα.

Σημειώνεται ότι η γεννημένη στη Βακτρία, Ρωξάνη, ήταν η πρώτη σύζυγος του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Τον συνόδευσε στην εκστρατεία του στην Ινδία και γέννησε τον γιο τους, Αλέξανδρο Δ', μετά τον θάνατο του στη Βαβυλώνα το 323 π.Χ. Δολοφονήθηκε μαζί με τον γιο της, μοναδικό διάδοχο του μακεδονικού θρόνου, με εντολή του βασιλιά Κάσσανδρου.

Ρεπορτάζ του Alpha

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου