Ρεπορτάζ: Ντίνα Καραμάνου
Παρά τις αισιόδοξες προβλέψεις για την αρχή του τέλους της οικονομικής κρίσης, οι Έλληνες εξακολουθούν να μεταναστεύουν, εντός και εκτός Ευρώπης, «δραπετεύοντας» από την ανεργία.
Οι χώρες που προτιμούν, είναι αυτές της Βόρειας Ευρώπης αλλά και τις Μέσης Ανατολής.
Το πλήθος των Ελλήνων που «ξεριζώθηκαν» τα τελευταία τρία χρόνια, μόνο κατά προσέγγιση μπορεί να καθοριστεί, καθώς στις χώρες της Ε.Ε η ελεύθερη μετακίνηση δεν επιβάλλει στους μετανάστες να απευθύνονται στις πρεσβείες ή τα προξενεία των χωρών τους.

Όμως είναι σαφές πως η Γερμανία είναι η πρώτη χώρα «υποδοχής» Ελλήνων οικονομικών μεταναστών.
Σύμφωνα με την Στατιστική Υπηρεσία της Γερμανίας, το 2012 (για το 2013 δεν υπάρχουν ακόμη στοιχεία) οι Έλληνες που έφτασαν στη χώρα για να αναζητήσουν δουλειά αυξήθηκαν κατά 45%. Από 25.811 που έφτασαν το 2011, πέρυσι ο αριθμός τους ανέβηκε σε 35.811.
«Η Γερμανία είναι πιο εύκολη χώρα για τους Έλληνες γιατί εκεί υπάρχουν πολλοί μετανάστες και η γλώσσα είναι η πιο εύκολη από όλες τις βορειοευρωπαϊκές»,  λέει στο newpost η ακόλουθος τύπου της ελληνικής πρεσβείας στη Σουηδία Ελευθερία Σπηλιωτακοπούλου.
«Στη Σουηδία τα πράγματα είναι πιο δύσκολα για τους Έλληνες. Μόνο κατά προσέγγιση η Στατιστική Υπηρεσία της χώρας υπολογίζει τους Έλληνες που ήρθαν στη χώρα τα τελευταία 3 χρόνια σε 3000. Αυτοί προστέθηκαν στους 4500 που ήδη αποτελούσαν την ελληνική κοινότητα στη χώρα».

Στο Βέλγιο ζουν ήδη 35.000 Έλληνες. Το 2012, μόλις 500 απευθύνθηκαν στην Ομοσπονδία Ελληνικών Κοινοτήτων για βοήθεια, καθοδήγηση και συμβουλές.
Περισσότεροι επέλεξαν την Αυστρία: Το 2009  έφτασαν στη χώρα 430 Έλληνες, ενώ το 2012 μετανάστευσαν 1201 άτομα.
Ιδιαίτερα δημοφιλείς προορισμοί, τα Αραβικά Εμιράτα. Το Ντουμπάϊ και το Κατάρ ανεβαίνουν σταδιακά στην «προτίμηση» των Ελλήνων μεταναστών, όμως συγκεκριμένα στοιχεία δεν υπάρχουν, καθώς για τις χώρες αυτές η αθρόα μετανάστευση Ελλήνων είναι κάτι καινούργιο.