Σκιάχτρα: από τ' αλώνια στα σαλόνια
Συγκεκριμένα, στις 30 Νοεμβρίου, μέλη της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, η Πολυτονική Ορχήστρα και η Εφηβική Χορωδία του δημοτικού Ωδείου Κατερίνης, σε συνεργασία με το Κέντρο Σύγχρονης Ψηφιακής Όπερας "Ορφεύς", ανεβάζουν το μουσικό παραμύθι "Το σκιάχτρο", βασισμένο στην ομώνυμη όπερα του Χρήστου Γιαννούλη.
Μια ομάδα 67 μουσικών, υπό την αιγίδα του διευθυντή ορχήστρας Παναγιώτη Λυμπανοβνού, θα παρουσιάσουν ένα μουσικό έργο πάνω στη σκηνή που θα είναι στολισμένη με ... σκιάχτρα.
Η κατασκευή τους θα γίνεται στο Βιωματικό Εργαστήρι Σκιάχτρων στον Καπνικό σταθμό Κατερίνης, όπου δάσκαλοι- με τη βοήθεια των μελών της Ομάδας - εκπαιδεύουν στην κατασκευή σκιάχτρων και, στη συνέχεια, μαζί με τους μαθητές των σχολείων δημιουργούν τα δικά τους.
"Ήδη, πέντε με έξι δημοτικά σχολεία έφτιαξαν τα δικά τους σκιάχτρα στο Βιωματικό Εργαστήρι Σκιάχτρων" δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ το μέλος της συντονιστικής επιτροπής σκιάχτρων της Εθελοντικής Ομάδας Δράσης Ν. Πιερίας "Ο Τόπος μου" Γιώργος Κωτίδης.
Τόσο οι δάσκαλοι όσο και οι μαθητές ανταποκρίθηκαν θετικά στο "κάλεσμα" της ομάδας για την κατασκευή σκιάχτρων, πρόσθεσε, επισημαίνοντας ότι το ενδιαφέρον των σχολείων είναι μεγάλο και οι μαθητές που συμμετέχουν στη διαδικασία, πέρα από την εκμάθηση των βασικών οδηγιών κατασκευής σκιάχτρων, μαθαίνουν και για τη συμβολή τους στην προστασία των καλλιεργειών από ανεπιθύμητους "επισκέπτες" που κατέστρεφαν τον κόπο των αγροτών.
"Αυτό που προσφέρουμε εμείς είναι ξύλα, καρφιά και εργαλεία και τους δείχνουμε πώς να φτιάξουν το σκελετό. Μετά, έχουμε άχυρα και γεμίζουν τα ρούχα τους (των σκιάχτρων)" διευκρίνισε ο κ. Κωτίδης.
Μάλιστα, πολλά ήταν τα παιδιά που ζήτησαν από τους γονείς τους να φτιάξουν τα δικά τους σκιάχτρα στο σπίτι, καθώς η κατασκευή τους είναι εύκολη και παράλληλα διεγείρει τη φαντασία των νέων.
Η κατασκευή των σκιάχτρων δεν προκάλεσε μόνο τη θετική ανταπόκριση και τη συμμετοχή των παιδιών, αλλά και τη νοσταλγία των μεγαλύτερων. Χαρακτηριστική ήταν η περίπτωση μιας κυρίας που μόλις τα είδε "δάκρυσε και θυμήθηκε τα παιδικά της χρόνια" ανέφερε ο κ. Κωτίδης.
Μετά την εκδήλωση της 30ης Νοεμβρίου, όλα τα σκιάχτρα θα τοποθετηθούν στον Καπνικό Σταθμό, όπου θα λειτουργήσει μόνιμη έκθεση την οποία θα μπορούν να επισκέπτονται τα σχολεία της πόλης, αλλά και γειτονικών πόλεων.
Ανθρωπόμορφα ομοιώματα, φύλακες καλλιεργειών και "πρωταγωνιστές" λαϊκών παραδόσεων, τα σκιάχτρα που προκαλούσαν - συνήθως - φόβο σε παιδιά, καλούνται να ακολουθήσουν μια νέα "καριέρα", πολιτιστικού χαρακτήρα, μυώντας τις νέες γενιές στην πολιτιστική παράδοση του τόπου.
Κάθε Δευτέρα και Τετάρτη, μέχρι το τέλος του Νοεμβρίου, θα λειτουργεί Βιωματικό Εργαστήρι Σκιάχτρων στον Καπνικό Σταθμό όπου θα μπορούν δάσκαλοι και μαθητές να μάθουν πώς φτιάχνονται τα σκιάχτρα και στη συνέχεια να κατασκευάσουν τα δικά τους.
Το μουσικό παραμύθι "Το σκιάχτρο" οργανώνεται με στόχο την ενίσχυση του Κοινωνικού Ιατρείου - Φαρμακείου Κατερίνης "Αλέκος Φτίκας", το οποίο θα αρχίσει να λειτουργεί από τις 2 Δεκεμβρίου 2013. Οι επισκέπτες αντί εισόδου, θα κληθούν να προσφέρουν φάρμακα ή τρόφιμα.
Πηγή ΑΠΕ - ΜΠΕ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου