Πέμπτη 28 Νοεμβρίου 2013

O Σαββίδης «χτυπάει» την ΑΓΝΟ
Με την εταιρεία «ΑΓΝΟ» να βρίσκεται λίγο πριν την οριστική κατάρρευση, έχοντας αποτύχει να ενταχθεί στο άρθρο 99, η μόνη σωτηρία για την άλλοτε ισχυρή γαλακτοβιομηχανία είναι να την αγοράσει στρατηγικός επενδυτής. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Ιβάν Σαββίδης εμφανίζεται να ανήκει στα «φαβορί» για την εξαγορά της εταιρείας, ωστόσο έχει θέσει μία σημαντική προϋπόθεση:

Να διευθετηθούν τα χρέη των 17 περίπου εκατομμυρίων ευρώ που οφείλει η «ΑΓΝΟ» προς την Αγροτική Τράπεζα. Και αυτό διότι ο Ελληνορώσος επιχειρηματίας δεν επιθυμεί να πληρώσει τα «σπασμένα» της προηγούμενης διοίκησης της γαλακτοβιομηχανίας.

Η εταιρεία οφείλει επίσης, περίπου 1 εκατ. ευρώ στους εργαζόμενους, περίπου 500.000 ευρώ στο Δημόσιο και 2,5 εκατ. στο ΙΚΑ.

Στο σφυρί

Μεταξύ άλλων, τον Δεκέμβριο θα βγει στον πλειστηριασμό οικόπεδο στο Καλοχώρι Θεσσαλονίκης που διαθέτει αποθήκη 110 τετραγωνικών μέτρων. Εάν το ακίνητο πωληθεί στην τιμή εκκίνησης, που είναι 97.000 ευρώ, μέρος των χρημάτων αυτών θα κατευθυνθούν στην αποπληρωμή των χρεών της στους πιστωτές.

Ταυτόχρονα, η «ΑΓΝΟ» καλείται να διαχειριστεί την αιχμηρή απόφαση του Εφετείου Θεσσαλονίκης που εξηγεί γιατί απερρίφθη η υπαγωγή στο άρθρο 99 και όπως αναφέρουν στο zougla.gr πηγές, αφήνεται να εννοηθεί ότι υπήρξε προσπάθεια για δόλια χρεοκοπία.

«Παρά τα εχέγγυα που διέθετε η εταιρεία, όπως απουσία χρεών και βαρών, συμπαράσταση των εργαζομένων και υποστήριξη του καταναλωτικού κοινού ιδίως της περιοχής της Μακεδονίας, η οικονομική κατάσταση αυτής [...] διέψευσε τις ιδιαίτερα ευοίωνες προβλέψεις για την εξέλιξη αυτής» αναφέρεται στη δικαστική απόφαση. Είναι χαρακτηριστικό ότι από το 2004 έως σήμερα η «Αγνό» δεν έχει εμφανίσει κέρδη, παρότι καταγράφει υψηλό κύκλο εργασιών (π.χ. το 2011 είχε έσοδα της τάξης των 67 εκατ. ευρώ).

Σύμφωνα, πάντα, με την απόφαση του Εφετείου, η «ΑΓΝΟ», αν και ισχυρίζεται ότι δεν είναι σε θέση να ικανοποιήσει τις ληξιπρόθεσμες χρηματικές υποχρεώσεις της, δεν βρίσκεται σε παύση πληρωμών, αφού εξοφλούσε όσους ήταν απαραίτητοι για την λειτουργία της: Τους δύο προμηθευτές της, την εταιρεία που συσκεύαζε το γάλα και την εταιρεία πετρελαιοειδών. Προχώρησε επίσης, στην αποπληρωμή δεδουλευμένων προηγούμενων μηνών, όταν οι εργαζόμενοι εξήγγειλαν την κήρυξη απεργίας.

Ακόμη, σύμφωνα με το Εφετείο, η βασική μέτοχος, η Κολιός Α.Ε. διατηρεί αξίωση έναντι της «ΑΓΝΟ» ύψους 13,5 εκατ. ευρώ που έχει προέλθει από «έμμεση χρηματοδότηση» και την παροχή πιστώσεων, καθώς δεν μπορούσε να χρηματοδοτηθεί από το τραπεζικό σύστημα. Ωστόσο, «δεν αποδείχθηκε η πραγματική αιτία της εν λόγω οφειλής, καθώς δεν προκύπτει από τα προσκομιζόμενα έγγραφα ότι το ποσόν αυτό ανταποκρίνεται σε πραγματικές συναλλαγές μεταξύ των εταιρειών αυτών, ποια είναι η φύση αυτών, πότε έλαβαν χώρα και τι ποσό αφορούσε καθεμία» σημειώνεται στην απόφαση.

Όσον αφορά στον Ιβάν Σαββίδη, έχει αγοράσει το ξενοδοχείο Μακεδονία Παλάς, την Συνεταιριστική Καπνοβιομηχανία Ελλάδας και το «Ξενία» Χαλκιδικής. Εάν τα χρέη της «ΑΓΝΟ» προς την Αγροτική διευθετηθούν, τότε η γαλακτοβιομηχανία θα είναι η επόμενη επένδυση του επιχειρηματία, που φαίνεται να διατηρεί στενές σχέσεις με τον Βλαντιμίρ Πούτιν.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου