Παρασκευή 29 Νοεμβρίου 2013

ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΠΡΩΤΟΙ ΤΟΠΟΥ ΠΟΥ ΘΑ ΛΑΒΟΥΝ ΤΟ ΣΗΜΑ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ..

Οι πρώτοι τόποι που θα λάβουν το σήμα ευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς (ΣΕΠΚ) ορίστηκαν σήμερα από την ανεξάρτητη επιτροπή επιλογής που είχε συσταθεί από την ευρωπαϊκή επιτροπή...
Οι τέσσερις τόποι είναι: το Carnuntum Archaeological Park (ρωμαϊκή, ανακατασκευασμένη περιοχή της πόλης Bad Deutsch-Altenburg της Αυστρίας), το μεσαιωνικό Great Guild Hall στο Ταλίν της Εσθονίας, το ηλικίας 100 ετών Peace Palace στη Χάγη, και το Κamp Westerbork, ένα στρατόπεδο διαμετακομιδής των ναζί στον B΄ Παγκόσμιο Πόλεμο στο Hooghalen, επίσης στις Κάτω Χώρες.

Θα οριστούν επίσημα τον Ιανουάριο του 2014Το Carnuntum Archaeological Park (ρωμαϊκή, ανακατασκευασμένη περιοχή της πόλης Bad Deutsch-Altenburg της Αυστρίας).
Ο χαρακτηρισμός αποσκοπεί στην ευαισθητοποίηση για τόπους που έχουν διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην ιστορία, τον πολιτισμό και την ανάπτυξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και στην επισήμανση της ευρωπαϊκής τους διάστασης, μέσω ενημερωτικών και εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων. Απώτερος στόχος του ΣΕΠΚ είναι η ενίσχυση της αίσθησης των πολιτών ότι ανήκουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η επιτροπή θα ορίσει επίσημα τους τόπους τον Ιανουάριο του 2014.
Το Κamp Westerbork, στρατόπεδο διαμετακομιδής των ναζί στον B΄ Παγκόσμιο Πόλεμο στο Hooghalen.
Η κα. Ανδρούλλα Βασιλείου, ευρωπαία επίτροπος, αρμόδια για τον πολιτισμό, δήλωσε: «Συγχαίρω τους πρώτους τόπους για το σήμα ευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς. Πιστεύω ότι η πρωτοβουλία αυτή έχει τη δυναμική να καταστεί ένα από τα πιο επιτυχημένα και δημοφιλή προγράμματα της ΕΕ. Έχει έντονη εκπαιδευτική προοπτική, ιδίως για τους νέους, οι οποίοι θα μπορέσουν να κατανοήσουν καλύτερα την ιστορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μέσω της σύνδεσής της με συμβολικούς τόπους. Αναμένουμε να λάβουμε περαιτέρω εξέχουσες αιτήσεις τα επόμενα χρόνια». Τα κυριότερα κριτήρια


Το μεσαιωνικό Great Guild Hall στο Ταλίν της Εσθονίας.
Στο πλαίσιο της απόφασης για την καθιέρωση του Σήματος και των κριτηρίων, πέντε χώρες της ΕΕ (Αυστρία, Εσθονία, Δανία, Λουξεμβούργο και Κάτω Χώρες) κρίθηκαν επιλέξιμες για να ορίσουν τόπους το 2013. Πρότειναν συνολικά εννέα τόπους για το Σήμα. Μια ευρωπαϊκή επιτροπή, αποτελούμενη από 13 ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες σε θέματα πολιτισμού, αξιολόγησε τις αιτήσεις με βάση τα συμφωνηθέντα κριτήρια, τα κυριότερα εκ των οποίων είναι η ευρωπαϊκή σημαντικότητα του τόπου, οι προτεινόμενες δραστηριότητες για την ανάδειξή του και η ορθή διαχείριση του τόπου ώστε να προσελκύσει το ενδιαφέρον του κοινού.
Το Peace Palace.
Δεκαοκτώ επιπλέον κράτη μέλη (Βέλγιο, Βουλγαρία, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ισπανία Ιταλία, Κύπρος, Λετονία, Λιθουανία, Μάλτα, Ουγγαρία, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σλοβακία, Σλοβενία και Τσεχική Δημοκρατία) θα είναι επιλέξιμα να ορίσουν τόπους το 2014. Η Σουηδία, η Φινλανδία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ιρλανδία και η Κροατία δεν συμμετέχουν προς το παρόν, μπορούν όμως να το πράξουν αργότερα, εφόσον το επιθυμούν. Το σήμα ευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς


Το μεσαιωνικό  Great Guild Hall.
Το ΣΕΠΚ είναι μια νέα πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Ένωσης με στόχο την ανάδειξη τόπων που έχουν διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην ιστορία και τον πολιτισμό της Ευρώπης καθώς και στη δημιουργία και την ανάπτυξη της ΕΕ. Το σήμα συμβάλλει στην ενίσχυση του αισθήματος των πολιτών ότι ανήκουν στην ΕΕ, με βάση την κοινή ευρωπαϊκή ιστορία και πολιτιστική κληρονομιά, και με πρωταρχικό κοινό τους νέους. Ένας περαιτέρω στόχος είναι η αύξηση του πολιτιστικού τουρισμού και τα οικονομικά οφέλη στα οποία θα οδηγήσει αυτή. Οι τόποι που επιλέγονται για το σήμα μπορούν να ανήκουν σε οποιαδήποτε κατηγορία, εφόσον αντιπροσωπεύουν μια υλική ή άυλη κληρονομιά που συνδέεται με έναν τόπο, συμπεριλαμβανομένης της σύγχρονης πολιτιστικής κληρονομιάς. Το σήμα είναι ανοιχτό σε όλα τα κράτη μέλη σε εθελοντική βάση. Μέχρι τώρα, 23 κράτη μέλη έχουν επιβεβαιώσει την πρόθεσή τους να συμμετάσχουν.
 Πηγή : naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου