Τρίτη 26 Φεβρουαρίου 2019

Ιωάννα Αμπεριάδου: Δημοτικό Κέντρο Προστασίας Παιδιού, με ευρωπαϊκά κονδύλια

Ναι, χρειαζόμαστε νερό στα χωριά μας, δρόμους, το νέο Μουσικό Σχολείο, τις 6.000 δουλειές που θα φέρουμε με τις επενδύσεις στα 5στερα ξενοδοχεία, το Βιοαέριο και τόσα άλλα. Μέσα όμως σε όλα αυτά είναι ανάγκη να συμπεριλάβουμε στο πρόγραμμά μας και να υλοποιήσουμε αύριο ως διοίκηση στον Δήμο Κατερίνης και δράσεις που αφορούν τους συνδημότες μας που μας έχουν ανάγκη. Μία τέτοια δράση θα είναι και η δημιουργία ενός Δημοτικού Κέντρου Προστασίας Παιδιού, με ευρωπαϊκά κονδύλια.


“Παιδιά σε κίνδυνο – Κακοποίηση / Παραμέληση / Εκμετάλλευση Παιδιών"
Η Παιδική Κακοποίηση / Παραμέληση / Εκμετάλλευση περιλαμβάνει διάφορες μορφές ενεργητικής και παθητικής συμπεριφοράς προς το παιδί, οι οποίες θέτουν σε κίνδυνο όχι μόνο την υγεία και την σωματική του ακεραιότητα αλλά και την ίδια του την ζωή, ενώ παράλληλα αναστέλλουν την φυσιολογική σωματική, ψυχολογική και νοητική του ανάπτυξη καθώς και την κοινωνική του προσαρμογή.

Είναι πολλαπλά διαπιστωμένες οι πολύπλευρες και μακροχρόνιες συνέπειες της παραμέλησης - κακοποίησης - εκμετάλλευσης των παιδιών σύμφωνα με έρευνες. Σημαντικό πεδίο δράσης αποτελεί η πρόληψη και η ανάγκη υιοθέτησης μιας στάσης κατά της βίας.

Αυτού του είδους η στάση γίνεται ακόμη σημαντικότερη όταν θα πρέπει να αντιμετωπίσει κανείς τη βία των παιδιών μέσα στο σπίτι και την οικογένεια. Απαιτούνται όμως πρακτικές για την προστασία, την προάσπιση και την προώθηση των δικαιωμάτων των παιδιών.

Είναι πεποίθησή μας ότι οι υπάρχουσες δομές και τα προνοιακά πλαίσια δεν επαρκούν πλέον να καλύψουν ποσοτικά αλλά και κυριότερα ποιοτικά τα συνεχώς αυξανόμενα προβλήματα των παιδιών που βρίσκονται σε κίνδυνο.

Επειδή το ζήτημα αυτό παραμένει ένα εξαιρετικό ευαίσθητο θέμα, ως δημοτικός συνδυασμό θέτουμε ως άμεση προτεραιότητα την παιδική προστασία και ειδικότερα τη δημιουργία Δημοτικού Κέντρου Προστασίας Παιδιού με εξειδικευμένους επιστήμονες, όπου θα υπάρχει η δυνατότητα διάγνωσης και αξιολόγησης του προβλήματος, στο παιδί και την οικογένεια, άμεσα, ουσιαστικά, αποτελεσματικά και κυρίως εχέμυθα. Ο Δήμος μας χρειάζεται ένα κέντρο σχεδιασμένο προκειμένου να ανταποκριθεί στις σύγχρονες και ολοένα μεταβαλλόμενες κοινωνικές ανάγκες, προσφέροντας ποιοτικές υπηρεσίες κοινωνικής φροντίδας.

Χαιρετίζουμε το σημαντικό βήμα που έγινε στον Δήμο μας στο παρελθόν, με το Κέντρο Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών. Τώρα είναι η ώρα να κάνουμε το επόμενο βήμα και να προστατέψουμε και τα παιδιά μας. Το κέντρο αυτό δεν αποτελεί μία κολοσσιαία επένδυση και εύκολα μπορεί να υλοποιηθεί από κάποιο ευρωπαϊκό πρόγραμμα. Όμως η ύπαρξη και λειτουργία του θα σώσει δεκάδες παιδιά κάθε χρόνο, εκατοντάδες σε μία δεκαετία.

Θα είναι χαρά μας η πρόταση αυτή να μπει στο πρόγραμμα όλων των δημοτικών συνδυασμών και να την εφαρμόσουμε με κοινή αποδοχή. Το χρειάζονται κάποια από τα παιδιά μας. Όλοι Μαζί Μπορούμε Καλύτερα και στα ευαίσθητα κοινωνικά θέματα.

Ιωάννα Αμπεριάδου

Υποψήφια Δημοτική Σύμβουλος

Δημοτικός Συνδυασμός «Όλοι Μαζί Μπορούμε Καλύτερα»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου