Σάββατο 23 Φεβρουαρίου 2019

Διεθνές Ινστιτούτο για την Κυβερνοασφάλεια "CSI Institute": Ημερίδα για την ασφάλεια στο διαδίκτυο


Κυριακή 24 Φεβρουαρίου & ώρα 18:00
ΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ

«Ασφαλής πλοήγηση στο Διαδίκτυο: Μύθοι και Πραγματικότητες – Φαινόμενα Εποχής» είναι το θέμα της Ημερίδας που διοργανώνεται  την Κυριακή 24 Φεβρουαρίου & ώρα 18:00 στο Συνεδριακό Κέντρο, από τον Δήμο Κατερίνης και το Διεθνές Ινστιτούτο για την Κυβερνοασφάλεια "CSI Institute".
Ομιλητές της ημερίδας, η οποία πραγματοποιείται εν όψει της έναρξης λειτουργίας του παραρτήματος Ψηφιακής Ακαδημίας του Cyber Security Institute International στην Πιερία θα είναι  ο Αντιστράτηγος ε.α., Ειδικός Ερευνητής, Αναλυτής Ηλεκτρονικών Εγκλημάτων Εμμανουήλ Σφακιανάκης και η Κλινική Εγκληματολόγος, Σύμβουλος Οικογένειας και  Υποστήριξης θυμάτων Καλλιόπη Ιωάννου.

Όπως τονίζει ο Δήμαρχος Κατερίνης Σάββας Χιονίδης με αφορμή τη διεξαγωγή της ημερίδας: «Το θέμα της ασφαλούς χρήσης του διαδικτύου συνιστά τεράστιας σημασίας, μείζον ζήτημα. Στον Δήμο Κατερίνης αντιλαμβανόμενοι τις σύγχρονες προκλήσεις της ηλεκτρονικής εποχής και, θέτοντας ως στόχο την ενημέρωση των πολιτών σε θέματα ασφάλειας του διαδικτύου και διαχείρισης θεμάτων που σχετίζονται με την πληροφορική και τις νέες τεχνολογίες συνεργαζόμαστε εποικοδομητικά με το «CSI Institute», εκλεκτά μέλη του οποίου αποτελεί ιδιαίτερη χαρά και ξεχωριστή τιμή να έχουμε μαζί μας. Προσκαλώ με την ευκαιρία όλους τους πολίτες της Κατερίνης να παρακολουθήσουν με ξεχωριστό ενδιαφέρον την ημερίδα».

Σκοπός & ταυτότητα του CSI Institute


Τον Απρίλιο του 2017 ο Αντιστράτηγος ε.α. Εμμανουήλ Σφακιανάκης, Ειδικός Ερευνητής, Αναλυτής Ηλεκτρονικών Εγκλημάτων, έδωσε σάρκα και οστά σε ένα όραμα πολλών ετών. Σε μία δύσκολη, χρονικά, περίοδο για την Ελλάδα, βρήκε ανθρώπους που ασπάστηκαν το όραμα του, και έγινε πραγματικότητα.

Το CSI Institute («Διεθνές Ινστιτούτο για την Κυβερνοασφάλεια») αποτελεί μη κυβερνητική και μη κερδοσκοπική οργάνωση, και ο σκοπός του προβλέπεται ρητά ως μη κερδοσκοπικός. Το Σωματείο προάγει εκπαιδευτικούς και κοινωφελείς σκοπούς, μεταξύ άλλων, την πρόληψη και την αντιμετώπιση θεμάτων ασφαλείας στο διαδίκτυο, καθώς και την εκπαίδευση, την ενεργοποίηση και την επιστημονική έρευνα στο τομέα νέων τεχνολογιών και διαδικτύου.

Στόχος είναι η συμβολή στην ενημέρωση, την εκπαίδευση, την πιστοποίηση και εν γένει στην έμπρακτη ενεργοποίηση των πολιτών σε θέματα νέων τεχνολογιών και διαδικτύου, ασφάλειας υπολογιστικών συστημάτων και υποδομών, ασφαλής χρήσης του διαδικτύου αλλά και χειρισμού διαδικτυακών προγραμμάτων και προγραμμάτων ηλεκτρονικού υπολογιστή.

Με βασικό σκοπό τη στήριξη και εξέλιξη της νέας γενιάς, το CSIi, επιθυμεί να συμβάλλει στην εκπαίδευση, την επαγγελματική κατάρτιση και την ανάδειξη νέων ταλέντων σε δεξιότητες πληροφορικής, προγραμματισμού και νέων τεχνολογιών, ενδεικτικά μέσω της διεξαγωγής διαλέξεων, της δημιουργίας εκπαιδευτικού υλικού με σκοπό τη δημοσίευση του στο διαδίκτυο και ψηφιακής ακαδημίας, όπου μέσω ηλεκτρονικών σεμιναρίων και ειδικών διαδικτυακών εκπαιδευτικών κέντρων εκμάθησης π.χ. γλωσσών προγραμματισμού – κώδικα, θα εκπαιδεύονται μαθητές, σπουδαστές και άλλες ομάδες ατόμων. Ακόμα, στόχος είναι η δημιουργία, η σχεδίαση και υλοποίηση, σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς, εκπαιδευτικών προγραμμάτων, σχετικά με θέματα νέων τεχνολογιών και διαδικτύου, ασφάλειας υπολογιστικών συστημάτων και υποδομών, ασφαλής χρήσης του διαδικτύου, χειρισμού διαδικτυακών προγραμμάτων και άλλα συναφή ζητήματα, προς ένταξη σε σχολεία της επικράτειας, ενδεικτικά με τη δημιουργία διδακτικού υλικού, την εκπόνηση ασκήσεων και εργασιών, τη χρήση εκσυγχρονισμένου υλικού και τη δημιουργία δράσεων, δραστηριοτήτων και μαθητικών διαγωνισμών.
Όσον αφορά τις μεγαλύτερες ηλικίες, το CSIi επιθυμεί να συμβάλλει στον επαγγελματικό προσανατολισμό, την επιχειρηματικότητα και την ανάδειξη νέων επιχειρηματικών ιδεών και ταλέντων στο πεδίο του διαδικτύου και της τεχνολογίας, ενδεικτικά μέσω δημιουργίας εκπαιδευτικών προγραμμάτων για επαγγελματική χρήση, διοργάνωσης διαγωνισμών για νεοφυείς επιχειρήσεις (start-ups), παροχής πλατφόρμας δράσης σε καταρτισμένους επαγγελματίες ανά κλάδο, ώστε σε συνεργασία με το Ινστιτούτο να δημοσιοποιούν παρεμβάσεις και προτάσεις με σκοπό την επίλυση ή τη βελτίωση προβλημάτων από την Πολιτεία.

Με τους παραπάνω τρόπους, το CSIi θέλει να βοηθήσει στην προαγωγή της επιστημονικής έρευνας, μελέτης και εκπαίδευσης σε θέματα που αφορούν το έγκλημα στον κυβερνοχώρο, με ιδιαίτερη έμφαση στα ζητήματα της ενημέρωσης και έρευνας διαδικτυακών απειλών (ιών κ.α.), της ασφάλειας των πληροφοριακών συστημάτων, της εκπαίδευσης στην ασφαλή πλοήγηση και της πρόληψης και ενημέρωσης διαδικτυακών χρηστών.

Ένας ακόμα στόχος είναι η μαζική ενεργοποίηση των πολιτών και η ομαδική αντιμετώπιση θεμάτων ασφαλείας στο διαδίκτυο, ενδεικτικά μέσω της καταγραφής και διερεύνησης κακόβουλων λογισμικών, ενημέρωσης του κοινού για εξειδικευμένους κινδύνους και τρόπους αποφυγής και επίλυσης προβλημάτων, καθώς η δημιουργία τηλεφωνικής – διαδικτυακής γραμμής υποστήριξης πολιτών και σελίδων σε πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης.

Όπως τονίζει σε σημείωμά της, η ομάδα του CSIi: «Το Ινστιτούτο έχει δημιουργηθεί με όλη μας την αγάπη για τους πολίτες και την προστασία τους. Είμαστε έμπρακτα δίπλα σας, μέσα από την εκπόνηση προγραμμάτων, ημερίδων και συνέδριων τα οποία γίνονται σε όλη τη χώρα. Βασιζόμενοι λοιπόν σε απόλυτη διαφάνεια, με τη στήριξη των συνεργατών μας, είμαστε δίπλα σε καθένα πολίτη ξεχωριστά, με κοινό στόχο την πρόληψη, την εκπαίδευση, την προστασία και την υποστήριξη».
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου