Υλικά
- 80 ml ελαιόλαδο
- 1 φλιτζ. τσαγιού ξερό κρεμμύδι, σε λεπτά καρέ
- 4½ φλιτζ. τσαγιού άσπρο λάχανο, ψιλοκομμένο (θα χρειαστούμε περίπου 3/4 από ένα μέτριο κεφάλι λάχανου, κομμένο με το μαντολίνο)
- 1 μικρή σελινόριζα (ή 1/2 μεγαλύτερη), κατά προτίμηση βιολογική, κομμένη σε κύβους των 2 εκ.
- 1/2 φλιτζ. τσαγιού κλωνάρια σέλερι, ψιλοκομμένα
- 1/2 φλιτζ. τσαγιού σέλινο (φύλλα και μίσχοι), ψιλοκομμένο
- 3/4 φλιτζ. τσαγιού ρύζι νυχάκι (ή μπασμάτι)
- 600 ml ζεστό νερό
- 30 ml χυμός λεμονιού
- 1 κουτ. σούπας πάπρικα γλυκιά, σε σκόνη ελάχιστο πιπέρι καγιέν (προαιρετικά)
- 1/4 κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο, τριμμένο
- 1 κουτ. γλυκού κουρκουμάς (ή κάρι)
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
Σε μια μέτρια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι για 3 - 4 λεπτά, ανακατεύοντας, μέχρι να μαλακώσει καλά. Προσθέτουμε το κομμένο λάχανο και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για άλλα 5 λεπτά, μέχρι να σωθούν τα υγρά που θα βγάλει. Ρίχνουμε τη σελινόριζα, το σέλερι και το σέλινο και τα σοτάρουμε για 2 - 3 λεπτά, ανακατεύοντας μέχρι να σκορπίσουν το άρωμά τους. Ρίχνουμε το ρύζι, αλάτι και πιπέρι, ανακατεύουμε και προσθέτουμε το ζεστό νερό.
Όταν το μείγμα πάρει μια βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε για 15 - 20 λεπτά, μέχρι η σελινόριζα να μαλακώσει και το ρύζι να «πιει» το περισσότερο υγρό, αφήνοντας στην κατσαρόλα μια μικρή ποσότητα.
Με μια κουτάλα της σούπας παίρνουμε όσο υγρό υπάρχει μέσα στην κατσαρόλα και το ρίχνουμε στο μούλτι. Προσθέτουμε το χυμό λεμονιού, 2 - 3 κομμάτια από τη μαγειρεμένη σελινόριζα, την πάπρικα, το πιπέρι καγιέν (αν το χρησιμοποιήσουμε), το μοσχοκάρυδο, τον κουρκουμά (ή το κάρι) και λίγο αλατοπίπερο και τα χτυπάμε μέχρι να γίνουν ένας σχετικά υδαρής πολτός.
Μοιράζουμε το λαχανόρυζο σε πιάτα, προσθέτουμε σε κάθε μερίδα λίγο από τον πολτό που ετοιμάσαμε, ανακατεύουμε και σερβίρουμε. Συνοδεύουμε με τυρί φέτα και παξιμάδια.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου