Άνοδο των βάσεων εισαγωγής δείχνουν τα πρώτα στοιχεία από τα βαθμολογικά κέντρα, κυρίως για τις σχολές που χρειάζονται υψηλή βαθμολογία αλλά και για εκείνες που είναι χαμηλής ζήτησης.
Πάντως, όπως όλα δείχνουν, ευνοημένοι θα είναι οι υποψήφιοι οι οποίοι θα προτιμήσουν τις μεσαίες σχολές, οι οποίες σταθεροποιούνται και δεν παρουσιάζουν άνοδο. Εν τω μεταξύ, το πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου αναμένονται και τα αποτελέσματα των υποψηφίων, οι οποίοι θα ενημερωθούν πρώτη φορά για τους βαθμούς τους με sms στο κινητό τους τηλέφωνο.Εκείνο που ενδεχομένως να δούμε φέτος είναι χιλιάδες θέσεις -κυρίως σε περιφερειακά Πανεπιστήμια και σε σχολές χαμηλής ζήτησης- να παραμένουν κενές, αφού, για να εισέλθει ένας υποψήφιος στα συγκεκριμένα τμήματα, θα απαιτείται να έχει γράψει τουλάχιστον 8, δηλαδή να έχει συγκεντρώσει περίπου 8.000 μόρια, ενώ μέχρι πέρυσι μπορούσε να περάσει κάποιος ακόμα και με βαθμολογίες 2 και 3.
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, άνοδος παρουσιάζεται στις περιζήτητες Νομικές, Ιατρικές και Πολυτεχνικές σχολές. Συγκεκριμένα οι Ιατρικές αναμένεται να κινηθούν πάνω από τα 18.000 μόρια.
Ανοδική πορεία των βάσεων προβλέπεται και στη Νομική Αθήνας και Θεσσαλονίκης. Η άνοδος σε αυτές τις σχολές οφείλεται στο γεγονός ότι «οι καλοί μαθητές λόγω της πανδημίας είχαν περισσότερο χρόνο για να διαβάσουν τα μαθήματά τους και φυσικά εστίασαν σε αυτό το γεγονός», λένε εκπαιδευτικοί κύκλοι και συμπληρώνουν ότι «οι κακοί μαθητές έχασαν τον στόχο τους και το ενδιαφέρον τους για διάβασμα μέσα στην καραντίνα με αποτέλεσμα να μην καταφέρουν να συγκεντρώσουν υψηλή βαθμολογία», ενώ οι δυσκολίες στην τηλεκπαίδευση ήταν σημαντικές στο να αποπροσανατολιστούν και να συγκεντρώσουν χαμηλή βαθμολογία.
Από αυτή τη χρονιά, οι βαθμολογίες 2, 3, 4 δεν φτάνουν, με τους υποψηφίους να πρέπει να έχουν γράψει τουλάχιστον 7, 8 και 9 για να εξασφαλίσουν μία θέση εισαγωγής σε κάποια σχολή, καθώς το παλιό κατώτατο όριο των 3.000 μορίων φέτος έχει διαμορφωθεί στα 8.000 μόρια.
Όσον αφορά τα θέματα στα μαθήματα αυξημένης βαρύτητας, όπως είναι τα Μαθηματικά και τα Αρχαία Ελληνικά, σύμφωνα με τους εκπαιδευτικούς, ήταν βατά, με αποτέλεσμα να ξεχωρίσουν οι άριστοι και οι καλά προετοιμασμένοι υποψήφιοι. Το θέμα της Έκθεσης κρίθηκε και αυτό βατό και μπόρεσαν να γράψουν οι περισσότεροι υποψήφιοι, τουλάχιστον σε βαθμολογίες κοντά στο 10. Βέβαια, για να συγκεντρώσει ένας υποψήφιος 15.000-16.000 μόρια, χρειαζόταν προσπάθεια και πολύ καλή προετοιμασία.
Με βάση τα στοιχεία από τα βαθμολογικά κέντρα, για το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας, στο οποίο εξετάστηκαν όλοι οι υποψήφιοι με θέμα τις προσδοκίες της νέας γενιάς για το μέλλον (θεματική ενότητα που διδάσκεται και στις τρεις τάξεις του Λυκείου), «τα θέματα ήταν βατά», καθώς «και οι λεξιλογικές ασκήσεις», ανέφεραν εκπαιδευτικοί.
Επίσης η ανάλυση του θέματος με την παράθεση της προσωπικής τους γνώμης για τα εφόδια που απαιτούνται ώστε να αντιμετωπιστούν τυχόν δυσμενείς συνθήκες στο μέλλον ήταν ένα θέμα που τους έδωσε το περιθώριο να κινηθούν έως το 14,15 με σχετική άνεση, αφού σε αυτά τα βαθμολογικά επίπεδα κινούνται συνήθως οι διαβασμένοι υποψήφιοι.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου