Πέμπτη 25 Νοεμβρίου 2021

Αικατερίνεια: Παρατείνεται λόγω μεγάλης προσέλευσης η εικαστική έκθεση «Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός, ο πνευματικός πατέρας της Επανάστασης του 1821»

 

-          Η έκθεση φιλοξενείται στο Μητροπολιτικό Μέγαρο & θα διαρκέσει έως το Σάββατο 11 Δεκεμβρίου

-          Δύο ακόμη εικαστικές εκθέσεις σε εξέλιξη στο πλαίσιο των Αικατερινείων

Η αθρόα προσέλευση σχολείων, επισκεπτών και φίλων των Αικατερινείων, οδήγησε σε απόφαση παράτασης δύοεβδομάδων (έως το Σάββατο 11 Δεκεμβρίου),της Εικαστικής Έκθεσης: «Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός, ο πνευματικός πατέρας της Επανάστασης του 1821», στο Μητροπολιτικό Μέγαρο Κατερίνης.

Ο λόγος, για την έκθεση εικόνων από Ιερούς Ναούς της πόλης και της ευρύτερης περιοχής του Νομού Πιερίας, που σπάνια έχει κανείς τη δυνατότητα να τις βλέπει και να τις αποθαυμάζει στον ίδιο χώρο, καθώς επίσης και φωτογραφικού υλικού από περιοχές της Πιερίας, που επισκέφτηκε ο Πατροκοσμάς.

Για τη χρησιμότητα της Έκθεσης για τους μαθητές, τους πολίτες της περιοχής μας, καθώς και για το έντονο ενδιαφέρον που έχει ήδη εκδηλωθεί από τα σχολεία, προκειμένου να την επισκεφθούν έκανε λόγοο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κίτρους, Κατερίνης &Πλαταμώνοςκ.Γεώργιος:«Σκοπός είναι, να μπορέσουν όσοι το δυνατόν περισσότεροι το επιθυμούν, να πραγματοποιήσουν μία επίσκεψη και να αντικρίσουν από κοντά αυτό το προσκύνημα ψυχής και πίστης μπροστά στην τέχνη των αγιογράφων και στο μήνυμα των εικόνων του μεγάλου εθνοιεραποστόλου Άγιου Κοσμά του Αιτωλού»σημείωσε χαρακτηριστικά.

O Πατροκοσμάς και το πέρασμα του από την Πιερία

Ο μεγάλος εθνοιεραπόστολος Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός επισκέφθηκε και την Πιερία. Μεγάλη ήταν η ωφέλεια όλων των Πιεριέων που παρακολούθησαν τα κηρύγματά του. Ο Άγιος πέρασε από τα παρακάτω μέρη: Κατερίνη, Άνω Μηλιά, Λόφος, Ράχη, Παλιοζιάζιακο, Σκοτεινά, Μοσχοπόταμος, Κολινδρός, Λιτόχωρο, Παλαιά Λεπτοκαρυά, Παλαιοί Πόροι. Σε κάποια από τις επισκέψεις του είπε: «Μακάριοι όσοι κατοικούν στην ποδιά του Ολύμπου».

Την επιμέλεια της έκθεσης υπογράφει, η Δρ. Βυζαντινής Αρχαιολογίας Αθηνά Τσιγκαροπούλου.

Διάρκεια έκθεσης:

Η έκθεση φιλοξενείται στο Μητροπολιτικό Μέγαρο Κατερίνης έως τις 11 Δεκεμβρίου.

Ωράριο λειτουργίας:

Δευτέρα έως Παρασκευή 9π.μ. – 1μ.μ.

Τετάρτη 6μ.μ.-7μ.μ.

Σάββατο 11π.μ. -12μ.

Πληροφορίες – Ομαδικές Ξεναγήσεις: τηλ. 23510 45085.

Παράλληλα συνεχίζονται στο πλαίσιο των ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΕΙΩΝ:

60 χρόνια Πιερικός στο Κέντρο Τεχνών «Εννέα Μούσες» (αρχοντικό – πρ.οικίαΤσαλόπουλου)

Εξήντα χρόνια ιστορίας, φιλοξενούνται στο Κέντρο Τεχνών «Εννέα Μούσες» (αρχοντικό – πρ.οικίαΤσαλόπουλου), σε μια έκθεση γεμάτη μνήμες από την ποδοσφαιρική ιστορία του Πιερικού.

Οι επισκέπτες, έχουν την ευκαιρία να δουν τρόπαια, φανέλες της ιστορική ομάδας, πλούσιο φωτογραφικό υλικό αγώνων από την δεκαετία του ’60 έως και πρόσφατα. Επίσης, αποκόμματα εφημερίδων, όπου η ομάδα της Κατερίνης φιγουράρει στα πρωτοσέλιδα για τις εμφανίσεις της.

Η έκθεση θα παραμείνει ανοιχτή έως τις 8 Δεκεμβρίου από τις 9 το πρωί έως τη 1 το μεσημέρι και από τις 6 το απόγευμα έως τις 8 το βράδυ.

Να σημειωθεί ότι παράλληλα με την έκθεση της 60χρονης πορείας του Πιερικού, στο πρόγραμμα των ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΕΙΩΝ συμπεριλαμβάνεται και η «Βραδιά Τιμής» (29/11 – Πνευματικό Κέντρο, συνεδριακή αίθουσα & ώρα 19:00), σε πρόσωπα και φορείς που σημάδεψαν τη διαδρομή της ομάδας της Πιερίας στο ελληνικό ποδόσφαιρο.

Έκθεση Εικαστικών Αποστράτων Αστυνομικών στην αίθουσα τέχνης του Πνευματικού Κέντρου

Η Εικαστική έκθεση που φιλοξενεί έργα αποστράτων αστυνομικών, καθώς και ζωγραφικά και ξυλόγλυπτα έργα του αείμνηστου Διευθυντή Ασφαλείας Κατερίνης, Βασίλη Κιου, συνεχίζεται στην αίθουσα τέχνης, στον 1ο όροφο του πνευματικού κέντρου Κατερίνης.

Πιο συγκεριμένα, οι απόστρατοι αστυνομικοί, Κωνσταντίνος Τζιτζιλής, ΜπάμπηςΚουτσιμάνης, Γεώργιος Ματλής και Χρήστος Δέλλας, καθώς επίσης και η κ. Ελένη Αμανιού – Σταθακοπούλου, σύζυγος του πρώην Προέδρου των Αποστράτων Πιερίας, Στέλιου Αμανιού, παρουσιάζουν, έργα αγιογραφίας, ζωγραφικής, ξυλογλυπτικής.

Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 30 Νοεμβρίου, ενώ το κοινό μπορεί να την επισκέπτεται – Καθημερινά: 10:00 π.μ. έως 13:00 και 18:30 έως 20:30.

Σάββατο & Κυριακή 11:00 π.μ. έως 13:00.

Σημείωση: Στις εκδηλώσεις των ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΕΙΩΝ τηρούνται όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα που εκδίδονται από τη Γενική Γραμματεία Σύγχρονου Πολιτισμού και αναρτώνται στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου