Σάββατο 27 Νοεμβρίου 2021

Μετάλλαξη Όμικρον: Κανένα κρούσμα στην Ελλάδα μετά από έλεγχο 40.000 δειγμάτων

 Καλά νέα προκύπτουν στην Ελλάδα όσων αφορά την μετάλλαξη Όμικρον που έχει προκαλέσει ανησυχία σε όλο τον πλανήτη, καθώς έπειτα από τον έλεγχο 40.000 δειγμάτων δεν έχει εντοπιστεί κάποιο κρούσμα στη χώρα μας.

Πάντως, η Ελλάδα έχει ήδη κλείσει τα σύνορά της σε εννέα χώρες της νότιας Αφρικής, καθώς η νέα παραλλαγή είχε γίνει αρχικά γνωστή ως μετάλλαξη Μποτσουάνα.

Από σήμερα τα πρωί επιτρέπεται η είσοδος ταξιδιωτών από αυτές τις χώρες μόνο με άδεια από τις κατά τόπους πρεσβείες και μόνο για απολύτως απαραίτητες μετακινήσεις. Οι ταξιδιώτες θα πρέπει να κάνουν μοριακό τεστ 72 ωρών πριν την πτήση και rapid test κατά την άφιξη. Με την είσοδο στην Ελλάδα θα τίθενται σε καραντίνα 10 ημερών, από την οποία θα βγαίνουν με αρνητικό μοριακό τεστ.

Ψυχραιμία για να μαζέψουμε στοιχεία

Στο στάδιο της έρευνας βρίσκεται η Ελλάδα όσον αφορά την μετάλλαξη Όμικρον, με τους ειδικούς να ζητούν ψυχραιμία μέχρι να αναλυθούν όλα τα δεδομένα.

«Να δείξουμε ψυχραιμία, να μαζευτούνε όλα τα στοιχεία. Το ανησυχητικό εν προκειμένω είναι να δούμε εάν τα εμβόλια είναι αποτελεσματικά έναντι αυτής της μετάλλαξης. Φυσικά έχουμε από τις φαρμακευτικές εταιρείες την ετοιμότητα από ό,τι μας είπανε ότι μέσα σε 90 ημέρες θα μπορούν να παρασκευάσουν, αν χρειαστεί, και εμβόλιο. Το έδαφος που αναπτύσσονται οι μεταλλάξεις είναι οι ανεμβολίαστοι», ανέφερε στο MEGA o διευθυντής της πνευμονολογικής κλινικής του Ευαγγελισμού, Γιώργος Μπουλμπασάκος.


Από την πλευρά του, ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Ευάγγελλος Μανωλόπουλος, σημείωσε τα εξής: «Με τη Delta αργήσαμε να αντιδράσουν οι χώρες να κλείσουν σύνορα κτλ, μ αυτή υπάρχει ανησυχία δεν έχουμε πολλά δεδομένα ότι αυτή η μετάλλαξη είναι πιο μεταδοτική. Ακόμα κι αν είναι πιο μεταδοτική σε τι μεταφράζεται αυτό; Σε πιο βαριά νόσο, σε ίδια νόσο με τη Δέλτα, μπορεί να είναι και πιο ήπια η νόσος που προκαλεί».

Πιέζονται τα νοσοκομεία

Άλλη μία δύσκολη νύχτα πέρασαν οι γιατροί στο «Παπαγεωργίου» της Θεσσαλονίκης με τους γιατρούς να φτάνουν στα όριά τους. Ενδεικτικά, πραγματοποιήθηκαν 57 εισαγωγές, ανάμεσά τους και 2 παιδάκια 1 έτους και 6 ετών.

«Όλες οι ΜΕΘ γεμάτες, 14 διασωληνωμένοι σε ΜΑΦ και λίγοι ακόμα σε απλές κλίνες. Στις μονάδες εντατικής θεραπείας είναι ανεμβολίαστοι, ζήτημα αν είναι 1 ή 2 εμβολιασμένοι», σημείωσε ο γιατρός του «Παπαγεωργίου», Χρήστος Παπαστεργίου. Όμως, και τα νοσοκομεία της Αττικής αντιμετωπίζουν πλέον πρόβλημα.


«Είμαστε δύσκολα στο νοσοκομείο της Νίκαιας, χαρακτηριστικά να σας πως ότι για τον τελευταίο ασθενή που κάναμε εισαγωγή πριν από λίγο ψάχναμε σε όλο τον όροφο να βρούμε κάποιο σημείο που να δουλεύει καλά το οξυγόνο ώστε να δίνει τις υψηλές ροές που χρειάζεται, δηλαδή αυτή τη στιγμή λόγω της ποσότητας και της βαρύτητας των περιστατικών έχουν αρχίσει να έχουμε πρόβλημα και με τα οξυγόνα», δήλωσε στο OPEN η παθολόγος του νοσοκομείου Νίκαιας, Μαίρη Αγρογιάννη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου