Τρίτη 30 Νοεμβρίου 2021

Τα σημαντικότερα γεγονότα της ημέρας


1782: Κατά την Αμερικανική Επανάσταση, αντιπρόσωποι από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Μεγάλη Βρετανία υπογράφουν στο Παρίσι τα προκαταρκτικά άρθρα της συνθήκης ειρήνης, η οποία θα επισημοποιηθεί το 1783.

1786: Καταργείται η θανατική ποινή στην Τοσκάνη, για πρώτη φορά στον κόσμο, από τον δούκα της περιοχής, Λεοπόλδο Β’, μετέπειτα αυτοκράτορα της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας του Γερμανικού Έθνους.

1822: Κατά την Ελληνική Επανάσταση, ξεκινά η απελευθέρωση του Ναυπλίου από τον Στάικο Σταϊκόπουλο

1853: Πραγματοποιείται η ναυμαχία της Σινώπης: Ο Ρωσικός Στόλος υπό τον Πάβελ Νακίμοφ καταναυαμαχεί τον Οθωμανικό υπό τον Οσμάν Πασά, στο πλαίσιο του Κριμαϊκού Πολέμου.

1872: Διεξάγεται στη Γλασκόβη ο πρώτος επίσημος διεθνής αγώνας στην ιστορία του ποδοσφαίρου: Σκωτία-Αγγλία 0-0.

1874: Επεισόδια σημειώνονται στην Ελληνική Βουλή, καθώς ο προϋπολογισμός ψηφίζεται από την κυβέρνηση του Δημήτριου Βούλγαρη χωρίς τη νόμιμη απαρτία. Είναι τα λεγόμενα «Στηλιτικά». Στις στήλες των εφημερίδων δημοσιεύονται -για διαπόμπευση- τα ονόματα των βουλευτών που στηρίζουν τον πρωθυπουργό.

1893: Ιδρύεται από τον Αντώνιο Καλλέργη η Τράπεζα Αθηνών.

1900: Γερμανός μηχανικός επινοεί αυτοκίνητο με κίνηση στους μπροστινούς τροχούς.

1903: Ο Γρηγόριος Ξενόπουλος δημοσιεύει στο λογοτεχνικό περιοδικό «Παναθήναια» το ιστορικό του άρθρο «Ένας ποιητής» για τον Κωνσταντίνο Καβάφη, με το οποίο ο αλεξανδρινός ποιητής γίνεται γνωστός στο ελληνικό κοινό.

1903: Η Θεσσαλονίκη αποκτά την πρώτη της μόνιμη κινηματογραφική αίθουσα, τα «Ολύμπια».

1912: Οι Τούρκοι υποχωρούν στη Μακεδονία, αφού χάνουν και το τελευταίο οχυρό τους στην περιοχή, μετά τη νίκη των Σέρβων στη Ντίμπρα.

1925: Ο δικτάτορας Θεόδωρος Πάγκαλος απαγορεύει στις γυναίκες να φοράνε κοντά φουστάνια όταν βγαίνουν έξω. Το στρίφωμα δεν πρέπει να απέχει από το έδαφος περισσότερο των 30 εκατοστών.

1932: Στην Ελλάδα, καταργείται το υπουργείο Υγιεινής και οι υπηρεσίες του ενσωματώνονται στο υπουργείο Πρόνοιας.

1938: Αρχίζει η πλήρης ιατρική περίθαλψη των ασφαλισμένων του ΙΚΑ.

1940: Μεγάλη νίκη των Ελλήνων επί των Ιταλών σημειώνεται στο Πογραδέτς της Αλβανίας.

1943: Στην Αθήνα, πραγματοποιείται πογκρόμ κατά των αναπήρων από τα κατοχικά τάγματα ασφαλείας, με κατάληξη την εκτέλεση 283 Ελλήνων αναπήρων πολέμου.

1958: Υποβάλλεται στον υπουργό Δημοσίων Έργων, Σόλωνα Γκίκα (κυβέρνηση Καραμανλή), η μελέτη για την κατασκευή του Μετρό των Αθηνών, το οποίο «θα κατασκευαστεί προσεχώς και κατά τμήματα». Το «προσεχώς» σήμαινε 33 χρόνια αργότερα…

1963: Μετά τις διακοινοτικές ταραχές στην Κύπρο, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, αρχιεπίσκοπος Μακάριος, υποβάλλει στους Τουρκοκυπρίους σειρά προτάσεων για την εξομάλυνση της κατάστασης («13 σημεία»).

1966: Εγκαινιάζεται το Πανεπιστήμιο Πατρών.

1966: Τα Μπαρμπέιντος αποκτούν την ανεξαρτησία τους από το Ηνωμένο Βασίλειο.

1967: Η Νότια Υεμένη αποκτά την ανεξαρτησία της από το Ηνωμένο Βασίλειο.

1979: Ο πάπας Ιωάννης Παύλος Β’ γίνεται ο πρώτος προκαθήμενος της καθολικής εκκλησίας, που παρακολουθεί -μετά από μια ολόκληρη χιλιετία- τη θεία λειτουργία σε ναό της ορθόδοξης εκκλησίας, στην Κωνσταντινούπολη.

1979: Κυκλοφορεί στη Μεγάλη Βρετανία ένα από τα θρυλικά άλμπουμ της ροκ, το «The Wall» των Pink Floyd, το οποίο θα πουλήσει μέσα σε δύο εβδομάδες 6.000.000 αντίτυπα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου