Παρασκευή 26 Νοεμβρίου 2021

«ΟΞΥΓΟΝΟ» ΤΟΥΣ Ο ΠΙΕΡΙΚΟΣ

    Ρεπορτάζ: Περικλής Χατζηγιάννης

Το Δημοσιογραφικό Βραβείο (ΠΣΑΤ) στο Βασίλη Μάστορα

    Ο θεσμός των Δημοσιογραφικών Βραβείων του Πανελληνίου Συνδέσμου Αθλητικού Τύπου (Π.Σ.Α.Τ.) αποτελεί σημαντική πρωτοβουλία του κορυφαίου οργάνου των Αθλητικών Συντακτών της χώρας. Εδώ και είκοσι τέσσερα χρόνια επικροτεί και επιβραβεύει δημοσιεύματα, έρευνες, ραδιοτηλεοπτικά ρεπορτάζ, φωτογραφικά στιγμιότυπα και εν γένει τα όσα αποτελούν θεματολόγιο της εργασίας των δημοσιογράφων-μελών του Π.Σ.Α.Τ.

  Μεταξύ των φετινών βραβείων και το δημοσίευμα με αναφορά τον συλλεκτικό πλούτο της ιστορίας του Πιερικού, των αδελφών Νίκου και Δημήτρη Ξενίδη. Απονέμεται το έπαθλο ΕΔΟΕΑΠ «Χρήστος Σβολόπουλος» στον εξαίρετο Αθλητικό Συντάκτη της εφημερίδας Metro sport και Διευθυντή Ανάπτυξης του ομίλου Metromedia, Βασίλη Μάστορα, για τη συνέντευξη-έρευνα με τίτλο «Οξυγόνο τους ο Πιερικός».  

  Ο Βασίλης Μάστορας, εκ των κορυφαίων δημοσιογράφων και ερευνητών του αθλητικού και κοινωνικού θεματολογίου, άοκνος επαγγελματίας εργάτης του τύπου με ήθος, σεβασμό, ευγένεια και περισσή καλοσύνη, στο βραβευμένο του θέμα συζητά με τον συλλέκτη Νίκου Ξενίδη για την μοναδικής αξίας παρακαταθήκη που διαθέτει με αναφορά τα εξήντα χρόνια της ιστορικής διαδρομής του Πιερικού.

  Η συνέντευξη παραχωρήθηκε πριν περίπου έναν χρόνο στο «στρατηγείο» των αδελφών Ξενίδη, στο οποίο ο καθένας που αντικρίζει τον αρχειακό πλούτο των δημοσιευμάτων , φωτογραφιών, κινηματογραφικών εικόνων και αντικειμένων, μένει άναυδος στην κυριολεξία.

ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ

  Στην αρχή της συνέντευξης-έρευνας, η γραφίδα του Βασίλη Μάστορα: «Λένε ότι η αγάπη βιώνεται και δε δηλώνεται. Πάντως με όποιο τρόπο και αν μετρήσει κάποιος την αγάπη των αδελφών Νίκου και Δημήτρη Ξενίδη, θα τους βάλει άριστα. Αγάπη ανιδιοτελής που στοίχισε «όσο ένα διαμέρισμα», όπως αποκαλύπτει ο Νίκος, προκειμένου να αποτυπώσει το κόστος του πάθους τους για την ομάδα της Κατερίνης».

  Αφοπλιστικός ο Νίκος Ξενίδης, απαντά: «Στο τέλος της δεκαετίας του ‘70 άρχισα να πηγαίνω στη βιβλιοθήκη της ΧΑΝΘ όπου υπήρχε αρχείο προηγούμενων  χρόνων, έπαιρνα χαρτί και μολύβι και συγκέντρωνα στοιχεία όλων των αγώνων του Πιερικού από το 1961. Βρήκα το 99,9 των αγώνων.

  Επίσης το υλικό το βρίσκω από παντού. Από παλαιοβιβλιοπωλεία, από το διαδίκτυο και από όπου αλλού μπορώ. Το πληρώνω … χρυσάφι αλλά δεν πειράζει.»

  Ο μεγάλος καημός του Νίκου, που περιμένει απάντηση από κάποιον φορέα της πολιτείας: «Διαθέτω  το αρχείο για να μάθουν οι νεώτεροι στο Νομό την ιστορία του Πιερικού, γιατί αν δεν ξέρουν την ιστορία του πώς να γίνουν φίλοι του Πιερικού»

  Αυτά μεταξύ άλλων της συνέντευξης-έρευνας, όπου στην κατακλείδα της ο υπογράφων το ρεπορτάζ στην εφημερίδα  Metro sport, τονίζει: «Ο στόχος. Η δημιουργία Μουσείου Ιστορίας Πιερικού στο οποίο θα έχει περίοπτη θέση το αρχειακό υλικό των αδελφών Ξενίδη. Ίδωμεν…» Σαφώς ίδωμεν…

Η ΣΥΓΚΙΝΗΣΗ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΜΑΣΤΟΡΑ

  «Νοιώθω ιδιαίτερα συγκινημένος όταν δημοσιογραφώ για τον Πιερικό, επισημαίνει ο Βασίλης Μάστορας. Και αυτό γιατί και τα δύο βραβεία που μου απονεμήθηκαν από το επαγγελματικό σωματείο μας, τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Αθλητικού Τύπου (Π.Σ.Α.Τ), αναφέρονται στον Πιερικό. Το τηλεοπτικό μου στην ΕΡΤ με πολλές αναμνήσεις για την ομάδα της Κατερίνης «Οι ήρωες της Αλάνας» και το πρόσφατο  γραπτό με τους συλλέκτες αδελφούς Ξενίδη «Οξυγόνο τους ο Πιερικός».

ΟΙ ΒΡΑΒΕΥΣΕΙΣ

  Τα φετινά δημοσιογραφικά βραβεία του Συνδέσμου θα απονεμηθούν σε ειδική τελετή, στη 1 Δεκεμβρίου 2021, στο Μουσείο της Ακρόπολης. Νωρίτερα τόσο ο δημοσιογράφος, όσο και οι αδελφοί συλλέκτες θα τιμηθούν δύο ημέρες πριν, στη βραδιά τιμής για τα 60 χρόνια του Πιερικού που διοργανώνει στις 29 Νοεμβρίου 2021, στις 7 μ μ, στο Πνευματικό Κέντρο Κατερίνης, ο Δήμος Κατερίνης και ο Αθλητικός-Πολιτιστικός του Οργανισμός, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Αικατερίνεια 2021».

  Αναμφίβολα μια τιμή που τους αξίζει. Θα είμαστε όλοι εκεί για να τους χειροκροτήσουμε. Άξιοι όντως ο Βασίλης, ο Νίκος, ο Δημήτρης.

 

                             

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου