Παρασκευή 26 Νοεμβρίου 2021

ΠΑΝΗΓΥΡΙΚΟΣ ΕΣΠΕΡΙΝΟΣ ΑΓΙΑΣ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗΣ ΠΟΛΙΟΥΧΟΥ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ


 

Πλούσιες εορταστικές εκδηλώσεις με αφορμή  την Εορτή της Πολιούχου της πόλης Αγίας Αικατερίνης της Μεγαλομάρτυρος διοργανώνει η Ιερά Μητρόπολις Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος και ο Δήμος Κατερίνης.

Ήδη από 1 Νοεμβρίου άρχισαν οι ετήσιες εκδηλώσεις «Αικατερίνεια», που διοργανώνει ο Δήμος Κατερίνης σε συνεργασία με την τοπική Εκκλησία και τους φορείς της πόλης, προς τιμή της Πολιούχου Αγίας Αικατερίνης.

Πρόκειται για έναν ευρύ κύκλο ποικίλων εκδηλώσεων υψηλού πνευματικού και πολιτιστικού περιεχομένου που τιμούν έμπρακτα τη μνήμη της Αγίας αλλά και τις βαθύτερες αξίες της Εκκλησίας.

Μέσα σε κλίμα ανασφάλειας εξαιτίας του κορωνοϊού, εορτάστηκε και φέτος η πανήγυρη της Αγίας Αικατερίνης, με επίκεντρο τον Ιερό Καθεδρικό Ναό Θείας Αναλήψεως.

Την Τετάρτη 24 Νοεμβρίου τελέστηκε ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός, με αρχιερατική συγχοροστασία των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Σισανίου και Σιατίστης κ. Αθανασίου (ο οποίος χοροστάτησε), Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγου, Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου κ. Θεοκλήτου (ο οποίος κήρυξε), Τριπόλεως και πάσης Λιβύης κ. Θεοφυλάκτου και του οικείου Ποιμενάρχου κ. Γεωργίου.

Την Πέμπτη 25 Νοεμβρίου τελέστηκε ο Όρθρος και Αρχιερατικό Συλλείτουργο προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίοτυ Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγου, ο οποίος και κήρυξε τον θ. λόγο.

Μετά τη Θ. Λειτουργία πραγματοποιήθηκε σύντομη λιτανεία γύρω από τον Ιερό Καθεδρικό Ναό, με την παρουσία των τοπικών Αρχών, Φορέων και Συλλόγων της πόλεως.

 

Ανάλογες λατρευτικές εκδηλώσεις τελέστηκαν και στον Κοιμητηριακό Ιερό Ναό Αγίας Αικατερίνης, την πρώτη εκκλησία της Κατερίνης, απ’ όπου έλαβε και το όνομά της η πόλη.

Με πρωτοβουλία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου κ. Γεωργίου, για την αποφυγή συνωστισμού, οι ιερές ακολουθίες και η Θ. Λειτουργία τελέστηκαν σε όλους τους Ενοριακούς Ναούς και τα Παρεκκλήσια της πόλης, για την καλύτερη χωρική διευθέτηση του εκκλησιάσματος και την ευχερή εξυπηρέτηση των πιστών.

Η Κατερίνη, για ακόμη μία χρονιά, παρά τους αναμενόμενους περιορισμούς και τις αναγκαίες προφυλάξεις που προκαλεί παγκοσμίως η πανδημία,γίνεται οικοδεσπότης μιας μεγάλης γιορτής της Ορθοδοξίας.

Πρόκειται για μια μεγάλη γιορτή της πνευματικότητας με λατρευτικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις, που καθιστούν τους Κατερινιώτες, τους Πιεριείς και τους επισκέπτες της πόλης κοινωνούς του αυθεντικού βιώματος και της διδασκαλίας της Αγίας Εκκλησί­ας του Χριστού, όπως το εξέφρασε με την πίστη και το μαρτύριό της η Πολιούχος Αγία Αικατερίνη.

 
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου