Τρίτη 17 Ιουλίου 2012

Κολλημένα 300 έργα από… λάθος υπογραφή

www.makthes.gr

Κολλημένα στο μπετόν και τα… χαρτιά παραμένουν εδώ και έναν χρόνο 300 δημόσια έργα στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, ύψους 4 - 5 εκατ. ευρώ. Οι εργολάβοι παρότι έδωσαν πίστωση χρόνου για να πληρωθούν στη συνέχεια τα εγκατέλειψαν, καθώς η διεύθυνση Οικονομικού Ελέγχου έκρινε άκυρες τις συμβάσεις.
Και αυτό επειδή η διοίκηση της περιφέρειας προσπέρασε το νέο νόμο που προβλέπει ότι για να συνεχιστούν τα έργα απαιτείται υποχρεωτικά υπογραφή του περιφερειάρχη και όχι των υπευθύνων των Τεχνικών Υπηρεσιών, όπως συνέβαινε στο παρελθόν.
Οι εργολήπτες δηλώνουν ότι όλα αυτά τα έργα, δρόμοι, δίκτυα ύδρευσης, αποχέτευσης, άρδευσης, συντηρήσεις κτιρίων, οικοδομικές εργασίες κ.ά., που θα βελτίωναν την καθημερινότητα χιλιάδων πολιτών και θα έδιναν ώθηση στην ανάπτυξη, μένουν στάσιμα εξαιτίας της αβελτηρίας της διοίκησης της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Αυτήν τη στιγμή, όπως λένε, δεν κινείται φύλλο στη δεύτερη περιφέρεια της χώρας, επειδή τόσο ο περιφερειάρχης όσο και ο αναπληρωτής του (Παναγιώτης και Διονύσης Ψωμιάδης) δεν διάβασαν το νόμο και αρκέστηκαν στις λάθος συμβουλές των νομικών συμβούλων της Π.Κ.Μ. ότι οι συμβάσεις μπορούν να ισχύσουν με το παλιό καθεστώς.
Ότι μπορούν δηλαδή να έχουν νομική ισχύ οι συμβάσεις με τις υπογραφές των προϊσταμένων των τεχνικών υπηρεσιών της περιφέρειας, ενώ με τον Καλλικράτη ο νέος νόμος απαιτεί -υποχρεωτικά- υπογραφή ή εξουσιοδότηση του περιφερειάρχη. «Το θέμα αφορά και άλλες περιφέρειες της χώρας, ωστόσο στην Κεντρική Μακεδονία το πρόβλημα είναι μεγάλο, γιατί είναι πολλά τα έργα. Και όλα αυτά επειδή ο κ. Ψωμιάδης ή δεν διάβασε το νόμο ή, επειδή είναι συγκεντρωτικός, δεν εξουσιοδότησε τις υπηρεσίες για την υπογραφή του, όπως έκαναν άλλοι περιφερειάρχες» σχολίασε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργοληπτών Ελλάδος Κωνσταντίνος Σαββίδης.
Το μεγαλύτερο μέρος από το πακέτο των έργων στις επτά περιφερειακές ενότητες στην Κεντρική Μακεδονία άρχισε να υλοποιείται τον Απρίλιο του 2011. Και ενώ οι εργασίες σε πολλά αυτά άρχισαν, με τους εργολάβους να έχουν καταθέσει υπέρογκες εγγυητικές επιστολές, οι συμβάσεις που υποβλήθηκαν για έλεγχο στη διεύθυνση Οικονομικού Ελέγχου κρίθηκαν άκυρες, γιατί δεν είχαν υπογραφή ή εξουσιοδότηση από τον περιφερειάρχη. Το θέμα έφερε στην τελευταία συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Μάρκος Μπόλαρης, έπειτα από συνάντηση που είχε με το δ.σ. του Συλλόγου Εργοληπτών Δημοσίων  Έργων της περιφερειακής ενότητας Σερρών.

«ΦΤΑΙΕΙ Η ΑΒΕΛΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΨΩΜΙΑΔΗ»
Παρά την παρέμβαση του κ. Μπόλαρη στο συμβούλιο, ο οποίος ζήτησε ενημέρωση από τη διοίκηση της περιφέρειας, απάντηση δεν δόθηκε επί της ουσίας, παρά μόνο ότι για το θέμα είναι ενήμερος ο υπουργός Εσωτερικών Ευριπίδης Στυλιανίδης, που εξετάζει το ενδεχόμενο έκδοσης διευκρινιστικής εγκυκλίου. «Αυτήν τη στιγμή στην περιφέρεια είναι παγωμένα περί τα 300 έργα, ενώ μόνο στο νομό Σερρών είναι 50 που έπρεπε να υλοποιούνται, για να εξυπηρετούν τους πολίτες» τόνισε ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Πρόσθεσε ακόμα ότι όλες αυτές οι συμβάσεις είναι στην ουσία άκυρες, οι εργολάβοι δεν μπορούν να πληρωθούν και η ανάπτυξη στην περιφέρεια είναι στο μηδέν εξαιτίας της αβελτηρίας της διοίκησης. «Είναι αδιανόητο αυτό που συμβαίνει, επειδή κάποιοι επιχειρούν να κάνουν εμπόριο ελπίδας. Η ανάπτυξη είναι ζητούμενο για τη χώρα σ’ αυτή τη δύσκολη συγκυρία και η διοίκηση της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας την υπονομεύει, αρνούμενη να διαβάσει το νόμο» επισήμανε ο κ. Μπόλαρης.
Μάλιστα, παρατήρησε πως η πρόταση της  Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝ.Π.Ε.) προς τον υπουργό Εσωτερικών να αλλάξει με κάποιον τρόπο είναι σε λάθος κατεύθυνση και δεν μπορεί να γίνει μόνο και μόνο για να καλυφθεί η ανεπάρκεια μιας περιφερειακής διοίκησης.
Για γενικό πρόβλημα, που αφορά και άλλες περιφέρειες της χώρας, έκανε λόγο ο αντιπεριφερειάρχης Σερρών Γιάννης Μωυσιάδης, ο οποίος παραδέχθηκε το πρόβλημα που υπάρχει στη περιοχή τους, αλλά απέδωσε ευθύνες στους νομικούς συμβούλους τη Π.Κ.Μ. «Πράγματι όλα αυτά τα έργα στις Σέρρες είναι στάσιμα, ωστόσο οι συμβάσεις υπογράφηκαν με το παλιό καθεστώς, επειδή υπήρξε έγγραφο των νομικών συμβούλων της περιφέρειας που διαβεβαίωνε τη διοίκηση ότι μπορούν να έχουν νομική ισχύ και χωρίς την υπογραφή του περιφερειάρχη» σημείωσε ο κ. Μωυσιάδης. Πάντως, υποστήριξε ότι στην περιοχή δεν προχωρά τίποτα, γεγονός που μηδενίζει την όποια ανάπτυξη.
Αισιόδοξος, ωστόσο, ότι θα λυθεί το πρόβλημα και τα έργα θα συνεχιστούν εμφανίστηκε ο αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης Μίμης Φωτόπουλος, λέγοντας ότι το θέμα ετέθη και από τον ίδιο στον υπουργό Εσωτερικών κ. Στυλιανίδη στη συνάντηση που είχαν μαζί του τα μέλη της ΕΝ.Π.Ε. «Το πρόβλημα δημιουργήθηκε με τις συμβάσεις αλλά είναι και ευθύνη του κράτους, καθώς στη αρχή το Γενικό Λογιστήριο δέχθηκε τις πρώτες και κάποια έργα υλοποιήθηκαν, παρότι δεν είχαν υπογραφεί από τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας». Ο κ. Φωτόπουλος ανέφερε ακόμα ότι ο υπουργός εξετάζει το ενδεχόμενο διευκρινιστικής εγκυκλίου, καθώς ανάλογο πρόβλημα αντιμετωπίζουν και οι περιφέρειες των Ιονίων Νήσων και του Βορείου Αιγαίου. «Δεν θεωρώ ότι υπάρχει αβελτηρία της διοίκησης της Π.Κ.Μ. αλλά του κράτους που διαπίστωσε αργότερα ότι πρέπει να τηρηθεί ο νόμος, για να συνεχιστούν τα έργα».



Σταστιμότητα στις Σέρρες

Μόνο στην περιφερειακή ενότητα των Σερρών τα έργα που έχουν παγώσει υπολογίζονται σε 50, ενώ ανάλογος εκτιμάται ότι είναι ο αριθμός και στις υπόλοιπες έξι ενότητες. Οι εργολήπτες επιρρίπτουν σοβαρές ευθύνες στη διοίκηση της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, υποστηρίζοντας ότι για τις λάθος υπογραφές καθυστερεί η ανάπτυξη μιας ολόκληρης περιοχής. Ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργοληπτών Δημοσίων  Έργων νομού Σερρών Στέργιος Γκότσης αναφέρει ότι το κόστος μόνο για τα 50 περίπου έργα των Σερρών φτάνει το 1 εκατ. ευρώ, χρήματα τα οποία δεν έχουν πάρει οι εργολάβοι για να τρέξουν αναγκαία έργα για την καθημερινότητα των πολιτών. «Κάποια έργα ολοκληρώθηκαν, αλλά οι εργολάβοι δεν έχουν πληρωθεί λόγω του προβλήματος με τις υπογραφές. Και ενώ έχουν κοπεί τιμολόγια, οι εργασίες σε κάποια άλλα σταμάτησαν», τόνισε ο κ. Γκότσης, για να προσθέσει ότι πολλά ακόμα έργα στις Σέρρες δεν έχουν ξεκινήσει, παρότι έχουν υπογραφεί οι συμβάσεις και οι εργολάβοι έχουν καταθέσει εγγυητικές επιστολές. «Πρέπει να βρεθεί άμεσα τρόπος για να λυθεί το πρόβλημα, γιατί αυτήν τη στιγμή τα πάντα έχουν σταματήσει. Είναι απαράδεκτο συμβασιοποιημένα έργα να σταματούν, επειδή η όποια διοίκηση δεν διάβασε ή δεν έλαβε σοβαρά υπόψη το νόμο» επισήμανε ο πρόεδρος των Εργοληπτών. Και όλα αυτά, όπως είπε, την ώρα που πρέπει να αποδοθεί ο ΦΠΑ, να πληρωθεί το προσωπικό και να καλυφθούν άλλες ανάγκες.
Να σημειωθεί ότι ανάλογα προβλήματα αντιμετωπίζουν οι εργολήπτες στις περιφερειακές ενότητες του Κιλκίς, της Ημαθίας, της Χαλκιδικής και της Πέλλας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου