Δευτέρα 23 Ιουλίου 2012

Το 6ο Φεστιβάλ Βόρειας Πιερίας στο Αιγίνιο με άρωμα Θράκης







Αφιερωμένο στον  θρακικό πολιτισμό  ήταν το 6ο Φεστιβάλ Βόρειας Πιερίας, το οποίο έλαβε χώρα το βράδυ του Σαββάτου στο άλσος του Αγίου Γεωργίου, στο Αιγίνιο. Στις εκδηλώσεις παραβρέθηκαν ο Δήμαρχος Πύδνας Κολινδρού Βαγγέλης Πολύζος, η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας Σοφία Μαυρίδου, Αντιδήμαρχοι, Δημοτικοί Σύμβουλοι του Δήμου, εκπρόσωποι φορέων και πλήθος κόσμου.
Ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η έναρξη του φετινού Φεστιβάλ, με
τα χορευτικά τμήματα των δύο πολιτιστικών συλλόγων του Αιγινίου, Ανατολική Ρωμυλία και Δήμητρα,   να μεταφέρουν εικόνες του παρελθόντος, τότε που οι πρόγονοι τους αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την Ανατολική Ρωμυλία και εγκαταστάθηκαν στο σημερινό Αιγίνιο,  φέρνοντας  με τις αποσκευές τους την τιμιότητα, την εργατικότητα και την παράδοσή της Θράκης. 
Με τη μουσική, το χορό και το τραγούδι αναδείχθηκε ο παραδοσιακός πολιτισμός αυτού του μεγάλου ελληνικού στοιχείου που έχει τις ρίζες του στα βυζαντινά χρόνια και αποτέλεσε το συνδετήριο κρίκο με τον αρχαιοελληνικό πολιτισμό. Η γκάιντα, το καβάλι και το νταούλι ήταν οι πρωταγωνιστές της θρακιώτικης βραδιάς. Άλλωστε, το τραγούδι, η μουσική και ο χορός της τοπικής  παράδοσης, είναι τα στοιχεία εκείνα, που με αμεσότητα και ειλικρίνεια δείχνουν την ψυχή, το μεράκι και τη δύναμη των ανθρώπων που αποτελούν την ενότητα του  τόπου αυτού.
Ακολούθησαν παραδοσιακοί χοροί από τα τμήματα των δύο συλλόγων, ενώ στη συνέχεια το Μουσικό Εργαστήρι Κρουστών Αιγινίου έδωσε έναν άλλο μουσικό τόνο στη βραδιά, παντρεύοντας την παραδοσιακή μουσική με μοντέρνους ήχους.
Το θερμό χειροκρότημα των παραβρισκόμενων απέσπασε το παραδοσιακό συγκρότημα της οικογένεια ΔΟΪΤΣΙΔΗ, το οποίο συνέχισε τη θρακιώτικη βραδιά.  Άλλωστε, ο Καρυοφύλλης μαζί με τις κόρες του Θεοπούλα και Λαμπριάννα Δοϊτσίδη είναι από τους πιο γνωστούς Θρακιώτες τραγουδιστές με πανελλήνια και όχι μόνο απήχηση. Οι δύο κόρες τους Θεοπούλα και Λαμπριάννα έμελλε να τον ακολουθήσουν στο τραγούδι και να βρεθούν στο πλάι στον πατέρα τους. Έτσι δημιουργήθηκε ένα αναπόσπαστο μουσικό και φωνητικό τρίο της ελληνικής μουσικής παράδοσης και κυρίως της θρακικής. Η θρακιώτικη βραδιά συνεχίστηκε με τους Παναγιώτη Ζηκίδη και Βασίλη Καρακούση.
Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος στο χώρο του Φεστιβάλ λειτουργούσε καφέ – αναψυκτήριο, την οργάνωση του οποίου είχε αναλάβει ο αθλητικός σύλλογος πετοσφαίρισης ΜΑΣ ΝΙΚΗ ΑΙΓΙΝΙΟΥ, που φέτος θα αγωνιστεί στο δύσκολο πρωτάθλημα της Α1 Εθνικής Κατηγορίας Ανδρών κόντρα σε ομάδες με τεράστια ιστορία στο χώρο του Ελληνικού Αθλητισμού.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου