Πέμπτη 5 Ιουλίου 2012

Ενδιαφέρον συνέδριο για τη γραφή στην αρχαϊκή Μεθώνη







undefined

ΜΕ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΥΝΔΑΣ-ΚΟΛΙΝΔΡΟΥ

Ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον διεθνές επιστημονικό συνέδριο, με την συμμετοχή και του δήμου Πύδνας-Κολινδρού, διοργάνωσε μέσα στον Ιούνιο το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας, με τίτλο «Πανέλληνες εις Μεθώνην: γραφή στην υστερογεωμετρική και πρώιμη αρχαϊκή Μεθώνη Πιερίας (περ. 700 π.Χ.)». Οι εργασίες του συνεδρίου πραγματοποιήθηκαν στη Θεσσαλονίκη, ωστόσο οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να επισκεπτούν την Μεθώνη και τις ανασκαφές από τις οποίες προέκυψαν τα νέα δεδομένα που έχουν τροφοδοτήσει τη συζήτηση γύρω από το θέμα του συνεδρίου.
Το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας διοργάνωσε Διεθνές Συνέδριο στις 8–10 Ιουνίου 2012 με τίτλο «Πανέλληνες εις Μεθώνην: γραφή στην υστερογεωμετρική και πρώιμη αρχαϊκή Μεθώνη Πιερίας (περ. 700 π.Χ.)» στην αίθουσα «ΠΑΥΛΟΣ ΖΑΝΝΑΣ» του κινηματογράφου Ολύμπιον και με θέμα τις νέες επιγραφές, χαράγματα και (εμπορικά) σύμβολα από τις ανασκαφές στην αρχαία Μεθώνη της Μακεδονίας που χρονολογούνται περίπου στο 700 π.Χ. 

Την Οργανωτική Επιτροπή αποτέλεσαν οι: Jenny Strauss Clay, [University of Virginia], Αντώνιος Ρεγκάκος, Aριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης], Γιάννης Τζιφόπουλος, [Aριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης]). Η μελέτη των ευρημάτων αυτών διεξήχθη από τους Ματθαίο Μπέσιο, Γιάννη Τζιφόπουλο και Αντώνη Κοτσώνα, ενώ η έκδοσή τους πραγματοποιήθηκε σε εξαιρετικά σύντομο χρονικό διάστημα (2011-2012) από το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας.

Η συγκέντρωση των σημαντικότερων -διεθνώς- ονομάτων από τα πεδία της ιστορίας, της αρχαιολογίας, της επιγραφικής, της γλωσσολογίας, της διαλεκτολογίας και της φιλολογίας κατέληξε σε ένα διεπιστημονικό συνέδριο χωρίς προηγούμενο παγκοσμίως. Κύριος στόχος της διοργάνωσης αυτής ήταν το συγκεκριμένο Διεθνές Συνέδριο να αποτελέσει την απαρχή της διερεύνησης και των συζητήσεων όσον αφορά τα ευρήματα της Μεθώνης Πιερίας, στόχος που κατά κοινή ομολογία όλων επιτεύχθηκε.

Παρουσιάστηκαν εξαιρετικά σημαντικές και υψηλού επιπέδου εισηγήσεις και διεξήχθησαν συζητήσεις, τις οποίες παρακολούθησε ο επιστημονικός κόσμος σε όλες τις ηπείρους μέσω ταυτόχρονης ζωντανής αναμετάδοσης στο διαδίκτυο (live streaming). Σύμφωνα με τα βασικά συμπεράσματα των συνέδρων, η στρατηγικής σημασίας θέση της αρχαίας Μεθώνης στον Θερμαϊκό Κόλπο ήταν καταλυτική για την καθοριστική της εμπλοκή στα δρώμενα του β΄ αποικισμού ως εμπορικού και όχι μόνο κέντρου του αρχαίου κόσμου ήδη από τον 8ο αιώνα π.Χ.
Τα γραπτά ευρήματα της Μεθώνης ανατρέπουν τα μέχρι τώρα στοιχεία για τη χρονολόγηση εισαγωγής του αλφαβήτου και για τη διασπορά της χρήσης του στον ελληνικό κόσμο, καθώς και για τη χρήση του έμμετρου γραπτού λόγου στα συμπόσια. Το ιαμβικό μέτρο που μαρτυρείται σε ένα από τα σημαντικότερα ευρήματα του «Υπογείου», το οποίο χρονολογείται στο τελευταίο τέταρτο του 8ου αιώνα π.Χ., θα μπορούσε να οδηγήσει στην επανεξέταση και της χρονολόγησης για τη σύνθεση και των ίδιων των ομηρικών επών.

Το Συνέδριο έκλεισε με την επίσκεψη των συνέδρων στον ανασκαπτόμενο χώρο της αρχαίας Μεθώνης και στις αποθήκες φύλαξης, καθώς και με τη δεξίωσή τους από τον Δήμαρχο Πύδνας-Κολινδρού. Κατά τη διάρκεια της δεξίωσης, οι σύνεδροι αναγνώρισαν με ιδιαίτερο ενθουσιασμό τα εξόχως πρωτοποριακά και δημιουργικά αποτελέσματα που έχουν προκύψει από τη συνεργασία του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας με την ΚΖ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, εκφράζοντας την ευχή και την αγωνία τα ευρήματα αυτά να αποκτήσουν σύντομα τη δική τους στέγη στον Μακρύγιαλο.

Το συνέδριο πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της Πράξης «Διάλεκτοι της Αρχαίας Ελληνικής με κομβική σημασία για τη συνέχεια της ελληνικής γλώσσας και πολιτισμικής παράδοσης – Έργο τεκμηρίωσης για την ενίσχυση των προγραμμάτων σπουδών των Τμημάτων Φιλολογίας των ΑΕΙ», η οποία υλοποιείται μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση» του Υπουργείου Παιδείας Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο – ΕΚΤ) και από Εθνικούς Πόρους (ΕΣΠΑ 2007-2013).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου