Τρίτη 17 Ιουλίου 2012

«Σχολείο Ολύμπου-Πιερίων»

ΤΟ ΟΡΑΜΑ ΤΟΥ ΓΙΑ ΔΙΕΘΝΕΣ ΚΕΝΤΡΟ ΚΛΑΣΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕ ΤΟ Δ.Σ.

Τα αποκαλυπτήρια για το νεοεκλεγέν και πρώτο διοικητικό συμβούλιο της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας «Σχολείο Ολύμπου-Πιερίων», πραγματοποιήθηκαν το πρωί της Παρασκευής, σε συνέντευξη που παραχώρησαν ο πρόεδρος Πλάτων Τασχουνίδης και τα μέλη του Δ.Σ. Ευγένιος Ολύμπιος και Αφροδίτη Λέϊνα. Παράλληλα, παρουσίασαν το όραμα για το 1ο Διεθνές Κέντρο Κλασικών Σπουδών, που «θα συγκεντρώσει τους απανταχού φωτισμένους πανεπιστήμονες και φιλέλληνες», σε δράσεις υπέρ της ανάδειξης και διαφύλαξης της κληρονομιάς και του πλούτου του μοναδικού Ολύμπου.

Ο ΠΛΑΤΩΝ ΤΑΣΧΟΥΝΙΔΗΣ
Όπως υπενθύμισε ο κ. Τασχουνίδης η προσπάθεια έχει ξεκινήσει  εδώ και 4 χρόνια, ύστερα από πρόταση του Νίκου Σικλόγλου. Πλέον έχει γίνει η ΑΜΚ, με μετόχους 24 φυσικά πρόσωπα, τους τρεις δήμους της Πιερίας, το Επιμελητήριο και την Ένωση Ξενοδόχων, ενώ επίκειται και η συμμετοχή της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. «Το αγώγι ξυπνά τον αγωγιάτη και έτσι, ξεκινάμε με στόχο να επιστρέψει η αξιοπρέπεια στον τόπο μας, μέσω του πολιτισμού και της παιδείας».
Το «Σχολείο Ολύμπου-Πιερίων», όταν ξεκινήσει η λειτουργία του, θα κωδικοποιεί τη γνώση μέσω σειρών μαθημάτων διάρκειας 1 έως 6 μήνες, πάνω στους άξονες Μυθολογίας, Αρχαιολογίας και Φιλοσοφίας. Μέσα σε αυτά τα μαθήματα, προβλέπεται να έρθουν στον Όλυμπο αρχαιολόγοι και να γίνουν ανασκαφές, «ώστε να αναδειχθούν οι θησαυροί του, να μείνουν εδώ, διαφυλαγμένοι από αρχαιοκάπηλους.
Με το υπάρχον νομικό πλαίσιο δεν μπορεί να δοθεί πτυχίο ή κάποιος άλλος τίτλος σπουδών από το Σχολείο Ολύμπου. Ωστόσο ο πρόεδρος του τόνισε ότι έτσι «θωρακίζουμε τον Όλυμπο. Όλοι οι ενδιαφερόμενοι, που είναι πολλοί, θα είναι επισκέπτες, αρχαιολόγοι, ανασκαφείς, φοιτητές». Τα μαθήματα που θα γίνονται εδώ, θα εντάσσονται και θα εμπλουτίζουν τα πτυχία εκατοντάδων πανεπιστημίων ανά τον κόσμο που ήδη έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον.
Ο ΕΥΓΕΝΙΟΣ ΟΛΥΜΠΙΟΣ
Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο Ευγένιος Ολύμπιος, υπεύθυνος προβολής και δημοσιότητας ΜΜΕ, αναφέροντας ότι το όραμα στοιχειοθετείται από όσα είχαν τα ιδρυτικά μέλη στο μυαλό και στην ψυχή τους, «για να το ενσαρκώσουν στην ανάδειξη της διαχρονικής και πανάρχαιας σημαίας που είναι ο Όλυμπος και πρέπει να φαίνεται από παντού ως τέτοια. Πρώτιστη υποχρέωσή μας να το αξιώσουμε».
Δεν παρέλειψε να σημειώσει ότι βρισκόμαστε σε αρνητική συγκυρία για το πολιτικό και το αξιακό σύστημα και πως «πασχίζουμε απέναντι στην άρνηση». Ως στόχο έθεσε το μυθικό βουνό να φωτίσει ξανά και το Σχολείο να συνεισφέρει στο επίπεδο της έρευνας και της ανάπτυξης. Κλείνοντας δήλωσε ότι, «είμαστε οι ονειροπόλοι που ανοίγουμε πόρτες σε ερευνητές και επισκέπτες, να πάρουν και να δώσουν, να έρθει επιτέλους ο ποιοτικός τουρισμός που αξίζει αυτός ο τόπος».
Η ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΛΕΙΝΑ
Τέλος, το λόγο πήρε η γενική γραμματέας και ταμίας Αφροδίτη Λέινα, μιλώντας για το δέος με το οποίο αναφέρονται όλοι στο εξωτερικό για τον Όλυμπο και ότι τον θεωρούν γη ιερή. Αυτή η περηφάνια που εμπνέουν τα παραπάνω, «ταυτίστηκε με το όραμα του κ. Σικλόγλου για τη δημιουργία του Σχολείου. Δεν υπάρχει αλλού, είναι μοναδική ευκαιρία, ενώ προσφάτως εξασφαλίστηκε και η στήριξη του κράτους». Η πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων κάλεσε τους πολίτες της Πιερίας να σταθούν κοντά σε αυτό το εγχείρημα, που είναι καινοτόμο και μεγαλειώδες.
ΣΥΣΤΡΑΤΕΥΣΗ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ-ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΩΝ
Επιπλέον, τα μέλη του Δ.Σ. αναφέρθηκαν στις πλείστες επαφές τους με κυβερνητικά στελέχη και άλλους πολιτικούς, παράγοντες της ομογένειας και πανεπιστημιακούς διαφόρων εθνικοτήτων. Μάλιστα, την περασμένη εβδομάδα ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης δεσμεύτηκε ότι θα φέρει το θέμα στη Βουλή, στις επιτροπές πολιτισμού, παιδείας και απόδημου ελληνισμού.
Σε τοπικό επίπεδο, τα μέλη του Σχολείου Ολύμπου-Πιεριών έχουν στα χέρια τους και μελετούν χάρτες που τους έχουν δοθεί από τους τρεις δήμους, ώστε να εντοπιστούν κτίρια και υποδομές που είναι σε αχρηστία και να ζητηθεί η παραχώρηση χρήσης τους. Αργότερα, θα γίνει διεθνής διαγωνισμός, μέρος ενός συνεδρίου που θα διοργανωθεί, από όπου θα επιλεγούν οι δέκα καλύτερες αρχιτεκτονικές προτάσεις και το Σχολείο να αρχίσει να παίρνει μορφή. Το συνέδριο αυτό ορίζεται σε 12 με 18 μήνες από τώρα.
Όσο για την χρηματοδότησή του εγχειρήματος, ο πρόεδρος και τα μέλη δήλωσαν ότι πολλοί είναι οι πρόθυμοι, φιλέλληνες και ομογενείς, που θα προσφέρουν ώστε να συμμετέχουν σε αυτό το όραμα. Κλείνοντας, ο Ευγένιος Ολύμπιος σχολίασε «συγκρίνετε όσα θέλουμε να κάνουμε με την πρόταση για φυλακές που είχε γίνει προς αξιοποίηση του τόπου μας».
ΤΟ ΝΕΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
Πρόεδρος – Πλάτων Τασχουνίδης
Αντιπρόεδρος – Γιώργος Φαρμάκης
Γεν. Γραμματέας&Ταμίας – Αφροδίτη Λέινα
Υπεύθυνος Προβολής και Δημοσιότητας ΜΜΕ - Ευγένιος Παπαδόπουλος
Strategy & Partnership Planning, Marketing, Promotion, PR - Νικόλαος Σικλόγλου
Μέλος - Ζήνων Σατραζέμης
Μέλος - Νικόλαος Χουσουρίδης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου