Παρασκευή 13 Ιουλίου 2012

ΜΑΚΡΟΖΩΙΑ Ρεκόρ για τους κατοίκους της Ικαρίας!

Αγαπούν το περπάτημα και την υγιεινή διατροφή. Ασκούνται καθημερινά, απολαμβάνουν τη μεσημεριανή σιέστα, αποφεύγουν το άγχος και δεν χάνουν την ερωτική τους διάθεση. Διατηρούν στενούς οικογενειακούς δεσμούς, έχουν καλό μορφωτικό επίπεδο, είναι αισιόδοξοι και τους αρέσουν η συντροφικότητα και η συμμετοχή στα κοινωνικά δρώμενα.
  Πρόκειται για τους κατοίκους της Ικαρίας, οι οποίοι έχουν ανακαλύψει το μυστικό της μακροζωίας και τα βασικά συστατικά της συνταγής, για να φτάσει κάποιος στα βαθιά γεράματα με καλή υγεία.
Δεν είναι, άλλωστε, τυχαίο ότι πρόσφατα επιστημονικά δεδομένα έδειξαν ότι η Ικαρία, μαζί με τη Σαρδηνία, τη Λόμα Λίντα του Μεξικού, τη Νικόγια της Κόστα Ρίκα και την Οκινάβα της Ιαπωνίας είναι οι περιοχές του κόσμου με τα υψηλότερα ποσοστά υπερηλίκων.
Σύμφωνα, μάλιστα, με τα δημογραφικά στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, ενώ στην υπόλοιπη Ευρώπη μόνο το 0,1% του πληθυσμού ζει πάνω από 90 χρόνια, στην Ικαρία το αντίστοιχο ποσοστό είναι δεκαπλάσιο, με παράλληλη διατήρηση καλής ποιότητας ζωής.
Το φαινόμενο της Ικαρίας θα απασχολήσει μεταξύ άλλων την επιστημονική εκδήλωση με θέμα «Στοχεύοντας στη μακροζωία: από την πρόληψη στη θεραπεία», που διεξάγεται από σήμερα έως και τις 15 Ιουλίου στην Ικαρία. Η εκδήλωση διοργανώνεται από την Α' Καρδιολογική Κλινική και το ομώνυμο εργαστήριο της Α’ Πανεπιστημιακής Καρδιολογικής Κλινικής του πανεπιστημίου Αθηνών στο νοσοκομείο «Ιπποκράτειο» Αθηνών.
Όπως ανέφερε χθες, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο καθηγητής Καρδιολογίας Χριστόδουλος Στεφανάδης, τα αποτελέσματα των μέχρι τώρα επιδημιολογικών παρατηρήσεων των επιστημόνων της Α’ Πανεπιστημιακής Καρδιολογικής Κλινικής στους κατοίκους της Ικαρίας έδειξαν ότι, εκτός από τις ιδιαιτερότητες του πληθυσμού από γενετικής απόψεως, σημαντικό ρόλο παίζουν οι συνθήκες και ο τρόπος ζωής των κατοίκων του μικρού νησιού. Μάλιστα, ο τρόπος ζωής τους δρα προστατευτικά στην εμφάνιση καρδιαγγειακών και νεοπλασματικών νοσημάτων.
Ειδικότερα, ο επιπολασμός του καπνίσματος βρέθηκε να είναι 17% στους ηλικιωμένους και 42% στους μεσήλικες, η αρτηριακή υπέρταση σε ποσοστό 65% των ηλικιωμένων και 29% των μεσήλικων, ο σακχαρώδης διαβήτης σε 23% των ηλικιωμένων και 13% των μεσήλικων, ενώ ιστορικό καρδιαγγειακής νόσου καταγράφηκε στο 21% των ηλικιωμένων και στο 4% των μεσήλικων. Όσον αφορά στην υπερλιπιδαιμία, παρατηρήθηκε στο 42% των ηλικιωμένων και στο 40% των μεσήλικων.

Ψάρι, φρούτα και τσάι

Αυτό, όμως, που διακρίνει τους ηλικιωμένους κατοίκους της Ικαρίας είναι ο τύπος της δίαιτας που περιλαμβάνει συχνότερα ψάρι, φρούτα, λαχανικά, όσπρια και τσάι. Η υιοθέτηση πιο υγιεινής διατροφής είναι συχνότερη στους ηλικιωμένους της Ικαρίας (68% στους υπερήλικες άνδρες άνω των 80 ετών και 64% στις υπερήλικες γυναίκες) σε σύγκριση με ανάλογης ηλικίας άτομα, από μελέτη που διεξήχθη στην Αττική κι από άλλες μελέτες νησιωτικών πληθυσμών της Μεσογείου.
Μάλιστα, τα ηλικιωμένα άτομα που ακολουθούσαν συχνότερα μεσογειακού τύπου διατροφή είχαν σε μικρότερη συχνότητα παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου, ενώ η καθημερινή χρήση ελαιολάδου φαίνεται να έχει ευεργετική επίδραση στη σεξουαλική τους ζωή με καλύτερα ποσοστά ικανοποίησης από την ερωτική τους δραστηριότητα.
Χαρακτηριστικό είναι ότι σε πληθυσμό 284 ηλικιωμένων ανδρών που συμπλήρωσαν το ειδικό ερωτηματολόγιο ερωτικής δραστηριότητας (65-99 ετών), ποσοστό 60% ανέφερε τουλάχιστον μέτρια αυτοπεποίθηση κατά τη διάρκεια ερωτικής συνεύρεσης και ποσοστό 50% ανέφερε ολοκλήρωση της συνεύρεσης. Ένα ποσοστό 20% ανέφερε ότι δεν έχει καμία σεξουαλική δραστηριότητα.
Εξάλλου, το 85% των συμμετεχόντων στην έρευνα ανέφερε μέτρια ενασχόληση σε φυσική δραστηριότητα. Η ενασχόληση με φυσική καθημερινή δραστηριότητα μεταξύ των υπερηλίκων (άνω των 80 ετών) φαίνεται να σχετίζεται με 54% μικρότερη πιθανότητα εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου και με καλύτερη νοητική εγρήγορση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου