Σάββατο 7 Ιουλίου 2012

Το δυτικό θαλάσσιο μέτωπο του Θερμαϊκού


Μάλιστα, εκτός από τη σημερινή κατάσταση του Θερμαϊκού Κόλπου, την οικολογική διάσταση, τις πηγές προβλημάτων, αλλά και τις προοπτικές ανάπτυξης, προστασίας και αξιοποίησης, όλου του δυτικού κόλπου ιδιαίτερη μνεία έγινε από τους διοργανωτές και στο θέμα των αναπτυξιακών έργων με συμβάσεις παραχώρησης, χωρίς κρατικά κονδύλια.
«Μέχρι τώρα, όλα
τα αναπτυξιακά έργα γίνονταν με κρατικά κονδύλια, που δεν υπάρχουν πια. Η πρότασή μας είναι, όπως σε όλα τα μέρη του κόσμου, τα έργα να υλοποιούνται με συμβάσεις παραχώρησης ή συμβάσεις αντιπαροχής και φυσικά από ένα φορέα, τόνισε ο πρόεδρος των Αποφοίτων, Νίκος Σπ. Φιλίππου.
Πηγές της ρύπανσης
O καθηγητής του ΑΠΘ και αντιπρόεδρος των Αποφοίτων, Γιώργος Ζαλίδης, αναφέρθηκε στις πηγές που προκαλούν τη ρύπανση και την υποβάθμιση του Θερμαϊκού, παρουσιάζοντας τα τεχνικά μέσα και τη μεθοδολογία που αναπτύχθηκαν στο πλαίσιο του Προγράμματος για την «Ολοκληρωμένη Διαχείριση και Ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης από το δυτικό θαλάσσιο μέτωπο». «Η δυτική πλευρά του Θερμαϊκού Κόλπου δέχεται έντονες πιέσεις κυρίως από τα ποτάμια, τα ρέματα, τις ΒΙΠΕ Κιλκίς και Σίνδου, τα κατάλοιπα παλιών μονάδων, λύματα κτηνοτροφίας, κατάλοιπα λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων, ρυπαντικά φορτία από το βιολογικό καθαρισμό», εξήγησε ο ίδιος. Αξίζει να σημειωθεί πως στην εκδήλωση παραβρέθηκε και ο καθηγητής του Πανεπιστημίου της Φλόριντα Tom Chrisman, ειδικός σε ζητήματα υδάτινων πόρων, ο οποίος περιέγραψε με θετική προοπτική τη δυνατότητα αξιοποίησης της δυτικής παράκτιας ζώνης της Θεσσαλονίκης, αν συνδυάσει θαλάσσιο πλούτο, παράκτιες δυνατότητες και τουρισμό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου