Δευτέρα 23 Ιουλίου 2012

«Η ελληνική χρεοκοπία και πάλι στο προσκήνιο»


«Η ελληνική χρεοκοπία και πάλι στο προσκήνιο»

Οι αντιδράσεις του αμερικανικού Τύπου στις οικονομικές εξελίξεις για την Ελλάδα

Οι ισχυρισμοί περί χρεοκοπίας της Ελλάδας αναζωπυρώθηκαν και στις Ηνωμένες Πολιτείες με σχετικά δημοσιεύματα τα οποία επικαλούνται τις εκτιμήσεις Ευρωπαίων κι ειδικότερα Γερμανών αναλυτών και οικονομικών παραγόντων εν όψει των διαπραγματεύσεων με την τρόικα. Παράλληλα, προβάλλεται το «δύσκολο έργο» της νέας ελληνικής κυβέρνησης να πείσει τους δανειστές για την αποφασιστικότητά της να εφαρμόσει το πρόγραμμα.

Η «Γουόλ Στριτ Τζέρναλ», σε ανταπόκριση από την Αθήνα, αναφέρεται στις προσπάθειες που καταβάλλει η ελληνική κυβέρνηση για την περικοπή δαπανών και τη συρρίκνωση του δημόσιου τομέα, ενόψει της αυριανής άφιξης της τρόικας, τονίζοντας ότι η νέα κυβέρνηση συνεργασίας στην Ελλάδα βρίσκεται αντιμέτωπη με το δύσκολο έργο να πείσει τους επιφυλακτικούς δανειστές της για την αποφασιστικότητά της να εφαρμόσει τα μέτρα που προβλέπονται από το σχέδιο διάσωσης.

Όπως σημειώνεται, η ελληνική κυβέρνηση αναμένεται να εξαγγείλει αυτήν την εβδομάδα τη συγχώνευση ή το κλείσιμο 20 κρατικών οργανισμών, το πρώτο κύμα από μια σειρά 200 οργανισμών, που υποσχέθηκε να αναμορφώσει έως τα τέλη Αυγούστου. Έχει, επίσης, καθορίσει τα μέτρα, όπως επισημαίνεται, για την εξοικονόμηση των δύο τρίτων από τα 11,5 δισ. ευρώ δημοσιονομικών περικοπών που περιλαμβάνονται στους όρους της συμφωνίας διάσωσης.

Σύμφωνα με ανώτατο Έλληνα αξιωματούχο, τον οποίο επικαλείται η εφημερίδα, αυτή τη στιγμή, υλοποιούνται οι συγχωνεύσεις στον δημόσιο τομέα, ενώ θα εφαρμοσθούν και οι υπεσχημένες δημοσιονομικές περικοπές, με την υιοθέτηση, σε ορισμένες περιπτώσεις, ισοδύναμων μέτρων, σχεδόν διπλάσιας αξίας από αυτά που απαιτεί η τρόικα. Σημειώνεται, επίσης, μεταξύ άλλων, ότι ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς αναμένεται να πραγματοποιήσει επισκέψεις σε Βρυξέλλες, Βερολίνο και Παρίσι περί τα τέλη Αυγούστου, με στόχο την επαναδιαπραγμάτευση του σχεδίου διάσωσης.

Το ειδησεογραφικό πρακτορείο «Μπλούμπεργκ» προβάλλει δηλώσεις Γερμανών αξιωματούχων, στηριζόμενο σε δημοσιεύματα του γερμανικού Τύπου, τα οποία επαναφέρουν την απειλή της χρεοκοπίας της Ελλάδας και εξόδου της από το ευρώ. Συγκεκριμένα, η Ελλάδα, όπως επισημαίνεται, επανέρχεται στο επίκεντρο της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους, την ώρα που καταφθάνει στη χώρα η τρόικα για να διερευνήσει τις αποκλίσεις από τους στόχους του σχεδίου διάσωσης, εγείροντας εκ νέου την απειλή εξόδου από το ευρώ.

Μεταξύ άλλων, διατυπώνεται ο ισχυρισμός Γερμανών αξιωματούχων ότι το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ έπαψε πλέον να αποτελεί ταμπού, καθώς πολλοί Ευρωπαίοι αξιωματούχοι θεωρούν ότι αυτό το σενάριο είναι λιγότερο οδυνηρό από μια μόνιμη κρίση.

Τέλος, σημειώνεται ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αναμένεται επίσης να λάβει την απόφαση για την καταβολή της επόμενης δόσης του δανείου προς την Ελλάδα το νωρίτερο στα τέλη Αυγούστου, σύμφωνα με δύο αξιωματούχους του, υπογραμμίζοντας το δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού «Der Spiegel», το οποίο επικαλέσθηκε ευρωπαϊκές πηγές, ότι το ΔΝΤ δεν πρόκειται να παράσχει περαιτέρω βοήθεια προς την Ελλάδα, δημιουργώντας τον Σεπτέμβριο συνθήκες χρεοκοπίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου