Πέμπτη 16 Μαΐου 2013

Εκκλησιάζουσες από το 5ο ΓΕΛ Kατερίνης

Οι Εκκλησιάζουσες, ένα από τα ύστερα έργα του Αριστοφάνη, αποτέλεσε τον πυρήνα του πολιτιστικού προγράμματος "Οι μαθητές στο κοίλον: εκκλησιάζουσες", του 5ου ΓΕΛ, το οποίο έθεσε ως στόχο την εξοικείωση των μαθητών με την αρχαία ελληνική κωμωδία με το βιωματικότερο τρόπο: το ανέβασμα μιας παράστασης. 

Το τελικό προϊόν του προγράμματος παρουσιάστηκε στο κοινό στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του 5ου Λυκείου την Τρίτη 14-5-2013 με απρόσμενη επιτυχία. Η δεξίωση της παράστασης από το κοινό τόσο των συμμαθητών των παιδιών όσο και των υπόλοιπων θεατών, μεταξύ των οποίων και η Υπεύθυνη Δραστηριοτήτων της ΔΙΔΕ Πιερίας κ.Μυράντα Παπά, γονείς και φίλοι των παιδιών, υπήρξε ενθουσιώδης. "Ερασιτέχνες" (με διπλή σημασία) ηθοποιοί και σκηνοθέτις καταχειροκροτήθηκαν από όλους, σε μια παράσταση που χάρισε ιλαρότητα, χαμόγελα και τρανταχτό γέλιο, χάρη στη διασκευή και σκηνοθετική φροντίδα της Μαριάννας Γιαννακίδου, που ήταν επίσης υπεύθυνη και για τη σκηνική, ενδυματολογική και μουσική επιμέλεια της παράστασης.

Η πρωταγωνίστρια του έργου, η δυναμική Πραξαγόρα, ανέλαβε τα ηνία της γυναικείας επανάστασης, με στόχο την αλλαγή ολόκληρης της Αθηναϊκής Δημοκρατίας. Μαζί με όλες τις γυναίκες της Αθήνας φτάνοντας ως την Εκκλησία του δήμου - στην οποία οι γυναίκες δεν είχαν δικαίωμα ψήφου - ψηφίζουν νόμο που φέρνει κυριολεκτικά τα πάνω κάτω, καθώς επιβάλλουν εκτός από την περιουσιακή και την ερωτική κοινοκτημοσύνη. Οι κωμικές σκηνές που προκύπτουν από αυτή την απόφαση αποτέλεσαν και στην εν λόγω παράσταση την κορύφωση της φαιδρότητας, και αυτές που έλαβαν και την εκδηλωτικότερα θετική υποδοχή του κοινού. Το πρωτόγνωρο γι' αυτούς έργο- που όμως απόλαυσαν όχι λιγότερο - έφεραν σε πέρας οι μαθητές: Κεραμιδιώτου Παρακευή (Πραξαγόρα), Αναστασίου Αιμίλιος (Βλέπυρος), Κωστόπουλος Νίκος ( φίλος του Βλέπυρου και 2η γριά), Τσέλιος Γιώργος (3η γριά), Αλιμπούμπα Δήμητρα (1η γριά- μέλος χορού), Χαλεπλής Πάρης (νέος), Καμανατζή Κωνσταντίνα (νέα), ενώ το χορό αποτέλεσαν οι Καραγιαννίδου Ιφιγένεια, Κεραμιτσή Στέλλα, Μπαξεβανίδου Φρειδερίκη, Γιαννουκιάν Σοφία και Σπανού Ειρήνη. Σε αυτόν έλαβε μέρος συμβολικά και η υπεύθυνη του προγράμματος και βοηθός σκηνοθέτη, για τις ανάγκες της παράστασης, φιλόλογος Καραβίδα Ξανθίππη. Υποβολέας και make up artist ήταν η Χριστίνα Κολπακίδου.

Το στοίχημα κερδήθηκε: Τόσο οι μαθητές της παιδαγωγικής ομάδας όσο και οι θεατές ένιωσαν την ευτράπελη διάθεση του κειμένου, τα ευρήματα της παιχνιδιάρικης φαντασίας και του λεκτικού χιούμορ του Αριστοφάνη, το οποίο ασκεί ωστόσο καυστική κριτική στα κακώς κείμενα της εποχής, μέσα σε έναν ποιητικό ετερόκοσμο δημιουργημένο από τη βαθιά παρόρμηση του ανθρώπου να δημιουργήσει έναν κόσμο της δικής του επιλογής και να ζήσει μέσα σε αυτόν: έναν κόσμο αγνότητας, δικαιοσύνης, φαντασίας διασκέδασης και ομορφιάς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου