Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου 2013

Ο Όλυμπος και η Πιερία από τα 30.000 μέτρα της στρατόσφαιρας

http://katerini-news.gr                                                                                                                   Έγινε «αστροναύτης» μόνο με ένα μπαλόνι
Ο Κωνσταντίνος Ταματέας προσεγγίζει το διάστημα με διαφορετικό τρόπο. Φωτογραφίζει την Ελλάδα από την Στρατόσφαιρα. 

Ο 28χρονος που είναι απόφοιτος της Σχολής Πληροφορικής του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης και σήμερα εργάζεται σε εταιρεία πληροφορικής μοιράζεται εκατοντάδες φωτογραφίες της γης από ψηλά στο Διαδίκτυο. Σηκώνει μετεωρολογικά μπαλόνια και τα συστήματα που υπάρχουν μέσα σε αυτά λειτουργούν και ως κάμερες. 



Ο νέος που πραγματοποιεί το όνειρό του να «ταξιδεύει» στο διάστημα με τον δικό του τρόπο, μιλά στο newsbeast.gr για τις δύο αποστολές που έκανε, τις δυσκολίες που αντιμετώπισε, το κόστος τους καθώς και τα νέα του «ταξίδια».

-Πώς αποφασίσατε να φωτογραφίζετε την Ελλάδα από την στρατόσφαιρα;
«Αγαπάω πάρα πολύ το διάστημα και επειδή ασχολούμαι και με την αστρονομία ερασιτεχνικά, αυτός ο τρόπος, για μένα, είναι ο μοναδικός για να προσεγγίσω το διάστημα με δικά μου μέσα. Όλα αυτά που χρησιμοποιώ, τα φτιάχνω σπίτι μου. Υπάρχει δική μου έρευνα για ανάπτυξη. Αγοράζω πράγματα, τα συναρμολογώ, τα κολλάω, τα προγραμματίζω. Και πιστέψτε με, για να γίνει όλο αυτό, χρειάζεται αρκετός χρόνος». 

-Μπορείτε να μας περιγράψετε τη διαδικασία;
«Έχουμε αυτό το μετεωρολογικό μπαλόνι και το φουσκώνουμε με ήλιο. Αυτό φουσκώνει και γίνεται μεγάλο. Σκεφτείτε για παράδειγμα ότι γίνεται τόσο όσο ένα αυτοκίνητο smart. Κάτω από αυτό με σκοινιά, δένουμε ένα αλεξίπτωτο και κάτω από το αλεξίπτωτο δένουμε το φορτίο, την κάψουλα που λέμε, η οποία περιέχει μέσα τις κάμερες, τα ηλεκτρονικά κ.ά. Αυτό στη συνέχεια το αφήνουμε. Δηλαδή το ελευθερώνουμε από το έδαφος και αυτό υψώνεται προς τα πάνω. Είναι, για παράδειγμα, όπως η μπουρμπουλήθρα που από το νερό κάτω, ανεβαίνει προς τα πάνω και θα βγει στην επιφάνεια. Έτσι ακριβώς δουλεύει και το μπαλόνι. Όταν φτάσει στην επιφάνεια της ατμόσφαιρας, πάνω πάνω, θα σκάσει το μπαλόνι και αρχίζει και κάνει ελεύθερη πτώση το αλεξίπτωτο με την κάψουλα. Όταν αρχίζει και μπαίνει στην πυκνή ατμόσφαιρα σιγά σιγά, ανοίγει μόνο το αλεξίπτωτο και μειώνει κατά πολύ την ταχύτητα της κάψουλας. Η διαδρομή αυτή που θα πάρει, με την άνοδο και την κάθοδο, είναι ανεξέλεγκτη. Πέφτει το φορτίο κάτω στο έδαφος και με τα ηλεκτρονικά που έχω βάλει μέσα, με κάτι τηλεμετρίες που δουλεύουν βάσει GPS, λαμβάνω τα δεδομένα στον υπολογιστή μου, που τον έχω μέσα στο αυτοκίνητο γιατί ταξιδεύουμε σε όλη την Ελλάδα. Βλέπω που έχει πέσει και πάμε στο σημείο και το ψάχνουμε. Κατεβαίνουμε από το αυτοκίνητο, ανεβαίνουμε και σε βουνά αν χρειαστεί και πάμε ακριβώς στο σημείο που έχει πέσει για να το πάρουμε».

-Είστε μόνο σε αυτό σας το εγχείρημα;
«Στην πρώτη αποστολή που είχα κάνει πέρυσι, ναι. Τα ξεκίνησα όλα μόνος μου. Μετά την πρώτη αποστολή και επειδή το αγάπησε πολύ ο κόσμος και επειδή τους άρεσαν και οι φωτογραφίες, άρχισαν να μου στέλνουν και κάποια χρήματα. Ιδιώτες οι περισσότεροι. Έτσι, ξεκίνησα κι εγώ τη δεύτερη αποστολή. Τώρα, στο τέλος μάλιστα, με προσέγγισαν δύο εταιρείες, οι οποίες θέλησαν να συνδράμουν γιατί τους άρεσε αυτό που κάνω. Ο ένας μου έδωσε μια βιντεοκάμερα και ο άλλος μου κάλυψε τα έξοδα της αποστολής, δηλαδή τα αναλώσιμα, το ήλιο, τη βενζίνη, κ.ά, τα οποία είναι πάρα πολύ ακριβά. Αυτά μόνο στοιχίζουν περίπου 500 ευρώ».

-Τώρα ετοιμάζετε και τρίτη αποστολή; 
«Ετοιμάζω την επόμενη, ναι. Μάλλον, θα γίνει του χρόνου».

-Έχετε σκεφτεί ποιος θα είναι ο προορισμός του επόμενου «ταξιδιού»;
«Πέρυσι, το είχαμε πετάξει από τη Θεσσαλονίκη. Φέτος, το πετάξαμε από την Καρδίτσα γιατί ήθελα να βγάλω νέα πλάνα. Δεν έχει κανένα νόημα να το πετάξω από τη Θεσσαλονίκη γιατί θα βγάλει πάλι τις ίδιες φωτογραφίες. Για το τρίτο ταξίδι, δεν έχω αποφασίσει ακόμη τον προγραμματισμό. Έχω πολύ χρόνο μπροστά μου αλλά η βασική ιδέα είναι άλλο μέρος για να βγάλουμε διαφορετικές φωτογραφίες. Σκέφτομαι να πάω νοτιότερα όμως».

-Ποια είναι τα επαγγελματικά σου όνειρα για το μέλλον;
«Εργάζομαι ήδη σε εταιρεία πληροφορικής και είμαι απόφοιτος της Σχολής Πληροφορικής του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης. Πέρα από αυτά, ασχολούμαι και με το χόμπι μου. Αυτό μου το χόμπι μάλιστα μου τρώει και τον περισσότερο χρόνο και τα περισσότερα χρήματα».

-Πόσες ώρες χρειάζονται κα πόσα χρήματα απαιτούνται για να γίνει μία αποστολή;
«Την πρώτη φορά, επειδή δεν είχα τίποτα έτοιμο και τα έφτιαξα όλα μόνος μου, έφυγαν πολλά χρήματα στην έρευνα και στην ανάπτυξη. Συγκεκριμένα, όπως είχα υπολογίσει, ξόδεψα περίπου 3.000 ευρώ. Η προετοιμασία για το συγκεκριμένο “ταξίδι” κράτησε τρία χρόνια. Η δεύτερη αποστολή κόστισε περίπου 500 ευρώ και την ετοίμασα μέσα σε ένα μήνα. Δεν είχε όμως κάτι καινούργιο η δεύτερη αποστολή. Η τρίτη αποστολή, στην οποία θα προσθέσω κάποια πράγματα, υπολογίζω ότι θα κοστίσει περίπου 1.000 ευρώ και περίπου ένα χρόνο για να την προετοιμάσω. Κι αυτό γιατί θα φτιάξω κάποια πράγματα από την αρχή».

-Το κίνητρο για τα «ταξίδια» ήταν ότι σας άρεσε η αστρονομία;
«Το κίνητρο αρχικά είναι οι φωτογραφίες. Ασχολούμαι και σαν φωτογράφος ερασιτεχνικά. Είναι οι μοναδικές φωτογραφίες που δεν τις έχει βγάλει κανείς ποτέ. Και επειδή ασχολούμαι και με το διάστημα, είναι ένας πολύ καλός συνδυασμός. Να ασχοληθώ δηλαδή και με το διάστημα και με τη φωτογραφία και με όλα αυτά. Έχω τραβήξει περίπου 500 καλές φωτογραφίες και έχω φτιάξει βίντεο διάρκειας δύο ωρών. Εύχομαι να συνεχίσω το εγχείρημά μου».
















Η παρουσία της δουλειάς του Κ. Ταματέα μέσα απ' το πρόγραμμα του slaros στη διεύθυνση:www.facebook.com/slaros.project 

Αξίζει να σημειωθεί ότι επελέγη σαν «Earth Science Picture of the Day»,http://epod.usra.edu/blog/2013/09/high-altitude-balloon-burst.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου