Τετάρτη 25 Δεκεμβρίου 2013

Πώς γιορτάζουν τα Χριστούγεννα σε όλο τον κόσμο; Οι πιο ξεχωριστές παραδόσεις

Πως γιορταζουν τα Χριστουγεννα σε ολο τον κοσμο;; Οι πιο ξεχωριστες παραδοσεις...Άλλοι μασκαρεύονται αρκούδες, άλλοι περιμένουν την καλή μάγισσα, άλλοι τρώνε σταφύλια... Σε κάθε γωνιά του κόσμου, τα Χριστούγεννα γιορτάζονται με διαφορετικό τρόπο και τηρούνται παραδόσεις μοναδικές και ιδιαίτερες.
Αν υπάρχουν κάποιες μέρες του χρόνου που όλοι έρχονται πιο κοντά, αυτές είναι οι μέρες των Χριστουγέννων. Μια γιορτή που τη γιορτάζουν όλοι οι λαοί σε κάθε γωνιά του πλανήτη με εντελώς διαφορετικό τρόπο και παραδόσεις.
Η μηχανή αναζήτησης και σύγκρισης ξενοδοχειακών τιμών www.trivago.gr συγκέντρωσε και παρουσιάζει δέκα διαφορετικές χριστουγεννιάτικες παραδόσεις από κάθε γωνιά του πλανήτη.

Ρουμανία: Οι Μασκαρεμένοι

altΣτη Ρουμανία η παράδοση θέλει τους πιστούς να ντύνονται αρκούδες, να χορεύουν και να γιορτάζουν τη γέννηση του Θεανθρώπου. Παλαιότερα μια αληθινή αρκούδα συμμετείχε στο χορό. Η συγκεκριμένη παράδοση ονομάζεται Ursul (ο χορός της αρκούδας) και λαμβάνει χώρα κυρίως στη Μολδαβία και στη Μπουκοβίνα, την παραμονή της Πρωτοχρονιάς.  Μια ακόμα παράδοση της Ρουμανίας που έχει να κάνει με τραγούδι, ονομάζεται Mascatii (οι μασκαρεμένοι), κατά την οποία οι συμμετέχοντες φοράνε περίεργες μάσκες, κρεμάνε κουδούνια και προσπαθούν να... τρομάξουν τον παλιό χρόνο για να αποχωρίσει και να έρθει ο καινούργιος.
Ιταλία: Μπεφάνα
alt
Ο μύθος θέλει τη Μπεφάνα, μια φτωχή χωρικό, πολύ φιλόξενη όμως και γνωστή για τη μαγειρική της και την καλή της καρδιά, να την πλησιάζουν οι 3 μάγοι, στο δρόμο τους, για να βρουν τον Ιησού και να του αποδώσουν φόρους τιμής και τα δώρα τους. Της ζήτησαν οδηγίες για να τον βρουν, αλλά εκείνη δεν μπόρεσε να τους βοηθήσει. Παρόλα αυτά τους πρόσφερε στέγη για ένα βράδυ και τους περιποιήθηκε όσο καλύτερα μπορούσε. Την επόμενη μέρα οι τρεις μάγοι σαν ένδειξη ευγνωμοσύνης, την προσκάλεσαν να τους ακολουθήσει.
Εκείνη αρνήθηκε καθώς είχε πολλές δουλειές, αλλά την επόμενη μέρα άλλαξε γνώμη και αποφάσισε να ψάξει να τους βρει. Δυστυχώς δεν κατάφερε ποτέ να τους εντοπίσει και έκτοτε περιπλανιέται  και προσπαθεί να εντοπίσει το μωρό Ιησού. Σε όλα τα καλά παιδιά αφήνει γλυκά και παιχνίδια και σε όλα τα άτακτα αφήνει κάρβουνο και σκόρδο ή κρεμμύδι. Στη γείτονα χώρα, γιορτάζεται στις 6 Ιανουαρίου και όλα τα παιδιά ανυπομονούν να ξυπνήσουν εκείνη τη μέρα και να δουν τι δώρο τους άφησε η καλόκαρδη χωρικός. Κάρβουνο ή καραμέλες;
Αυστραλία: Carols (Κάλαντα)alt
Στη μακρινή Αυστραλία μπορεί να μην έχουν χιόνι, τα Χριστούγεννα να είναι καλοκαιρινά και να βρίσκουν τους ανθρώπους στην παραλία αλλά αυτό δε σημαίνει ότι λείπουν οι παραδόσεις. Σε κάθε πόλη της μακρινής ηπείρου, οι άνθρωποι μαζεύονται στην κεντρική πλατεία με κεριά και τραγουδούν όλοι μαζί, ανήμερα Χριστούγεννα, κάτι σαν τα δικά μας κάλαντα. Μόνο που για αυτούς το όνομα είναι Carols και πιο συγκεκριμένα ο τίτλος του αγαπημένου τους τραγουδιού είναι The Wiggles.
Αυτό που κάνει αυτή την παράδοση ξεχωριστή, είναι ότι όλοι γίνονται «ένα» εκείνη την μέρα. Διάσημοι τραγουδιστές βγαίνουν στις πλατείες και τραγουδούν μαζί με τον κόσμο. Ανάμεσά τους είναι οι John Farnham, Anthony Warlow, Colin Gery και Niki Webster. Σε μερικές πόλεις της Αυστραλίας και κυρίως στο Sydney, τα πυροτεχνήματα μετά τα Carols κάνουν τη νύχτα μέρα και αποτελούν το κάλεσμα στον Άγιο Βασίλη να τους επισκεφτεί, χωρίς βαριά ρούχα φυσικά και αντί για ταράνδους, με καγκουρό... Τι άλλο; 
Ισπανία: 12 σταφύλια τα μεσάνυχτα
alt
Στην Ισπανία παίρνουν σοβαρά την αλλαγή του χρόνου. Πέρα από παράδοση, την ίδια στιγμή αποτελεί και δεισιδαιμονία, η συνήθειά τους να τρώνε, στις 12 ακριβώς, κατά την αλλαγή του χρόνου, 12 σταφύλια για καλή τύχη, ένα για κάθε μήνα.
Μπορεί οι Αμερικανοί να αποχαιρετούν τον παλιό χρόνο και να καλωσορίζουν τον καινούργιο με ένα ποτήρι σαμπάνια και ένα φιλί κάτω από το γκι, αλλά για τους Ισπανούς τα  πράγματα είναι πιο «σοβαρά».

Σχεδόν κανείς Ισπανός δε θα μπορούσε να παρακάμψει αυτή την παράδοση. Τα πρώτα 12 δευτερόλεπτα του νέου έτους είναι για αυτούς πολύ ήσυχα και τους βρίσκουν με γεμάτο στόμα από 12 σταφύλια. Δεν θέλουν ούτε ένας μήνας από τους 12 να είναι κακότυχος! Εφοδιαστείτε με τα... μαγικά σταφύλια αν θέλετε να περάσετε την παραμονή Πρωτοχρονιάς σας στη χώρα που γέννησε τον Κολόμβο.
Η.Π.Α.: Η χριστουγεννιάτικη πίκλα
altΗ Χριστουγεννιάτικη πίκλα είναι μια παράδοση που έρχεται από την Αμερική αν και οι ρίζες της είναι γερμανικές. Ένα χριστουγεννιάτικο στολίδι σε σχήμα πίκλας είναι καλά κρυμμένο στο Χριστουγεννιάτικο δέντρο της κάθε οικογένειας και όποιος το βρει θα έχει καλή τύχη όλο τον επόμενο χρόνο και θα πάρει και ένα πολύ μεγάλο δώρο. 
Σύνθετη μέσα την απλότητά της, η συγκεκριμένη παράδοση καθώς μετατρέπεται σε πραγματικό κυνήγι θησαυρού για τα παιδιά που αναπτύσσουν στρατηγικές για το που θα βρουν για να κερδίσουν το μεγάλο δώρο από τον Αϊ Βασίλη. Μια παράδοση που λαμβάνει χώρα και στα μεγάλα εμπορικά καταστήματα της Αμερικής με τα τεράστια δέντρα. Όποιος βρει την πίκλα, μπορεί να κερδίσει ακόμη και δωροκάρτες από τα εμπορικά κέντρα. Σκέφτεστε κάτι καλύτερο;
Μεξικό: Posadas
Οι χριστουγεννιάτικοι εορτασμοί ξεκινούν νωρίς στο Μεξικό, με τις posadas κάθε απόγευμα από τις 16 Δεκεμβρίου μέχρι και την Παραμονή των Χριστουγέννων. Οι εννέα αυτές μέρες είναι μέρες κατάνυξης και ουσιαστικά συμβολίζουν τους εννέα μήνες που κυοφορούσε η Παρθένος το Θεάνθρωπο. 
alt
Η γιορτή posadas συμβολίζει τις περιπέτειες της Μαρίας και του Ιωσήφ από τη Ναζαρέτ μέχρι τη Βηθλεέμ, όπου βρήκαν καταφύγιο. Παραδοσιακά, κάθε απόγευμα λαμβάνει χώρο μια γιορτή σε κάθε σπίτι της γειτονιάς. Οι επισκέπτες μαζεύονται έξω από το σπίτι με τα παιδιά ντυμένα βοσκούς και αγγελάκια. Ο αρχάγγελος ηγείται της ομάδας ενώ ακολουθούν οι επισκέπτες κρατώντας τις εικόνες της Μαρίας και του Ιωσήφ και αναμμένα κεριά τραγουδώντας Χριστουγεννιάτικα τραγούδια.
Αργεντινή: Ροζ εσώρουχα
alt
Οι ταξιδιώτες που επιλέγουν κάθε χρόνο την Αργεντινή για να περάσουν τις γιορτινές μέρες των Χριστουγέννων, βρίσκονται αντιμέτωποι με μια ιδιαίτερη παράδοση, που μόνο εκεί παίρνει σάρκα και οστά. Όλα τα καταστήματα στολίζουν τις βιτρίνες τους με ροζ εσώρουχα. Σύμφωνα με την παράδοση όλες οι ανύπαντρες γυναίκες πρέπει να πάρουν ως δώρο την παραμονή της Πρωτοχρονιάς ροζ εσώρουχα. 
Καθώς το ροζ συμβολίζει τον αγνό και ρομαντικό έρωτα, θεωρείται ότι ως δώρο τα ροζ εσώρουχα φέρνουν τύχη στις ανύπαντρες κοπέλες, ώστε να βρουν μέσα στον καινούργιο χρόνο τον ρομαντικό εκείνο άντρα που θα τις κάνει ευτυχισμένες.  Με τα χρόνια ωστόσο, η παράδοση εξαπλώθηκε και περιλαμβάνει όλες τις γυναίκες ανεξαιρέτως ηλικίας και οικογενειακής κατάστασης.
Υπάρχουν διαφορετικές απόψεις σχετικά με το πότε οι γυναίκες πρέπει να φορέσουν τα ροζ τους εσώρουχα, με επικρατέστερες, τις ημέρες των Χριστουγέννων και της Παραμονής της Πρωτοχρονιάς. Γιατί όμως τα εσώρουχα πρέπει να είναι ροζ; Σύμφωνα με την παράδοση, επιλέχτηκε το ροζ ως χρώμα γιατί είναι ένας συνδυασμός του κόκκινου (χρώμα του διαβόλου) και του λευκού (χρώμα του Θεού). Δε θα θέλατε να δείτε μια πόλη «ντυμένη» στα ροζ;
Ισλανδία: Μόνο ρούχα ως δώρα
alt
Μια παλιά, ισλανδική παράδοση που διατηρείται μέχρι σήμερα, θέλει όλους τους Ισλανδούς να ανταλλάσουν πολύ συγκεκριμένα δώρα για τα Χριστούγεννα. Ποια είναι αυτά; Ένα... ρούχο, διαφορετικά θα κινδυνεύουν να... τραυματιστούν θανάσιμα μέσα στο νέο χρόνο.
Ο θρύλος θέλει την Παραμονή των Χριστουγέννων μια τεράστια μαύρη γάτα  να κατεβαίνει από τα βουνά και να τρώει όλους εκείνους που δεν ακολούθησαν τον απλό κανόνα της ανταλλαγής δώρων ρούχων. Η αιμοσταγής αυτή γάτα είναι γνωστή ως η γάτα των Χριστουγέννων.

Ουκρανία: Ο ιστός της αράχνηςalt

Τα χριστουγεννιάτικα δέντρα στην Ουκρανία συχνά καλύπτονται από... ιστούς αράχνης. Ο μύθος θέλει μια φτωχή οικογένεια να μεγάλωσε ένα χριστουγεννιάτικο δέντρο από ένα κουκουνάρι και τα παιδιά, όντας ενθουσιασμένα που έχουν το δικό τους μοναδικό δέντρο, επινόησαν νέους τρόπους για να το διακοσμήσουν.
Η οικογένεια ωστόσο ήταν φτωχή και δε μπορούσε να υλοποιήσει τα όνειρα των παιδιών. Μετά από μερικές μέρες που το δέντρο βρισκόταν χωρίς στολίδια στο κέντρο του σπιτιού, όταν ξύπνησαν τα  παιδιά είδαν ότι οι αράχνες είχαν ήδη αρχίσει να πλέκουν τον ιστό τους στα κλαδιά του δέντρου που γυάλιζαν σαν μετάξι, το οποίο μαγικά ανήμερα Χριστουγέννων μετατράπηκε σε χρυσό. Η παράδοση θέλει τους Ουκρανούς να στολίζουν με ιστούς αράχνης, έστω και τεχνητούς, τα δέντρα για να καλωσορίσουν το νέο έτος.
Πηγή: http://www.clickatlife.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου