Το πιο παραδοσιακό γλύκισμα των Χριστουγέννων.
Τα Χριστούγεννα είναι συνυφασμένα με τα μελομακάρονα.
Το καθαρά ελληνικό γλύκισμα που παρασκευάζεται βασικά από αλεύρι, λάδι και μέλι και κατατάσσεται στα πατροπαράδοτα εθνικά γλυκίσματα που θεωρούνται απαραίτητα σε κάθε ελληνική οικία ιδιαίτερα στη περίοδο των γιορτών. Ως προς την ετυμολογία της λέξης και την ιστορία του γλυκού, πολλά έχουν αναφερθεί.
«Είναι εύκολο να συνδυάσουμε την ετυμολογία του χριστουγεννιάτικου παραδοσιακού γλυκίσματος, του μελομακάρονου, από τις λέξεις μέλι + μακαρόνι . Μη ψάξετε, όμως, να βρείτε ομοιότητα σχήματος ανάμεσα στα μακαρόνια και τα μελομακάρονα. Ψάχνοντας προσεκτικά σε ελληνικά και ξένα λεξικά θα βρείτε την εκδοχή ότι η λέξη “μακαρόνι” παράγεται από τη μεσ. ελληνική λέξη “μακαρωνία” (: νεκρώσιμο δείπνο με βάση τα ζυμαρικά).
Η μακαρωνία με τη σειρά της έρχεται από την αρχαία ελληνική λέξη “μακαρία”, που δεν ήταν άλλο από την ψυχόπιτα, δηλαδή, ένα κομμάτι άρτου, στο σχήμα του μελομακάρονου, το οποίο το προσέφεραν μετά την κηδεία. Στους νεότερους χρόνους ένα γλύκισμα που έμοιαζε με τη μακαρία βουτήχτηκε στο μέλι και γι αυτό ονομάστηκε μελομακάρονο»
Όποια κι αν είναι η αλήθεια, εμείς παραθέτουμε τις δύο βασικότερες συνταγές για μελομακάρονα. Συνταγές πατροπαράδοτες και κλασικές χωρίς καμία δόση μοντερνισμού, όπως μας τις έδωσε η δική μας η γιαγιά.
Μελομακάρονα με σιμιγδάλι
Υλικά:
1 φλιτζάνι αλεύρι μαλακό
4 φλιτζάνια σιμιγδάλι
2 φλ λάδι
Μισό φλ ζάχαρη άχνη
2 φλυτζανάκια μέλι
2 ποτηράκια κρασιού κονιάκ
Χυμός ενός πορτοκαλιού και το ξύσμα
1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
Καρύδι, ζάχαρη και κανέλα για πασπάλισμα
Για το σιρόπι:
300 γρ. μέλι
1 φλιτζάνι νερό
Οδηγίες
Ζεσταίνουμε το λάδι στο τηγάνι. Το βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ και ρίχνουμε το σιμιγδάλι μαζί με το αλεύρι. Τρίβουμε το μίγμα καλά με τα χέρια μας ώστε να τραβήξει όλο το λάδι. Προσθέτουμε τη ζάχαρη και μισό ποτήρι κρασιού νερό. Το δουλεύουμε καλά με τα χέρια μας και μετά ρίχνουμε το χυμό πορτοκαλιού, το κονιάκ και το ξύσμα. Ανακατεύουμε καλά με τα χέρια μας. Στο τέλος ρίχνουμε το μπέικιν. Το ανακάτεμα γίνεται μόνο με τα χέρια μας Στα μελομακάρονα δεν χρησιμοποιούμε ποτέ μίξερ.
Σχηματίζουμε με τη ζύμη τα μελομακάρονα και τα βάζουμε σε ταψιά πάνω σε λαδόκολλα. Το ψήνουμε σε μέτριο φούρνο και μετά δυναμώνουμε για να πάρουν χρώμα. Παράλληλα, φτιάχνουμε το σιρόπι με το νερό και το μέλι. Όταν μισοκυρώσουν τα βουτάμε στο σιρόπι που έχει βράσει και τα βγάζουμε αμέσως
Πασπαλίζουμε με τριμμένο καρύδι, ζάχαρη και κανέλα που τα έχουμε πρώτα ανακατέψει
Μελομακάρονα με αλεύρι
Υλικά:
6 φλ. αλεύρι μαλακό
2 φλ λάδι
1 φλ ζάχαρη άχνη
1 φλ γάλα
Χυμό δύο πορτοκαλιών
Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
1 κ.σ. γαρύφαλο
1 κ.σ. κανέλα
2 κ.γ. μπέκιν
Για το σιρόπι
500 γρ. μέλι
1 ποτήρι νερό
Καρύδι, ζάχαρη και κανέλα για πασπάλισμα
Οδηγίες
Ζεσταίνουμε το λάδι στο τηγάνι. Το ρίχνουμε σε ένα μπολ. Ρίχνουμε τη ζάχαρη ενώ ανακατεύουμε συνέχεια με αβγοδάρτη μέχρι να ασπρίσει. Ρίχνουμε το ξύσμα το χυμό των πορτοκαλιών, την κανέλα και τα γαρύφαλλα ανακατεύοντας συνέχεια με τον αβγοδάρτη. Στο τέλος ρίχνουμε εναλλάξ το αλεύρι (μέσα στο αλεύρι έχουμε ρίξει το μπέικιν πάουντερ) με το γάλα, ανακατεύοντας πλέον με τα χέρια μας
Σχηματίζουμε με τη ζύμη τα μελομακάρονα και τα βάζουμε σε ταψιά πάνω σε λαδόκολλα. Το ψήνουμε σε μέτριο φούρνο για 20 λεπτά. Παράλληλα, φτιάχνουμε το σιρόπι με το νερό και το μέλι. Τα αφήνουμε λίγο να κρυώσουν. Τα βουτάμε στο σιρόπι και τα βγάζουμε αμέσως.
Πασπαλίζουμε με τριμμένο καρύδι, ζάχαρη και κανέλα που τα έχουμε πρώτα ανακατέψει.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου