Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου 2013

Χαρτογραφούν... τα καυσόξυλα στα ελληνικά δάση

ΑΠΕ-ΜΠΕ
 
Εθνικό κτηματολόγιο δασικής καύσιμης ύλης αποκτά για πρώτη φορά η Ελλάδα, μετά την ολοκλήρωση - έπειτα από 27 μήνες έρευνας -του ευρωπαϊκού έργου ArcFUEL, με τίτλο "Δασικές πυρκαγιές: Χαρτογράφηση της καύσιμης ύλης στις χώρες της Μεσογείου".

"Πρόκειται στην ουσία για ένα νέο εργαλείο για την προστασία των δασών από πυρκαγιές καθώς έχει καταγραφεί η καύσιμη ύλη, δηλαδή τα εύφλεκτα υλικά που υπάρχουν στο έδαφος, όπως τα φύλλα ή οι πευκοβελόνες" λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο καθηγητής Μάρκος Μποναζούντας, συντονιστής και υπεύθυνος της ελληνικής πλευράς του Arc Fuel, στο περιθώριο συνεδρίου για τα αποτελέσματα του έργου, που διοργανώθηκε στη Θεσσαλονίκη.
Το ArcFUEL είναι ένα έργο LIFE+, με προϋπολογισμό 1,3 εκατ. Ευρώ, στο οποίο συμμετέχουν φορείς από την Πορτογαλία, την Ισπανία, την Ιταλία και την Ελλάδα.
Από την ελληνική πλευρά, επικεφαλής του έργου είναι η εταιρεία Epsilon International, ενώ την επιστημονική υποστήριξή του έχουν αναλάβει το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και η εταιρεία πληροφορικής Algosystems. Στόχος του προγράμματος, που λήγει στο τέλος του χρόνου, ήταν η παραγωγή επικαιροποιημένων χαρτών καύσιμης ύλης που θα χρησιμοποιούνται σε διαχειριστικές καταστάσεις δασικών πυρκαγιών.
"Η καινοτομία των χαρτών του Arc Fuel για τον ευρωπαϊκό Νότο είναι η καλύτερη ανάλυσή τους αφού η εκτίμηση της καύσιμης ύλης δεν έγινε ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο, όπως γίνεται συνήθως, αλλά σε κλίμακα 50 επί 50 μέτρων" εξηγεί ο κ. Μποναζούντας, τονίζοντας ότι οι χάρτες μπορούν εύκολα να ενημερωθούν και να "επικαιροποιηθούν" ανά πάσα στιγμή.
"Άλλωστε, η γνώση της καύσιμης ύλης σε ένα δάσος βοηθάει στην αποτελεσματική αντιμετώπιση μιας πυρκαγιάς, δίνοντας στοιχεία στους πυροσβέστες για την ταχύτητα και την ένταση της φωτιάς σε διαφορετικά σημεία| συμπληρώνει ο καθηγητής, τονίζοντας ότι η χαρτογράφηση της καύσιμης ύλης που έχει γίνει είναι κατά 90% αξιόπιστη.
Το Arc Fuel θα είναι, από το 2014, στη διάθεση όλων των αρμόδιων αρχών προκειμένου να διευκολύνει το έργο της δασοπυρόσβεσης, αλλά και προστασίας των δασών.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου