Παρασκευή 25 Δεκεμβρίου 2015

Χριστούγεννα στον κόσμο με μηνύματα ελπίδας, αλληλεγγύης και... ρεκόρ ζέστης


Στη βόρεια Γαλλία δέκα μουσουλμάνοι πήγαν συμβολικά να προστατεύσουν μια εκκλησία στην πόλη Λανς της περιφέρειας Πα-ντε-Καλαί κατά τη διάρκεια της λειτουργίας των Χριστουγέννων, μια "δυνατή χειρονομία", σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας μουσουλμανικών ενώσεων στην περιφέρεια αυτή, Αμπντελκαντέρ Αουσέντζ.

"Είναι απολύτως φυσιολογικό οι μουσουλμάνοι να σέβονται τις άλλες θρησκείες και η δυνατή αυτή χειρονομία τιμά όλους τους μουσουλμάνους και δείχνει την αλληλεγγύη τους προς τους συμπολίτες τους", μετά τις επιθέσεις στο Παρίσι, πρόσθεσε.

Οι 200 πιστοί που παρακολούθησαν τη λειτουργία εκτίμησαν ιδιαίτερα τη χειρονομία αυτή. Ο ιερέας για να ευχαριστήσει τους μουσουλμάνους αυτούς και σε ένδειξη αδελφοσύνης τελείωσε την προσευχή του δίνοντάς τους το φως της Βηλθεέμ, σύμβολο ειρήνης.
Στη Βρετανία, ο αρχιεπίσκοπος του Καντέρμπουρι Τζάστιν Ουέλμπι στο χριστουγεννιάτικο κήρυγμά του δήλωσε ότι η εξτρεμιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος είναι ο "Ηρώδης της σημερινής εποχής" και "απειλεί να εξαλείψει τους χριστιανούς" στη Μέση Ανατολή.
"Για όλους εκείνους που αποκτηνώνονται ή αποκτηνώθηκαν από την τυραννία και τη σκληρότητα ενός Ηρώδη ή ενός ΙΚ, δηλαδή του σημερινού Ηρώδη, η κρίση του Θεού έρχεται σαν μια καλή είδηση, διότι υπόσχεται δικαιοσύνη", δήλωσε ο πνευματικός ηγέτης των 80 εκατομμυρίων Αγγλικανών στον κόσμο, αναφερόμενος στον βασιλιά της Ιουδαίας, που απεικονίζεται στη Βίβλο ως ένας σκληρός τύραννος και σφαγέας παιδιών.
Λυπημένα Χριστούγεννα στις Φιλιππίνες
Οι κάτοικοι του μικρού χωριού Σαν Χοσέ των Φιλιππίνων έχουν πληγεί σοβαρά από τον τυφώνα Μελόρ και δεν έχουν πολλά να γιορτάσουν τις ημέρες αυτές. Δεκάδες περιοχές που βρίσκονται στους ορυζώνες στο κέντρο του Λουζόν, του μεγαλύτερου νησιού στις Φιλιππίνες, είναι ακόμα κάτω από το νερό, 10 ημέρες μετά το πέρασμα του τυφώνα. Η καταιγίδα άφησε πίσω της 45 νεκρούς, ενώ χιλιάδες άνθρωποι έμειναν χωρίς τροφή, νερό ή πρόσβαση σε ιατρική περίθαλψη.
"Δεν νομίζω ότι ο Άη Βασίλης θα περάσει φέτος από εδώ, η στάθμη του νερού έχει ανεβεί πολύ", δήλωσε με απογοήτευση η 12χρονη Τζοάνα Γιαμπάο.
Αντί να καθίσουν γύρω από το παραδοσιακό τραπέζι με το κρέας, τα τυριά και τα γλυκίσματα, εκατοντάδες κάτοικοι του Σαν Χοσέ περίμεναν υπομονετικά μέσα στο νερό, με λεκάνες στα χέρια, τη διανομή τροφίμων που οργανώνει η Καθολική Εκκλησία. Αυτή η πόλη των 5.000 κατοίκων έχει ήδη βιώσει τις πλημμύρες, λένε οι παλαιότεροι κάτοικοι, αλλά ποτέ κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων.
Επικίνδυνη αιθαλομίχλη στο Πεκίνο
Το Πεκίνο δεν ξύπνησε σήμερα, ανήμερα Χριστούγεννα, κάτω από το κατάλευκο χιόνι, αλλά βυθισμένο σε ένα παχύ στρώμα αιθαλομίχλης, η βλαπτικότητα της οποίας είναι 25 φορές υψηλότερη από τα ανώτερα επιτρεπτά όρια.
Ένα λευκό συμπαγές στρώμα κάλυπτε σήμερα τους δρόμους και τα κτίρια της πρωτεύουσας.
Το νέφος με τη διαπεραστική μυρωδιά του άνθρακα περιόριζε την ορατότητα σε λίγο περισσότερο από εκατό μέτρα, χωρίς ο δήμος του Πεκίνου να έχει σημάνει "κόκκινο συναγερμό" για ατμοσφαιρική ρύπανση.
Η συγκέντρωση των σωματιδίων διαμέτρων 2,5 μικρών (PM 2,5), ιδιαίτερα επικίνδυνων επειδή εισχωρούν βαθιά στους πνεύμονες, έφτασε σήμερα τα 620 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο, σύμφωνα με μετρήσεις της πρεσβείας των ΗΠΑ.
Με φονικές καταιγίδες και ρεκόρ υψηλής θερμοκρασίας τα Χριστούγεννα στις ΗΠΑ
Οι νότιες ΗΠΑ προσπαθούσαν να συνέλθουν από τους φονικούς ανεμοστρόβιλους που ενισχύονταν από τις ιδιαίτερα ήπιες θερμοκρασίες, οι οποίες έφτασαν σε επίπεδα ρεκόρ στη Νέα Υόρκη και την Ουάσινγκτον την παραμονή των Χριστουγέννων.
Τουλάχιστον δεκατέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν και δεκάδες τραυματίστηκαν σε μια σειρά από καταστροφικούς ανεμοστρόβιλους που σάρωσαν την Τετάρτη νότιες ΗΠΑ, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές και τα μέσα ενημέρωσης.
Επτά άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην πολιτεία του Μισισίπι, έξι στο Τενεσί και σύμφωνα με τις υπηρεσίες εκτάκτων καταστάσεων τουλάχιστον ένας στο 'Αρκανσο, σύμφωνα με τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης. Πολλά σπίτια υπέστησαν ζημιές ή κατεδαφίστηκαν, και οι κάτοικοι πέρασαν την παραμονή των Χριστουγέννων προσπαθώντας να απομακρύνουν τα συντρίμμια.
Ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών σε Νέα Υόρκη και Ουάσινγκτον, με ευχάριστες συνέπειες για τους τουρίστες που κυκλοφορούσαν ντυμένοι σαν να είναι καλοκαίρι.
Στη Νέα Υόρκη, η θερμοκρασία έφθασε μέχρι 22,2 βαθμούς Κελσίου, κάτι πρωτοφανές για την πόλη για 24 Δεκεμβρίου... μετά το 1871. Οι τουρίστες στο Μανχάταν περπατούσαν φορώντας κοντομάνικο μπλουζάκι παρά τον συννεφιασμένο ουρανό.
Ο υδράργυρος ήταν ελάχιστα πιο χαμηλά από τις 4 Ιουλίου, όπου η θερμοκρασία έφθασε τους 23,8° Κελσίου.
Στην Ουάσινγκτον, η θερμοκρασία έφθασε 21,5 βαθμούς Κελσίου.
Στην Αυστραλία οι πυροσβέστες έδιναν μάχη μέσα στη νύχτα σήμερα με την πύρινη λαίλαπα που κατάκαψε τουλάχιστον 53 σπίτια σε ένα γνωστό τουριστικό μέρος της χώρας ανήμερα των Χριστουγέννων, αναγκάζοντας εκατοντάδες κατοίκους να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.
Πυροσβεστικά αεροσκάφη ελάχιστα περιόρισαν τις πυρκαγιές, σύμφωνα με αξιωματούχους, καθώς οι φλόγες εξαπλώνονταν και έκαιγαν ολόκληρα δέντρα και πλαγιές σε κοινότητες κατά μήκος του Γκρέιτ Οσεαν Ροαντ, ενός σημαντικού τουριστικού αξιοθέατου νοτιοδυτικά της Μελβούρνης.
Καθώς οι σειρήνες των οχημάτων της πυροσβεστικής ηχούσαν ασταμάτητα, εκατοντάδες κάτοικοι διέκοψαν τους εορτασμούς των Χριστουγέννων και μετέβησαν βιαστικά σε οργανωμένα κέντρα φιλοξενίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου