Υλικά
Μερίδες: 6- Για να ετοιμάσουμε το πιλάφι σε ζουμί απο κατσίκι η διαδικασία είναι η εξής: σε μια βαθιά κατσαρόλα με μπόλικο νερό βράζουμε το κατσικάκι σε δυνατή φωτιά για περίπου 15 λεπτά, μέχρι να αλλάξει χρώμα.
- Στραγγίζουμε το κρέας, πετάμε το νερό και στην συνέχεια πλένουμε την κατσαρόλα και την ξαναβάζουμε στη φωτιά.
- Ρίχνουμε το λάδι, το κρεμμύδι, το κρέας, αλατίζουμε και σοτάρουμε σε μέτρια φωτιά για 8-10 λεπτά, μέχρι να ροδίσει το κρέας από όλες τις πλευρές.
- Προσθέτουμε 2 λίτρα ζεστό νερό, χαμηλώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε για περίπου 2 ώρες ή μέχρι το κρέας να μαλακώσει πολύ.
- Ρίχνουμε το κρασί, τη ρίγανη και πιπέρι και μαγειρεύουμε για άλλα 5 λεπτά, μέχρι να αναμειχθούν οι γεύσεις και τα αρώματα.
- Αφαιρούμε με τρυπητή κουτάλα το κρέας και το βάζουμε σε πιατέλα. Το καλύπτουμε με αλουμινόχαρτο για να διατηρηθεί ζεστό.
- Μετράμε τον ζωμό· θα χρειαστούμε περίπου 1.200 ml ζωμό (αν δεν βγει τόσος, συμπληρώνουμε με νερό).
- Ζεσταίνουμε τον ζωμό σε δυνατή φωτιά και, όταν αρχίσει να κοχλάζει, ρίχνουμε το ρύζι.
- Χαμηλώνουμε τη φωτιά σε μέτρια προς χαμηλή, κλείνουμε το καπάκι της κατσαρόλας και συνεχίζουμε το βράσιμο μέχρι το ρύζι να απορροφήσει σχεδόν όλο το υγρό.
- Ανακατεύουμε και προσέχουμε να μη στεγνώσει το ρύζι.
- Αλατοπιπερώνουμε, ρίχνουμε τον χυμό λεμονιού και προσθέτουμε το στακοβούτυρο ανακατεύοντας απαλά.
- Σερβίρουμε το πιλάφι ζεστό μαζί με το κρέας.
Μυστικά
- Για όσους δεν αγαπούν την βαριά μυρωδιά του κρέατος, ο ζωμός μπορεί να γίνει εξίσου νόστιμος και πιο φίνος, φτιάχνοντας τον με κοτόπουλο ή κόκορα. Κάποιοι το κάνουν και με κρεατικά και πουλερικά ανάμεικτα.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 171.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου